Bernt: Jeg planlegger å leve så lenge som mulig

62 views

Foretrekker du en aktiv livsstil?

Jeg er 77 år nå, og jeg har vært en aktiv person helt siden jeg kom til denne verdenen. Jeg har gjennom hele livet vært veldig rastløs og hatt en aktiv livsstil, og det vil jeg ha så lenge helsen min tillater det. Selvfølgelig blir det mer utfordrende for hvert år som går. Visse ting jeg gjorde som 25-åring kan jeg ikke gjøre lenger. Men jeg trener styrke med manualer hver morgen – en av mine gamle vaner. Jeg spaserer mye. Jeg har en hund som jeg fant i en søppelbøtte da hun kun var 5 uker gammel, med hale og ører avkuttet. Vi bestemte oss for å ta vare på henne, og nå er hun min beste venn. Vi går mye. Dessuten spiller jeg boccia. Boccia er et spill jeg har spilt lenge, og jeg er kaptein for to lag i øverste divisjon. Så jeg sitter altså ikke stille.

Liker du å reise?

Hele livet har jeg vært lidenskapelig opptatt av fotografi. Jeg har fotografert mote- og sportsbegivenheter overalt. Som du sikker har skjønt, så er jeg ustoppelig. Hvordan kona mi holder meg ut, skjønner jeg ikke. Vi har vært sammen i 39 år nå, og jeg har møtt så mange vakre kvinner opp gjennom årene, men kona mi elsker meg fortsatt like høyt.

Vil du si at du er fornøyd livsstilen du har i dag?

Selvfølgelig. Den daglige dosen vitamin C får jeg fra mine egne trær. Jeg elsker det! Sola skinner hver dag. Det har vært litt kaldt her de siste dagene – kun 15 grader. Når været er slik, bytter vi ut T-skjorter og shorts med gensere og bukser. I dag er det 16 grader, noe som ikke er for varmt. Men skyene vil forsvinne, og været blir bedre i 14-tiden

Hva forbinder du med livskvalitet og levetid? Er det viktig å leve lenge?

Jeg har en morsom historie til deg. For lenge siden, da jeg var 20 år gammel, besøkte jeg Nord-Norge for å fotografere der. Sigøynere hadde en leir ikke langt unna meg, og jeg bestemte meg for å besøke dem. En gammel sigøynerdame ved en gammel varebil tilbydde seg å spå fremtiden min. Jeg takket ja. Jeg tok noen kroner opp av lommen og strakte hånden ut til henne. Hun sa at jeg ville leve lenge, men ikke bli en rik mann. Jeg skulle få fire barn – tre døtre og en sønn. «Du vil bli minst hundre år», sa hun til meg. Det høres kanskje morsomt ut, men jeg husker ordene hennes. Og nå har jeg tre døtre og én sønn. Tretti år senere fotograferte jeg i Porto, nord i Portugal. Der var det også en sigøynerleir, og jeg bestemte meg for å ta bilder av den. Ved sirkusteltet tilbød også her en sigøynerdame å spå fremtiden min. Jeg gikk inn i teltet og strakte ut håndflaten min mot henne. Denne sigøyneren var ung. Hun sa: «Wow! Du får et langt liv. Du vil ikke bli rik, men du vil få tre døtre og en sønn. Du vil bli over hundre år gammel.» Ord for ord! Så jeg har satt et mål om å bli minst hundre år.

Hvilke planer har du for de neste 20 årene?

Jeg skal fortsette å leve slik jeg gjør nå og ha en sunn og aktiv livsstil så langt det lar seg gjøre i min alder. Leddene mine er ikke de samme som de var da jeg var yngre. De trenger støtte. Derfor begynte jeg å ta Vitalivs Flex Repair. Jeg tror at naturlig medisin er vår fremtid, og at alle disse kjemiske pillene er på vei bort fra våre liv. Jeg tar aldri legemidler. Og ja, jeg har planer om å leve så godt jeg kan, å gjøre det jeg liker, og støtte familien min og vennene mine slik at de også har det bra. Det er min plan.

Hva vil du si er fordelene med din alder?

Vel, de fleste feilene er allerede gjort. Jeg har stukket nesen min inn der jeg ikke burde så mange ganger, men det gjør jeg ikke lenger. Jeg har gått i fellen flere ganger, og nå vet jeg hvordan jeg skal unngå det.

Er du fornøyd med alderen din?

Det høres rart ut, men ja. Jeg er ikke redd for å feire enda en fødselsdag. Jeg er lykkelig og tar meg gjerne en fest på sparket! Vet du hva jeg gjør hver morgen når jeg våkner? Det første jeg gjør er å gå til speilet og si: «Hei kompis, skal vi komme i gang?» Det forbedrer humøret mitt, og jeg er sikker på at mange mennesker ville blitt lykkeligere dersom de startet dagen slik.

Hva bruker du mye penger på?

Mat. For meg er det viktig at maten er velsmakende. Jeg liker å lage mat, og jeg foretrekker ingredienser av god kvalitet. Bearbeidet mat spiser jeg ikke. Kun ekte kjøtt og fersk fisk. Og en god flaske vin. Her er vinen billig og i rikelige mengder. Her kan man kjøpe vin av god kvalitet for 4 euro eller enda mindre. I Sverige ville den samme vinen ikke kostet noe mindre enn 250 kroner.

Lærer du noe nytt, som språk, teknikk eller idrett?

Ja, dersom man ikke hele tiden lærer noe nytt, vil livet snart være over. Det er helt avgjørende, og jeg prøver hele tiden å utdanne meg selv. For eksempel lærer jeg spansk nå, men fremgang er ikke mye å skryte av. Noen ganger skammer jeg meg over spansken min. Jeg kan i det minste gjøre meg forstått, så det er ikke helt totalt katastrofe.

Liker du å tilbringe tid sammen med venner eller familie? Hvor ofte kommuniserer du med venner og slektninger?

Vi har mange venner, vi møtes ofte, lager mat og spiser middag sammen. Jeg liker å lage mat, og derfor ønsker venner å komme til meg. Alt er så mye billigere her i Spania, og frukten og grønnsakene er helt ferske. Det er lett å bli vant til de gode tingene. Noen ganger, når jeg besøker venner i Sverige, blir jeg provosert av å gå i butikkene. Hvordan er det mulig å måtte betale 30 kroner for en avokado?

Synes du at kostholdet ditt er balansert?

Jeg vil tro det, ettersom jeg føler meg så bra. Selvfølgelig vil jeg ikke påstå at jeg er udødelig på grunn av det, men jeg har et sunt kosthold. Jeg drikker alkohol i moderate mengder, og aldri for mye. Jeg kan ta et glass vin til middagen. Noen ganger drikker jeg litt whisky. Jeg spiser mye frisk frukt og grønnsaker med fisk eller kjøtt. Kylling liker jeg. Kaninkjøtt er også godt, men det er ikke alle steder jeg finner det her. Fisk og sjømat koster imidlertid ingenting sammenlignet med prisene i Sverige.

Vil du si at du får i deg nok næringsstoffer gjennom maten?

Ja, selvsagt. Men man mangler selvfølgelig alltid noen mineraler eller mikroelementer, og det er derfor det er lurt å ta et kosttilskudd.

Tar du kosttilskudd?

Ja, jeg tar kun Flex Repair. Det er et kosttilskudd laget for å støtte leddhelsen. Jeg har tatt det i 4 uker, og så langt er jeg fornøyd med resultatet. Jeg kunne også tenke meg å spise mer blåbær siden det er så bra for synet. Det er bra for eldre mennesker, har jeg hørt.

Hvor ofte er du i kontakt med dine svenske venner og familien?

Jeg har fire barn, så vi holder kontakten. Jeg har vært gift i 39 år. Vi giftet oss da min kone var 19, og nå er hun 58. Vi har opplevd så mye sammen, og alt er fortsatt like bra mellom oss. Barna våre besøker oss når de kan, men de er mye opptatt ettersom de alle jobber og er i forhold. Men så snart de får noen ledige dager, kommer de for å besøke den gamle mannen.

Hvor mye tid bruker du på Internett og sosiale medier?

Jeg bruker internett daglig, og hver dag legger jeg ut noe nytt på Facebook. Du kan lete opp Bernt Johan og se siden min. Jeg kan være ganske vill, så du vil ikke kjede deg. Jeg har til og med en egen blogg som heter Viva Torre.

Er ditt sosiale liv aktivt?

Selvsagt. Jeg har ingen problemer med det. Her i Spania behandler folk hverandre på en varmere måte. Vi skandinaver bryr oss også mye om hverandre. Likevel er det annerledes her, og dersom noen forsvinner og ikke gir lyd fra seg, vil alle prøve å finne ut hva som har skjedd.

Hva mer gjør du for å gjøre livet ditt bedre?

Vel, vi kunne ha snakket om det dersom livet mitt var avhengig av mange ting. Men det gjør det ikke. Jeg er fornøyd med det jeg har. Jeg liker livet mitt, faktisk. Jeg vet ikke hva som kunne vært bedre. Jeg håper jeg vil være frisk til siste slutt og kunne ha muligheten til å bevege meg.

Noen ganger føler vi alle en tristhet, kjedsomhet eller dysterhet. Hvordan kommer du i bedre humør?

Det er morsomt, men når jeg føler meg trist – gudskjelov skjer det sjeldent, men det skjer – tar jeg frem trekkspillet mitt og spiller en gammel vals eller noe annet fra favorittene mine, og da føler jeg meg mye bedre. Ikke noe komplisert. Det hjelper meg også med å få være alene med meg selv ettersom alle naboene lukker sine dører og vinduer. Det er den beste kuren for tunge dager.

Hvilke andre hobbyer har du? Hva liker du å bruke fritiden din på?

Det er et vanskelig spørsmål. Jeg fotograferer fortsatt mye, og noe av det beste er å ta en buss ned til byen med kameraet mitt. Jeg bor i en forstad, selv om det er ganske nært sentrum. Jeg tar frem kameraet eller tegneblokka og ser etter folk jeg vil ta bilder eller lage skisser av.

Du sa at du liker å være fysisk aktiv. Har det alltid vært slik?

Ja. Til å være i min alder er jeg i god form. Jeg kan kanskje sammenligne meg med noen menn i femtiåra. Jeg har alltid vært sprek som en fele ettersom jeg alltid har drevet med idrett og hatt en aktiv livsstil. Jeg følger nøye med på målene mine, og selv om ikke alle oppfyller normen, føler jeg meg fortsatt bra. Jeg pleide å si at det skal mye til for å sette meg ut av spill.

Hva blir du alltid glad for å snakke om?

Jeg liker å snakke om helse og velvære, hvordan man kan føle seg vel og ta vare på seg selv, om alle muligheter man har, uten å ignorere noen symptomer. Det er noen ganske enkle ting du bør huske på hele tiden. Stopp opp et øyeblikk, se på himmelen og føl deg velsignet for livet du har. Konsentrer deg om positive ting og lev slik du ønsker, ikke bare forsvinn i en flyt. Vi lever alle med konstant stress, der vi prøver å gjøre vårt beste, og gjerne det dobbelte av det som er planlagt. Det skremmer meg. Stopp opp, kjenn på pusten, tenk på hvor du går og hvorfor! Trekk pusten, hold den og slipp. Alle er så jæ…. redde. Beklager de sterke ordene. Ingen har tid til å tenke på seg selv. Alle skal være på topp. Jeg liker å snakke om dette. Jeg har nemlig studert disse spørsmålene om mental helse og fysiske aktiviteter ganske mye, og derfor kan jeg diskutere dem med forskjellige mennesker. Jeg kan få folk til å tenke over det, og det er viktig for meg. Jeg følger også med på politikk. Jeg er så sint over at Sverige faller fra hverandre på grunn av en middelmådig regjering. Det er et veldig interessant tema, men jeg diskuterer aldri politikk siden jeg ikke vil krangle med noen. Og jeg bor i Spania. Her har vi temaer som er mye viktigere enn svensk politikk.

Hva ville du skrevet i et brev til deg selv for 20 år siden, dersom det var mulig?

For tjue år siden var jeg 57. Bare Gud vet hva jeg ville ha skrevet …  «nyt livet ditt og prøv å være snill», sannsynligvis. Folk sier at jeg er en ekstremt snill person; det er det de liker med meg. De sier at jeg har et stort hjerte, og jeg blir glad for å høre det, ettersom jeg gjør mitt beste for å være snill. Men når jeg er i dårlig humør, bør du holde deg unna.

Hva kan du unne deg nå som du ikke kunne da du var ung?

Nå har jeg en mulighet til å ikke jobbe. Og det er så deilig. I dag er en fantastisk dag, og den kan bli enda bedre dersom solen dukker opp. Jeg har et hull i lommen. Økonomien er ikke særlig god, pensjonen min er liten da jeg ikke har betalte særlig med skatt i livet. Men penger er ikke det viktigste i livet. Jeg har nok til å leve. Noen få euro er igjen i lommebok på slutten av måneden. Så kan jeg klage?

Hva slags mat foretrekker du?

Jeg spiser alt, men her i Spania spiser jeg mer grønnsaker enn i Sverige. Først og fremst fordi de her er veldig gode. Og de er også billigere og rimeligere. Matlaging er noe av det kjekkeste jeg vet. Det er min virkelige lidenskap. Jeg liker å tilberede komplekse retter og eksperimentere. Jeg har alltid invitert venner hjem for å smake, og til nå har ingen dødd! De kommer igjen og igjen! For noen dager siden spiste vi et festmåltid. Alle sa at jeg måtte åpne min egen restaurant, men det vil jeg ikke. Mitt hjem er min restaurant.

Lær mer om LEVETID

Hva kan du lære mer om? Les her: