La oss snakke om det. Hvordan kan du hjelpe deprimerte mennesker?

109 views

16. september 2017 lastet Talinda Bennington, Linkin Park-sangerens enke, opp en video. I denne videoen har mannen Chester Bennington det fint og ler sammen med sønnen og venner, spiser godterier og oppføre seg som vanlig. 36 timer senere begikk Chester selvmord, og Talinda skrev at hun «viser dette slik at man blir klar over at depresjon ikke har et ansikt eller et humør».

Symptomer å være obs på

Samme år oppfordret Sinead O’Connor til å være snillere mot mennesker med personlighetsforstyrrelser. Sangeren avslørte at hun ønsket å begå selvmord som følge av en kombinasjon av flere årsaker, der en av dem var presset fra samfunnet. Psykiske problemer og depresjon forblir en elefant i rommet. Folk er redde for at misforståelser skal oppstå, kalde skuldrer eller bli beskyldt for å være skyld i egen ulykke. I videoen (den er nå fjernet fra O’Connors sosiale nettverk. – Red.) sier sangeren at hun snakker om dette fordi «hun er en av millioner av» mennesker i samme situasjon.

Hashtaggen #OneOfMillions ble lansert av Sinead og indikerer hvor massivt problemet er, og at det ikke lenger bør legges en demper på det. I følge WHO-estimater fra 2020 har depresjon blitt en av de mest utbredte sykdommene i verden. Cirka 264 millioner mennesker lider nå av depresjon, som kommer fra data som er samlet inn fra de som offisielt henvendte seg til profesjonell hjelp og som fikk en presis diagnose (feilmarginen er ifølge WHO ganske høy).

Hva utløser depresjon?

Ifølge studier lider kvinner oftere av depresjon enn menn.

Tilstanden kan skyldes samspillet mellom sosiale, psykologiske og biologiske faktorer. Noen vanlige utløsende faktorer kan være psykologiske traumer, alvorlig stress fra tap av en kjær eller jobb, vitamin D-mangel, dårlig fysisk velvære, kroniske sykdommer, genetisk disposisjon og alkohol- og narkotikamisbruk.

Progresjonen mot en depressiv tilstand kan være mild, mer eller mindre kontrollerbar eller akutt. Ved en alvorlig depresjon er det vanskelig for en person å gjøre enkle ting som husarbeid eller å ta vare på seg selv. En liten depressiv periode (til og med en tilbakevendende) er ofte forbundet med mørke årstider og dårlig humør. Et menneske som er mildt deprimert har vanskeligheter med å jobbe og kommunisere, føler seg engstelig, lider av lav selvtillit, søvnproblemer og dårlig konsentrasjon. De kan fremdeles sosialisere seg aktivt og delta normalt på ulike aktiviteter. Det er derfor det er så vanskelig å diagnostisere depresjon på dette stadiet. Dette er årsaken til at mennesker med depresjon ofte hører konvensjonelle råd som «du trenger å komme deg ut i frisk luft mer», eller «du bør drive på med en idrett?»

Sport og idrett har ifølge WHO blitt offisielt anerkjent som en effektiv avskrekkende effekt på et depressivt humør. Det er spesielt viktig for eldre mennesker, men spesifikt som et forebyggende tiltak, og ikke behandling.

Hvordan skille alvorlig depresjon fra vinterdepresjon?

Alle mennesker opplever humørforstyrrelser på en eller annen måte. Den minste ting kan sende deg ned i kjelleren: skuffende vær (spesielt for væravhengige mennesker), søvnmangel, konflikt på jobben, mangel på anerkjennelse, overarbeid eller utbrenthet. Så snart «faktorene i omgivelsene» blir normale, vil tilstanden vanligvis normalisere seg. Dersom symptomene vedvarer, vil dette være et rødt flagg. Det finnes viktige faktorer som kan bidra til å avgjøre om det er en «vinterdepresjon», og ikke en sykdom som fører til vedvarende tap av interesse for ting som tidligere førte til glede og atferdsendring. Et menneske som for eksempel tidligere sovnet lett, men som nå lider i flere timer uten søvn, mister appetitten eller tvert imot begynner å oppleve ukontrollert trang.

Dersom en slik tilstand vedvarer i to uker, selv etter at omstendighetene har endret seg, er dette en grunn til å avtale time hos fastlegen: Ifølge forsker vil kun 40 % av tilfellene gå over av seg selv naturlig. Den effektive kombinasjonen av legemidler og psykoterapi kan føre til en forbedring hos 70-80 % av pasientene.

Hvordan kan du hjelpe noen du bryr deg om?

Noe som kan bidra kraftig til å bekjempe depresjon og hjelpe folk til å komme seg over det er å fjerne stigmaet fra denne sykdommen. Mennesker med depresjon og angst trenger hjelp, fordi fornektelse eller det å trekke på skuldrene kan utløse såkalt frarøvet tilhørighet, eller følelsen av å bli avvist, noe som kan føre til en økt fare for selvmordstanker. Dersom din kjære lider av depresjon, må du gjøre det klart at holdningen din overfor vedkommende ikke har endret seg. Ikke overse følelsene til personen, ikke få personen til å skamme seg, for eksempel ved å si noe som «Det hele skjer kun i hodet ditt». Ja, det ligger i hodet på dem, men å påføre dem skyld vil ikke hjelpe dem å takle depresjonen. På den annen side kan hjelp med enkle ting vise seg å være bra. Gi en hjelpende hånd med å kjøpe dagligvarer eller vaske opp, eller ta dem med på middag eller kino, eller del diskret tanken om at stadig flere henvender seg til spesialister for å få hjelp hvert år. Flashmobben #faceofdepression viste at noen ganger er det umulig å gjenkjenne depresjon selv hos den de elsker: De kan tulle og ikke vise det minste tegn på tristhet eller dårlig humør – og samtidig ha det svært mørkt inni seg. «Dersom du ikke ser syk ut, betyr det ikke nødvendigvis at du er frisk», «… mennesker som lider som oftest virker å være de lykkeligste på utsiden», skriver folk i kommentarfeltet. De oppfordret også andre mennesker, både folk de kjenner og ikke kjenner, til å ta depresjon på alvor: Det er en sykdom, ikke et innfall som forsvinner ved å drive med idrett, gå ut i solen eller klemme. Og det er absolutt ikke noe å tulle med.

Hva kan du lære mer om? Les her: