Jeg har alltid hatt blikket rettet fremover og aldri sett meg tilbake.

20 views

Foretrekker du en aktiv eller rolig livsstil?

Definitivt en aktiv en. Jeg er medlem av en organisasjon kalt Tupp i Gøteborg. Navnet Tupp står for tempo, utholdenhet og positiv tankegang. I 37 år på rad har vi møtt klokka halv seks om morgenen hver mandag, onsdag og fredag. Jeg har besøkt vårt lokale sportssenter Skatås i Gøteborg rundt 2400 ganger. I en alder av 75 år, er jeg svært stolt over å kunne være så aktiv. For å holde meg i så god form som mulig går jeg også på treningssenter og trener vekter, og noen ganger spiller jeg golf. Jogging og golf er for øyeblikket mine viktigste aktiviteter.

Liker du å reise?

Ja, jeg elsker å reise. Som oftest drar jeg til Spania for å spille golf. Når du har den typen arbeid jeg gjør, må du hele tiden holde deg oppdatert om nye ting, så jeg har vært på flere kurs i ulike land de siste årene for å oppdatere min kunnskap om skattepolitikk og økonomi. I dag har vi en mulighet til å leie en leilighet i Spania, så hvert år tilbringer vi våren og høsten der. For det meste av tiden har vi reist rundt i Europa, men vi har venner som eier et hus i Thailand, så der har vi også vært og blant annet spilt golf. Vanligvis reiser vi minst én gang i året, og noen ganger enda oftere.

Liker du å være blant mange folk?

Jeg er rotarianer, og vi har møter ukentlig. Dessuten er jeg medlem av en annen gruppe der jeg går på ski i en uke eller så hvert år. Vi pleier å dra til Alpene. Disse folka har gått på ski der i 40 år nå. Men for en stund tilbake byttet de til golf, så nå møtes vi og spiller golf en gang i uken. I tillegg er jeg ganske aktiv på golfklubben min i Bohuslän. Der jobber jeg for tiden som revisor, samtidig som jeg deltar i alle mulige aktiviteter. Kona mi og jeg elsker å delta i konkurransene som klubben organiserer. Og sammen med noen andre venner av meg går jeg for å se ishockey- og fotballkamper. Da møtes vi før kampen starter og tar en øl. Så jeg er egentlig veldig sosial.

Vil du si at du er fornøyd med den livsstilen du har i dag?

Absolutt.

Hvem ser du på som din familie? Kun de nærmeste familiemedlemmene eller også alle slektningene dine?

Vel, jeg har tre barn, og vi treffes rett som det er. Jeg har ikke mange slektninger. Jeg har en halvbror, og vi tar snakker sammen en gang iblant. Kona mi har en søster som vi er i konstant kontakt med. Jeg har fire barnebarn og tilbringer mye av tiden min sammen med dem. Vi eier et sommerhus i Bohuslän. Der pleier vi å nyte sommeren med venner, lange middager og så videre og så videre. Hele familien samles der.

Hva er dine planer for de kommende årene?

Min langsiktige plan er å kutte ned på arbeidstiden enda mer. Kona mi blir pensjonist neste år. Men jeg ønsker ikke å slutte å jobbe ettersom det holder hjernen og kroppen min i gang, så jeg vil trolig fortsette som styremedlem eller gjøre noe lignende. Vi planlegger også å reise mer. Vi liker å reise til varmere strøk, så når kona mi blir pensjonist, vil vi tilbringe mer tid i utlandet, spesielt når det er så mørkt og kaldt som det er her nå. Slikt vær er deprimerende, og vi er heldige som er aktive på andre måter. Men foreløpig har jeg ingen andre planer.

Hvordan tolket du ordene «moden alder» da du var yngre, og hva synes du om det i dag?

Dette tenkte jeg ikke på det i det hele tatt da jeg var yngre. Jeg kan si at jeg begynte å tenke på det først etter at jeg fylte 50 år. Og da jeg fylte 60 år, var det hele en ganske hyggelig opplevelse. Jeg har vært utrolig aktiv i alle år, holdt meg i form, brukt energi og vært i kontakt med så mange hyggelige mennesker. Jeg har alltid hatt blikket rettet fremover og aldri sett meg tilbake. Jeg prøver å ikke tenke så mye på fortiden ettersom det kan være ganske deprimerende. Dersom det fremdeles er litt sand i timeglasset, vil jeg at det skal renne ut så sakte som mulig.

Hvordan vil du beskrive fordelene med alderen din?

Vel, jeg føler meg ganske erfaren og klok, hvis det er lov å si. Spesielt når det kommer til yrket mitt, føler jeg at jeg har fått en helt annen selvtillit i dag. Da jeg var 40, pleide jeg å forberede meg mye lenger og følte meg alltid nervøs når jeg skulle undervise eller holde foredrag. Det var ekstremt viktig for meg å være godt forberedt. I dag kan jeg ta ting litt mer spontant ettersom jeg har samlet opp en del kunnskap. Det er derfor jeg fortsatt jobber, og jeg føler meg veldig trygg på hva jeg gjør.

Vil du si at du er fornøyd med alderen din?

Vel, ja, med unntak av selve tallet, om du forstår hva jeg mener. Men jeg føler meg definitivt sprekere og mer energisk enn mange andre mennesker rundt meg på 70 år. Det er ikke noe man vil si høyt, men jeg har klart å oppnå dette helt av meg selv. Selv om jeg har hatt noen medisinske problemer, foretrekker jeg å ikke fokusere på dem.

Hva hjelper deg med å holde humøret på topp når du føler deg trist, deprimert eller kjeder deg?

Jeg har meditert en stund. Jeg trenger ikke dette nå, men jeg hører ofte på avslappende musikk.

Hva har du råd til å gjøre i dag som du ikke hadde råd til da du var yngre?

Jeg har råd til å ha et godt liv, spise god mat, ha en sunn livsstil, kjøpe fine klær og reise til utlandet. Penger har jeg nok av, men jeg har ikke det store behovet for luksus. En hverdag av god kvalitet er nok for meg.

Hva har du ikke noe problem med å bruke penger på?

Vi spiser god mat og drikker ofte god vin. Dessuten har jeg alltid hatt fine klær, selv om klærne jeg har på meg akkurat nå er litt mer nøytrale. Jeg foretrekker å ha på meg en hvit skjorte, et slips og en matchende fin jakke. Jeg liker å se elegant og fresh ut. Og så bruker jeg selvsagt penger på sportsaktivitetene mine. Jeg kjøper ofte nye golfklær, golfutstyr og så videre.

Prøver du å lære noe nytt, som et nytt språk, en ny sport eller lignende?

Jeg kan ikke akkurat si at jeg har gjort noen store fremskritt, men jeg prøver å lære spansk på datamaskinen min. Det går ganske tregt ettersom jeg fremdeles jobber og trener aktivt, men jeg prøver å lære noe hver eneste dag. Jeg har egentlig klart meg ganske bra i Spania: Jeg kan handle, bestille mat og hilse på andre på spansk. Ideen om å lære dette språket fikk jeg da jeg dro til Spania for første gang, og nå har jeg endelig fått muligheten til å oppfylle drømmen. Dersom jeg hadde hatt mer tid, ville jeg studert enda mer. Selv om jeg elsker Italia høyere enn Spania.

Hva slags mat foretrekker du?

Jeg kan spise hva som helst, men italiensk mat er det jeg foretrekker. Far var kokk og stuert, og mor tilberedte fantastiske måltider. Jeg er egentlig ikke særlig glad i hverdagsmat, men jeg elsker å spise en god middag. Ettersom vi bor på vestkysten har vi tilgang til et stort utvalg av sjømat og fisk, noe vi spiser ganske ofte.

Lager du ofte mat?

Vi hjelper hverandre: Kona mi jobber hjemmefra i disse koronatider, så derfor klarer jeg å lage noe enkelt til oss.

Føler du at du får i deg et godt balansert kosthold? Hva gjør du for å balansere det?

Ja, definitivt. Vi bytter mellom fisk, grønnsaker, salater og kjøtt. Selv om jeg synes at blodige biffer er ekstremt velsmakende, er ikke magen min akkurat enig med meg i dette. Derfor velger jeg nå lam, kalvekjøtt, kylling og fisk. I alle år, da jeg pleide å spise lunsj ute, valgte jeg fisk tre ganger i uken. Jeg liker også å tilberede fisk hjemme. Det er faktisk ikke så vanskelig å få til.

Tar du kosttilskudd?

Ja, det gjør jeg. Jeg har en kneprotese og leddgikt. For å redusere smertene trener jeg så mye som mulig og tar kosttilskudd.

Hvor lenge har du tatt kosttilskudd, og hvor lenge planlegger du å fortsette å ta dem?

Det er ikke mulig å bevise direkte at de hjelper, men jeg tror jeg kan se noen endringer. Jeg har byttet ut brusket i kneet (protese), men jeg klarer å gå 10 kilometer slik at jeg klarer å spille et par runder med golf. Kosttilskuddet gjør at artrosen ikke påvirker det andre kneet. Jeg føler at kombinasjonen av trening og et sunt kosthold er med på å holde kneet friskt. Leddgikt er vanlig å få når man blir eldre, men gjennom trening og et sunt kosthold kan man i det minste lindre leddsmertene. Dessuten opplever jeg symptomer på forkjølelse mye sjeldnere.

Har du kjennskap til noen andre Vitaliv-produkter?

Kun de jeg har sett annonser for.

Har du hørt om Vitalivs lojalitetsprogram? Utnytter du Vitapoeng?

Nei, det kan jeg ikke si. Det kan hende jeg har sett noe i en annonse i en eller annen brosjyre, men jeg har ikke fulgt så nøye med.

Har du anbefalt Vitaliv til noen andre?

Ja. Jeg har fortalt de vennene jeg driver sport med at jeg tar kosttilskudd og at det fungerer for meg.

Lær mer om LEVETID

Hva kan du lære mer om? Les her: