De 5 vanligste kroniske sykdommene som utvikles etter fylte 65

207 views

Leger spøker med at kroppens garanti utgår etter fylte 30. Hva som skjer med en persons helse er helt opp til personen selv. Livsstil, spisevaner, om man driver med forebyggende tiltak eller ikke og gjennomfører jevnlige helsesjekker hos legen er alle faktorer som påvirker helsetilstanden vår. Ved fylte 40 blir kroppen enda mer sårbar i følge resultater fra en studie som gjennomgikk data fra 370 000 voksne innbyggere i Nord-Europa. (https://www.nature.com/articles/s42003-019-0290-0) Fra denne alderen og fremover øker risikoen for å få en farlig sykdom eksponentielt og dobles hvert 8. år. Dataene fra denne studien viser at selve aldringsmekanismen er den viktigste faktoren når det kommer til risikoen for utvikling av de vanligste kroniske sykdommene som påvirker forventet levealder. Noen studier viser at etter fylte 60 vil man ha fått opptil 5 kroniske sykdommer. De fleste av dem påvirker ikke bare livskvaliteten, men også forventet levealder.

65 – en farlig alder?

I skrivende stund er den største og raskest voksende gruppen mennesker i verden den som er 60 år og eldre. Dette er resultatet av en økning i fødselsraten (den såkalte «baby boom») som skjedde i Vest-Europa og Nord-Amerika mellom 40- og 60-tallet i forrige århundre. Dette kombinert med store gjennombrudd innenfor medisin har ført til en høyere forventet levealder og en mer aktiv livsstil for eldre. Alle disse faktorene har resultert i at majoriteten av jordas befolkning består av eldre mennesker. Det antas at 2 milliarder av jordas befolkning på nesten 10 milliarder i 2050 vil være rundt 60 år gamle.

Dessverre er det få som når denne alderen med god helse. Ifølge data fra Verdens helseorganisasjon forekommer nesten en fjerdedel av alle alvorlige sykdommer, så vel som dødsfall, i en alder mellom 60 og 65 år. Det triste er at folk i de fleste tilfeller enkelt kunne ha redusert risikoen for å utvikle disse sykdommene ved å ha gode vaner og en sunn livsstil samt kommet seg til legen til rett tid.

Hva gjør kroniske sykdommer farlige?

Dersom du kun har én kronisk sykdom som påvirker forventet levealder når du er 60 år eller eldre, dobler du sjansen for en tidlig død. Dette var konklusjonen fra en studie utført under ledelse av Emanuele Di Angelantonio. For hver ekstra sykdom utover dette dobles sjansene for en tidlig død enda en gang osv. Dersom du ved fylte 60 har fått påvist to kroniske sykdommer som påvirker forventet levealder, betyr det at du vil leve 12 år mindre enn dine jevnaldrende som er sunnere. Dersom du har tre av disse sykdommene, kan du trekke 15 år fra den gjennomsnittlige forventede levealderen.

Hvilke sykdommer er de farligste?

Forskerne bak denne studien (https://www.nature.com/articles/s42003-019-0290-0) har observert at det i dag finnes omtrent 10 millioner mennesker over 60 år i Vest-Europa og USA som har fått diagnostisert én eller flere sykdommer som kan redusere forventet levealder. De vanligste og farligste av disse er hjertesykdommer, kreft, nevrologiske lidelser (Alzheimers, Parkinsons osv.), diabetes og KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom). Praktisk talt skyldes alle disse sykdommene genetisk predisposisjon, men spisevaner og livsstilsvalg påvirker også i stor grad utviklingen av disse sykdommene (særlig når man blir eldre).

Hjertesykdom: risiko og forebyggende tiltak

Hjertesykdom er fortsatt den sykdommen i verden som tar flest liv. Den er ansvarlig for omtrent en fjerdedel av alle dødsfall. Genetisk og arvelig predisposisjon utgjør rundt 20 % av risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. Resten avgjøres av livsstilen. Her kommer noen forebyggende tiltak du kan vurdere for å redusere risikoen for utvikling av hjertesykdom:

Ha en aktiv livsstil (WHO anbefaler 150 minutters aerob aktivitet i uka for voksne, samt styrketrening 2 til 3 ganger i uka),

Hold deg til sunne spisevaner, noe som betyr at du bør unngå enkle karbohydrater, transfett og redusere sukker- og saltinntaket. Få også i deg nok mengder friske frukter og grønnsaker som er rike på den gode fettypen;

Slutte å røyke;

Begrense alkoholinntaket;

Sjekk kolesterolnivået, blodtrykket og pulsen og gjennomfør en kontroll av hjertet én gang i året ved hjelp av kardiogrammer, ultralyd og andre metoder.

Kreft – årsaken til 1 av 6 dødsfall i verden

Tett på hjertesykdom kommer kreft på lista over de dødeligste sykdommene. Hvert sjette dødsfall i verden er knyttet til onkologiske sykdommer. Mer enn 50 % av disse dødsfallene forekommer hos mennesker eldre enn 65 år. Forskere tror i dag at dette er et resultat av to faktorer: Kroppens økende manglende evne til å reparere skadet DNA og en økende mengden potensielt skadelige mutasjoner i kromosomsettet vårt.

I skrivende stund er tidlig diagnose den viktigste faktoren for vellykket behandling av onkologiske sykdommer. Derfor er det så viktig å få gjennomført helsesjekker årlig, som kolonoskopi, fluorografi, CT-skanning av lunger, mammografi og livmorhalsundersøkelse, for å kunne oppdage svulster på et tidlig stadie. Et annet viktig forebyggende tiltak er å ha en livsstil med fysisk aktivitet og sunne spisevaner. Spis mat rik på fiber og vitamin D og unngå bearbeidet kjøtt. I tillegg bør du slutte å røyke og redusere alkoholinntaket for å minimere risikoen for å utvikle kreft.

Demens – hver tredje persons sykdom?

WHO har spådd at nevrologiske lidelser vil bli den tredje vanligste dødsårsaken innen 2030. Antallet personer med Parkinson vil dobles, og antallet personer med Alzheimers vil tredobles.

Alder er den viktigste risikofaktoren for begge disse sykdommene, og det er svært sjelden at unge mennesker utvikler dem. Ved fylte 65 er det sannsynlig å finne Alzheimers sykdom hos 2 av 1000 årlig, og fem år etter dette dobler det tallet seg.

Dessverre er ikke moderne behandlinger i stand til å helbrede denne sykdommen fullstendig. Men hvis sykdommen oppdages tidlig, er det mulig å redusere både utviklingen og de mer alvorlige stadiene betydelig i noen år, eller til og med tiår. Dette er årsaken til at det etter fylte 65 er så viktig å konsekvent oppsøke en nevrolog (selv om du ikke har noen bekymringsfulle symptomer) og følge med på om hukommelsen eller andre kognitive funksjoner begynner å forringes på en eller annen måte. I tillegg er det viktig å inkludere forebyggende tiltak i livet ditt. Leger anbefaler å begynne å ta vare på hjernen fra ung alder.

Hjernen må utfordres – lær et nytt språk, løs matteoppgaver, løs kryssord eller gjør andre intellektuelle øvelser. Leger har også funnet flere andre viktige metoder for å unngå kognitive lidelser. Noen få eksempler er å gjøre fysisk aktivitet (idrett hjelper nemlig til med å ødelegge farlige proteiner som kan blokkere normalfunksjonen til nervesystemet), drikke vann regelmessig (vann løser bokstavelig talt opp plakk nesten så snart de dukker opp) og ha sosiale forhold. Sosial tilknytning, intimitet og sikkerhet, så vel som nære relasjoner, er noen av de mest effektive måtene å forhindre demens på.

Diabetes – den europeiske epidemien

Allerede for 9 år siden snakket spesialister fra WHO om Europas diabetesepidemi. I dag har mer enn 60 millioner innbyggere i Europa diabetes type 2. 10,3 % av alle menn og 9,6 % av alle kvinner over 25 år er registrert med denne sykdommen, mens antall tilfeller av diabetes vokser stadig i alle aldersgrupper. På førsteplass over de faktorene som bidrar sterkest til risikoen for å få diabetes finner vi alder, med fedme som følge av en usunn livsstil på en god andreplass. Leger har også identifisert farene med metabolsk syndrom – en tilstand der cellenes glukosetoleranse øker. Denne tilstanden blir også ansett for å være pre-diabetes.

Hvordan kan du unngå diabetes? Det enkleste er å kontrollere nivået av glukose i blodet og oppsøke lege ved første tegn på symptomer (tørste, konstant vannlating, forverret syn, sår og skrubbsår på bena og en uforklarlig vektøkning). Et annet viktig tiltak er å spise sunt: Reduser matvarer som inneholder sukker samt raske karbohydrater. Øk også mengden med friske frukter og grønnsaker og unngå sukkerholdige drikker. Til slutt anbefales regelmessig fysisk aktivitet, særlig når du bytter fra intens til lettere trening. Dette vil hjelpe deg med å holde blodsukkernivået normalt og kanskje til og med redusere det.

Lungesykdommer – dreper 1 av 20  

I 2015 kunne 5 % av dødsfallene i verden bli koblet til kronisk obstruktiv lungesykdom. Selv om de fleste tilfeller forekommer i fattige land, utgjør lungesykdommer en alvorlig fare for mennesker i Vest- og Nord-Europa. KOLS er en av de kroniske sykdommene som et menneske har mest sannsynlighet for å utvikle ved fylte 65, og den vil påvirke forventet levealder.

Oppsøk lege dersom du i løpet av to uker eller lenger opplever følgende symptomer: hoste, kortpustethet, tungpustethet, innsnevring i brystet, dårlig søvn, vekttap og tretthet.

Det viktigste du kan gjøre for å forhindre lungerelaterte sykdommer eller oppdage dem på et tidlig stadie, er å gjennomføre fluorografi og CT-skanning av lungene dine årlig. Du bør også slutte å røyke og drive med idrett som utvider lungevolumet og bidrar til å holde lungene friske.

Bevissthet – den beste «pillen mot alderdom»

På tross av store sannsynligheter for å utvikle kroniske sykdommer som påvirker forventet levealder, har hver og en av oss etter fylte 65 muligheten til å redusere risikoen og bli godt over 80 år gamle. Enkle ting som regelmessige helsesjekker, en aktiv livsstil, et sunt kosthold, å avstå fra dårlige vaner og oppsøke medisinsk hjelp i tide vil redusere risikoen for å utvikle kroniske sykdommer og øke sjansene for å få et langt liv.

Hva kan du lære mer om? Les her: