Vitenskapen bak aldring: Det du bør lære i dag for å slippe å frykte alderdommen

68 views

For hvert nye tiår øker den forventede levealderen i de aller fleste land i verden. Seattle Institute for Health Metrics and Evaluation har gjennomført en studie kalt «Hvor sunne vil vi være i 2040» der det blir antatt at mennesker i utviklede land vil leve fem år lenger innen 2040, mens for mennesker i utviklingsland er det forventet å leve 10 år lenger.

I dag overstiger forventet levealder 80 år i de aller fleste land i Vest-Europa, og dersom prognosene fra spesialistene i Seattle stemmer, vil det å feire 90-årsdagen være noe helt normalt rundt midten av dette århundret.

Det finnes imidlertid et avskrekkende problem her som kan ødelegge inntrykket av medisinens prestasjoner: De fleste av de ekstra årene som menneskeheten stjeler fra døden vil være en del av alderdommen. Ved å strekke forventet levealder, forlenger vi faktisk livet i den delen vi er eldst, altså den perioden av livet som mange av oss faktisk er svært redd for.
Snakk så mye du vil om hvor heldig vår generasjon er sammenlignet med våre foreldre eller besteforeldre, om at vi kan nyte et avansert helsetilbud og et spennende liv fullt av opplevelser når vi endelig får mye fritid i fanget… likevel kommer ikke livets høst til å være en dans på roser i det hele tatt… Ensomhet, fysiske begrensninger, risikoen for kognitiv svikt – hva kan gjøres for å holde disse nesten uunngåelige følgesvennene unna livets siste tiår?

Heldigvis er vitenskapen optimistisk: Vi har allerede noen gode verktøy på plass.

Behagelig aldring? Et meningsfylt liv!

Vi er alle forskjellige. Vi lever våre unike liv der vi kjemper, drømmer og oppnår individuelle mål. Likevel, basert på likheten mellom visse egenskaper, kom forskere som spesialiserer seg på alderdomsproblemer med fire aldringstyper: konstruktiv, passiv, defensiv og aktiv-aggressiv. Dette er basert på forskningen «Påvirkningen av depressiv symptomatologi på fysisk uførhet: MacArthur-studier av vellykket aldring».
Hvordan vi kommer til å oppføre oss på våre eldre alder avhenger ikke bare av typen nervesystem eller temperament, men også av livsstilen. Vanene og karaktertrekkene vi utvikler over flere år spiller en viktig rolle. Det mest positive av alle typer er den som kalles konstruktivt. Mennesker som holder seg til denne aldringsstrategien klarer å akseptere alderen og samtidig være interessert i fremtiden. De sitter ikke fast i ting de angrer på fra fortiden, eller bekymringer eller frykt for negative endringer, verken i nåtid eller for fremtiden. De vil beholde evnen til å nyte livet, opprettholde varme relasjoner med andre mennesker og ha en god sans for humor, samtidig som de aksepterer deres rolle som et eldre menneske og forholder seg rolig og nøkternt til det å bli pensjonist. De kan til og med tenke på døden uten for mye angst. Samtidig fortsetter de å planlegge for fremtiden, og disse planene er rettet mot å oppfylle behovene til seg selv og sine nærmeste. Og det viktigste av alt er deres evne til å kunne glede seg over det som venter dem i fremtiden.

Kan hvem som helst lære seg denne tilnærmingen? Det å utvikle en slik holdning til livet, til deg selv og aldring vil nok ta en stund. I de fleste tilfeller er det akkurat slik et menneske har levd hele livet. Likevel, dersom du allerede føler at du mangler den samvittighetsfulle holdningen til livet rundt deg, at du sliter med å akseptere livet som det er, ikke klarer å unngå å angre på ting og tang, og fortsette holder deg fast et godt stykke i fortiden, er kanskje tiden kommet for å gjøre en dramatisk endring!

Hvilke kvaliteter er forbundet med vellykket aldring?

Vitenskapen har faktisk svaret på dette også! En studie kalt «Perspektiver fra eldre mennesker på vellykket aldring», hvor nesten tusen mennesker over 80 deltok, viste at karaktertrekket som forenkler en lykkelig alderdomsfilosofi er tilpasningsdyktighet. Med andre ord er det evnen til å tilpasse seg nye forhold, finne lyse sider og muligheter i en ny tilstand, og ikke angre på muligheter som har gått tapt.

En slik egenskap er viktig i alle aldre ettersom dødsfall, alvorlige sykdommer og andre omstendigheter som kan endre livet dessverre kan skje i ung alder og til og med i barndommen. Men det er når vi blir eldre at evnen til å takle nye forhold og muligheten til å tilpasse oss dem med en uendret personlighet vil være det viktigste. Så lær deg å se mulighetene i enhver krise, uansett hvor gammel du er. Noen ganger lukkes dører for deg fordi det er på tide at du tar deg sammen og begynner å bevege deg i en annen retning. Stol på overgangen.

Hold øye med premien

En annen viktig egenskap som ikke bare vil holde deg oppegående på dine eldre dager, men som faktisk kan bremse kroppens aldringsprosesser, er den sterke evnen til å sette seg mål og tenke gjennom handlingsplanen. En ekspertgruppe samlet inn data fra en omfattende amerikansk nasjonal undersøkelse om helsetilstanden til mennesker over 50 år. I løpet av årene overvåket de den fysiske funksjonen til nesten 4500 studiedeltakere og ba frivillige om å fylle ut spørreskjemaer om deres fysiske og psykiske helse. Studien ble kalt «Assosiasjon mellom livets formål og objektive tiltak for kroppslig funksjon hos eldre voksne». Deltakerne som oppga at de hadde noen mål i livet (til og med beskjedne og tilsynelatende uviktige mål) viste den beste kroppslige ytelsen – med 14 %.

Hvordan fungerer det?

Folka bak studien er overbevist om at mennesker som har et eller annet mål her i livet har en tendens til å ta bedre vare på helsa, de er mer oppmerksomme på deres helsetilstand, de går regelmessig til fastlegen for å sjekke helsa og ignorerer aldri anbefalinger fra spesialister. De er også mer aktive og har større sannsynlighet for å kommunisere med andre mennesker og dermed bekjempe ensomhet, som jo er svært ødeleggende for eldre mennesker.

Har du en hobby?

Dette spørsmålet blir viktigere desto eldre vi blir. Så lenge vi jobber, oppdrar barn og er aktivt involvert i livet og samfunnet, har vi ingen problemer med livets mål. Tvert imot kan det til tider til og med bli for mange av dem, og vi føler oss overveldet. Likevel må de fleste av oss før eller siden gå av med pensjon og svare på spørsmålet: Hva er det som får meg ut av sengen i dag? Dessverre virker fristelsen til å slappe av og det å unne deg forbudte gleder som du ikke har gjort på flere tiår legitimt. Tanken på å ligge i senga (eller døse av i sofaen) og se på TV fra morgen til kveld virker lettere og mer behagelig. Men dette vil bare til slutt føre til det uunngåelig øyeblikket der ditt eget liv virker tomt og meningsløst. En hobby eller en hvilken som helst annen aktivitet et eldre menneske tar seriøst og er mentalt innblandet i kan betraktes som en overlevelsesutløser. Dersom du fremdeles ikke har funnet en slik drømmehobby, må du fortsette å lete. Nedenfor er noen tips om hvordan du finner det du vil elske.

Reflekter over ting som har gjort deg glad

De fleste av oss ser ut til å aldri ha tid til å gjøre det vi virkelig ønsker. Dersom det ikke er mangel på tid som er problemet, kan årsaken være mangel på krefter, penger eller andre ting. Noen har drømt om å synge, noen har hatt lyst til lære å male, designe klær eller utføre trearbeid. Prøv å huske hva du en gang ønsket å lære og lær det nå! Ikke tenk på hvor gammel du vil være når du har lært deg ferdigheten, legg bort tullet med at du angivelig er for gammel eller for seriøs til noe. Det eneste som virkelig betyr noe er hvor mye du vil det. Hvis litt øving hver dag gjør deg litt lykkeligere, er det fantastisk.

Følg riktig eksempel

Noen ganger er det vanskelig å finne et eget livsprosjekt dersom du ikke vet hvor du skal begynne eller bare ikke klarer å komme på en god idé. Noen ganger klarer vi bare ikke å oppdage det spesielle som kan gi livet mer mening. Gjør dine egne undersøkelser og vær nysgjerrig på hva dine venner og bekjente gjør. Finn ut hvilke hobbyer og aktiviteter kjendiser driver på med. Det er meget mulig at noen av disse tingene kan vært interessante for deg også.

Ha et åpent sinn og be om tilbakemeldinger

Noen ganger er det tilskueren som får med seg det meste av kampen, og det samme kan gjelde for hvordan vi ser på oss selv versus det de rundt oss ser. Dessverre klarer kun de færreste av oss å være objektive når det kommer til å beskrive eller bedømme oss selv. Ofte klarer vi bare ikke å se hvor fantastiske vi egentlig er. Be dine nærmeste eller venner fortelle deg hvilke av dine egenskaper som virkelig imponerer dem. Hvilke av dine evner er det de misunner? Til slutt kan du spørre dem direkte om hva de synes du har potensial til å gjøre enda bedre. Svarene vil sannsynligvis overraske deg!

Fortsett å drømme

Avhengig av hvordan du ser på det, kan et mål vise seg å være en drøm med en håndgripelig gjøremålsliste. Prøv å forestille deg en ideelle fremtid – si om fem år fra nå. Beskriv den perfekte dagen din så detaljert som mulig, bokstavelig talt pr. time, med lyder og lukter og farger. Tenk realistisk og pragmatisk om hva du trenger å gjøre for å få dette til. Tro meg, en hobby vil komme av seg selv helt naturlig.

Finn noen som vil inspirere deg

Hvis du ser rundt deg, vil du mest sannsynlig finne noen hvis livsvalg, prestasjoner eller karakter bare er helt beundringsverdig. Du kan jo på en eller annen måte forsøke å etterligne dem på visse områder. Dette kan bidra til å forbedre visse aspekter av livet ditt og din egen oppfatning av deg selv.

Ikke vær for hard mot deg selv

En av de vanligste feilene som kan holde deg unna din nye livsdrøm er å være altfor kritisk mot deg selv og det du har oppnådd så langt. Det bør være åpenbart at når vi setter i gang nye aktiviteter i livet eller begynner å lære noe nytt, vil feil og tilbakeslag være helt normalt. Slik motgang kan føre til at motivasjonsnivået stuper, men du bør aldri glemme at dette er veien alle sammen må gjennom, inkludert lederne på det feltet du har valgt. Du bør slutte å forvente de utroligste ting fra deg hele tiden. Dette vil ikke bare drepe ønsket om å jobbe videre i den retningen du ønsker, men det kan også føre til utbrenthet og tap av fokus på livet. Det er bedre å prøve å dele veien opp i mindre milepæler og heller sammenligne de oppnådde resultatene med dine tidligere resultater, og ikke resultatene til alle andre. Belønn deg selv for hver nye prestasjon og hvert eneste lille skritt på veien. Gjør ditt beste for å nyte prosessen underveis. Vi vet aldri om vi vil komme dit vi ønsker, men livet er her og nå, og det tar aldri pauser.

Kunsten å eldes

Det virker som at hendelser i det internasjonale samfunnet skjer i stadig økende hastighet for hvert tiår som går, noe som gjør det nødvendig å være fleksibel og holde fingeren på pulsen. Det får enda større betydning for eldre mennesker ettersom de ofte sliter med å holde tritt med helsetilbud, teknologi, politikk, næringsliv og mange andre viktige områder i livet. Det er derfor vi alle trenger å lære kunsten å eldes på en meningsfull måte. Dersom vi lærer oss å være takknemlige for livets små gaver, fokuserer på nye muligheter som ligger foran øynene våre og slutter å angre på ting og tang, vil vi ikke lenger la oss skremme av aldring, og vi vil klare å forvandle det hele til en ny begynnelse.

Hva kan du lære mer om? Les her: