10 fakta om viktigheten av søvn

230 views

Mange tror at søvn bare er en mulighet for kroppen til å få hvile og gjenvinne styrke. Men selv om vi aksepterer det ubestridelige faktum at søvn er livsviktig, fortsetter mange å ta lett på det og tenker at det er bortkastet tid, spesielt når man tenker på alt man må få gjort! Det finnes imidlertid mange gode grunner til å sove litt lenger annet enn å være inaktiv eller å hvile seg. Her er noen eksempler: 

1. Søvn hjelper til med å unngå diabetes og hjertesykdommer

Vi er alle kjent med netter der søvnen uteblir. Vi vrir og vrenger oss i senga, helt til vi står opp og tenker: «Vel, jeg kan jo bare sove igjen litt senere». De færreste er klar over at netter som dette utgjør en risiko. Spesialister sier at mennesker som ikke sover bra har en større risiko for å utvikle diabetes eller hjerteinfarkt ettersom kroppen brytes ned, selv om man kanskje føler seg helt normal. Et par søvnløse netter i uken gir grunn til å være på vakt.  

2. Søvn gjør oss lykkeligere 

Mangel på søvn, insomnia eller dårlig søvn øker nivåene av kortisol (stresshormonet) i kroppen vår. Du sover ikke tilstrekkelig, dette bekymrer deg, du får mindre energi, konsentrasjonen og aktivitetsnivået synker, dette bekymrer deg, og kortisolnivåene dine stiger på nytt. Syklusen repeteres. Dette er grunnen til at det å sove godt ikke bare er en del av en doven livsstil, selv om forretningsfolk ofte mener dette og sier at 4-5 timers søvn er nok til at kroppen kan hente seg inn igjen. Men dette er ikke tilfelle. Å dedikere 7-8 timers søvn om dagen hjelper deg ikke bare med å hvile, men gjør deg også lykkeligere ettersom oksytocin, endorfin og serotonin (lykkehormoner) utløses. Med andre ord vil det å sove noen ekstra timer gjøre deg lykkeligere på et biologisk nivå. Det er bare slik kroppen fungerer.   

3. Søvn hjelper til med å holde vekta stabil 

Har du noen gang merket at jo mindre du sover, desto mer ønsker du å spise? Stipendiater ved Hendrix College utførte et eksperiment og beviste at mangel på søvn forårsaker et unaturlig sterkt behov for mat. Hjernen trenger drivstoff for å fungere, så den etterfyller energilagrene sine ved hjelp av mat. Så hvis du ikke ønsker å gå opp i vekt, bør du sørge for 8 timers søvn hver natt! 

4. Søvn helbreder

Forskere har bevist at dersom du ikke er i stand til å sove 7-8 timer om natten, er det bra å ta dette igjen senere på dagen ved å ta seg en lur på 30-40 minutter mellom kl. 13 og 16. Uavbrutt søvn er selvfølgelig det mest effektive, men det er bedre å ta igjen søvn i løpet av dagen enn å ikke få nok søvnuker om gangen! 

5. Søvn styrker immunforsvaret 

Immunsystemet vårt motstår tusenvis av virusangrep hver dag. Vi kan hjelpe det med å klare dette ved å sove minst 7 timer hver natt, fordi når vi sover, bremser alle kroppslige funksjoner, bortsett fra immunresponser mot potensielle trusler. Med andre ord vil immunsystemet vårt ha bedre muligheter til å bekjempe inntrengere når vi sover. 

6. Søvn hjelper hjernen til å fungere 

Stipendiater har bevist at søvn har en direkte kobling med kognitiv funksjon. Etter en søvnløs natt fungerer hjernen dårligere, og oppmerksomheten på detaljer reduseres. 7-8 timers søvn gjenoppretter hastigheten til nevronene i hjernen, noe som forbedrer hukommelsen og konsentrasjonen. 

7. Søvn gjør oss yngre 

Sannsynligvis har vi alle våknet opp etter en søvnløs natt og lurt på hvem den skumle personen med det sammenkrøllede ansiktet i speilet er… Personen ser ut til å være 200 år gammel! Hvordan kom vedkommende seg inn i huset mitt? Dette er ikke bare ironi! Når vi sover, utløser kroppen visse hormoner som er nødvendige for en sunn hud og en god generell helse. Vi vil virkelig se yngre ut dersom vi får nok søvn. 

8. Søvn gir deg godt humør

Søvn har en stor innvirkning på nervesystemet. Mennesker med søvnproblemer er mer utsatt for depresjon. Mens vi sover behandler dessuten hjernen vår stressende informasjon, sånn at når vi våkner, vil vi være i bedre til å takle stress.  

9. Søvn demper lysten på søppelmat 

Mangel på søvn gjør oss ikke bare sultne, men gir oss også lyst på usunn og fet mat eller mat med mye sukker. Dette er grunnen til at vi ofte ønsker å spise noe søtt etter en søvnløs natt. 

10. Søvn er viktig for sex 

Hvis sexlysten din den siste tiden har vært lav, bør du tenke over hvor mye du egentlig har sovet de siste dagene. Menn og kvinner mister interessen for sex på grunn av endringer i hormonbalansen, som er koblet opp mot mengden søvn. Hver søvntime vil øke kjønnsdriften med rundt 14 prosent. 

I gjennomsnitt bruker vi en tredjedel av livene våre på å  sove, og denne tredjedelen er svært viktig for livskvaliteten vår. På grunn av dette må eventuelle problemer som kan oppstå med søvnen utbedres og ikke ignoreres. Selv om du bare sover dårlig én uke hver måned skal du vite at livet ditt blir forkortet med flere år. Din evne til å konsentrere deg vil også reduseres betydelig, hukommelsen vil forringes og den totale livskraften vil avta. Så ta tak i problemet – ikke ignorer det! Livet ditt kan bli spennende og fullverdig igjen. Sov godt! 

Hva kan du lære mer om? Les her: