Italia. Hundreåringenes hjemland

159 views

I 2005 publiserte Dan Buetntner en artikkel kalt «Hemmeligheter bak et langt liv» der han nevnte «blå soner» for første gang. Dette navnet ga han til steder på jorden der folk lever lenger og fyller 90 år oftere enn andre steder. I verden finnes det fem blå soner: Den italienske øya Sardinia, den japanske øya Okinawa, Loma Linda i California, Nicoya-halvøya i Costa Rica og Ikaria-øya i Hellas. Det blir fortsatt forsket for å finne ut hemmelighetene til den lange levetiden i disse områdene. Ofte konkluderer de med at kostholdet og livsstilen folk har i disse områdene er viktige faktorer. Vi ønsker å studere alle de «blå sonene» og starter i Italia.

Å leve lenge og lykkelig.

Blant alle «blå soner» er Sardinia stedet der folk bare elsker høytider og festivaler og rett og slett kan nyte selve livet. Her vil ingen bli overrasket over at noen blir 100 år, men derimot svært takknemlige for å bli med på denne livsfeiringen. Siden 1996 har man kunnet sett portretter av mennesker som har fylt 100 år på fasadene til bygningene i Seulo, en av Sardinias kommuner. Mennesker som opplever sin egen 100-årsdag blir æresordfører i landsbyen. Å motta denne statusen for bare en dag er en enkel, men veldig søt formalitet. Men på et eller annet tidspunkt kan selv dette være noe som gir ekstra mening i livet. Forskere sier at det å sette mål i livet hjelper oss med å leve lenger.

Å leve lenge og i fred.

Familien er hellig i Italia. Innbyggerne på Sardinia er lidenskapelig viet til familien og dens verdier, som de alltid setter i første rekke. Dersom du plasserer innbyggere på denne øya på et pleie- og omsorgshjem, vil det være en fornærmelse for dem.

Men hvordan påvirker det levetiden? Direkte.

Forskning fra Harvard University, som har eksistert i snart 80 år, har bevist at en partner i live påvirker helsen positivt og forlenger livet. Barn respekterer de gamle menneskene i større grad og bor ofte sammen med dem. Forskning på sunn aldring støttet av MacArthur Foundation viser at folk som bor ved siden av sine barn eller barnebarn har klarere sinn, bedre sosiale ferdigheter og holder seg friskere i lengre tid. Det gjør bare godt når alle generasjoner i familien tilbringer tid sammen minst en gang om dagen, for eksempel rundt middagsbordet, deling av lignende interesser og reiser på ferie sammen.

Å leve lenge og enkelt.

Blant folk på Sardinia er det ikke mange som løper maraton eller løfter vekter på treningssenter. Innbyggerne der utøver heller fysisk aktivitet med lav intensitet daglig. En slik aktivitet kan være å hente ingredienser til lunsjen fra egen hage. Og de spaserer mye. De fleste som har fylt hundre år på øya har jobbet som gjetere, der de reiste over lange avstander. Denne typen fysisk aktivitet oppfyller alle kravene til «sunn bevegelse»: Trening som balanserer aerobe øvelser og øvelser som hjelper til med å bygge muskler og trene balansen. Du kan få fordeler av slike aktiviteter, selv om du ikke bor på denne Middelhavsøya. Mange av byens innbyggere har som vane å spasere 30 minutter om dagen.

Å leve lenge og med smak.

Forskere har snakket om middelhavskostholdet i lang tid. Det er rikt på de flerumettede fettsyrene omega-3 og vitaminer. Men når vi snakker om livsstil på Sardinia, snakker vi ikke om noe spesifikt kosthold. Ifølge Bob Jeffrey fra University of Minnesota holder folk seg til et visst kosthold kun i et halvt år, så forsvinner entusiasmen. Dessuten finnes det ikke noe universelt kosthold som passer for alle.

Det handler mer om bevisst holdning til mat og kalorier. Dersom du for eksempel spiser en hamburger, pommes frites og cola, vil du få i deg ca. 1500 kalorier. Samtidig vil en klassisk Sardinia-lunsj med grønnsaker, fullkornsbrød, olivenolje, bønner og frukt ha 3-4 ganger mindre kalorier, selv om volumet er det samme.

Vi må ta i betraktning at nesten ingen sardinianerne har prøvd bearbeidet mat eller sukkerholdig brus. De spiser for det meste naturlig mat: grønnsaker, nøtter og brød av durumhvete. Disse produktene er ikke bare en kilde til fiber og mineraler, men de inneholder også kreftforebyggende midler som hjelper til med å redusere kolesterolnivået og forhindre blodpropp.

I tillegg velger sardinianere bønner fremfor kjøtt, fordi det er en perfekt kilde til protein, flavonoider og fiber, noe som bidrar til å redusere risikoen for hjerteinfarkt.

Å leve lenge og moderat.

På Sardinia finnes mye deilig vin. Derfor drikker folk der vin ofte.

Rødvin fra Cannonau-druer er rike på polyfenoler og antioksidanter som bidrar til å rense blodårene for kolesterolplakk.

Men hemmeligheten til Sardinias innbyggere ligger i moderasjon. Vanligvis tar de kun ett glass vin til maten eller når de er ute med venner.

Dessuten overspiser de ikke. For å få i seg riktig porsjon anbefaler lege Brian Wansink, forfatteren av «Mindless eating», å vise hensyn til omgivelsene mens du spiser: mennesker, tallerkener, lukter, farger og bestikk. Eksperimentene hans viser at jo større tallerken eller glass man har, desto mer vil man spise eller drikke. Du vil sannsynligvis også overspise dersom du distraherer deg selv med mobil eller TV.

Forskere som har studert den lange levetiden på Sardinia har funnet noen små genetiske mutasjoner blant innbyggerne. Så det var derfor veldig lett å konkludere med at dette var årsaken til at denne «blå sonen» dukket opp. Men selv forskere går ikke med på at gener spiller den største rollen. Livsstilen på Sardinia er enda viktigere og inspirerer dem til å ha rolige, lykkelig og bevisste liv, som igjen fører til lengre levetid.

Lær mer om LEVETID

Hva kan du lære mer om? Les her: