Er det ikke på tide at du slutter med sex?

296 views

Det er det ikke. Selv om du er over 70 år, er det fremdeles ikke på tide. Forestillingen om at sex etter 50 år ikke spiller noen rolle, er bare en av mytene i aldersdiskriminerings ideologien. Menn kan være seksuelt aktive i en mye høyere alder enn du klarer å forestille deg!

Sex og sykdommer

Britiske forskere har i 5 år prøvd å forske på hva som vil skje med eldre par noen år etter at de slutter å ha sex. Generelt var resultatet forutsigbart: Jo mindre sex ved fylte 50, desto flere sykdommer ved fylte 52, 54 og så videre…

Som vanlig er det i slike tilfeller knyttet tvil til sammenhengen mellom årsak og virkning: Blir mennesker syke fordi de har lite sex? Eller mister de gløden sin fordi de allerede er syke?

Forskere lener seg mot den andre versjonen. Og de ber alle leger om å være klar over at verken 50-åringer eller 70-åringer blir aseksuelle. Man kan ikke si til noen som sliter med ereksjonen: «Dette er normalt i din alder!» Vi må lete etter sykdommen: Mest sannsynligvis eksisterer den allerede, men bortsett fra situasjonen i sengen, har den ennå ikke gitt seg til kjenne.

Sex og hormoner

Det er tåpelig å benekte at testosteronnivået synker med alderen, eller at en ereksjon vil være like kraftig som i 20-årene. Menn tar ofte medisiner som stimulerer ereksjonen siden den fysiologiske delen av seksuell kontakt er viktigere for menn sett fra den psykologiske siden. Kvinner bruker derimot hormonbehandling og kunstig smøring, og for dem er den emosjonelle kontakten den viktigste delen. Forskere ved Harvard Medical School har også bemerket seg at mange stabile eldre par opplever et hopp i forholdets kvalitet: Samleie skjer av seg selv. Det som betyr noe er ikke selve orgasmen, men gjensidige kjærtegn og en følelse av intimitet – akkurat som hos unge elskere.

Sex og familie

270

Tyske forskere gjennomførte en stor studie og kom til en konklusjon som var åpenbar for de aller fleste av oss før dem: Mange mennesker (spesielt de over 50) har ikke sex rett og slett fordi de ikke har noen partner. Tendensen til enslig tilværelse i Europa har vokst i ganske lang tid, og i livets andre halvdel går noe galt. Når menn er unge kan de oppsøke eventyr på Tinder og i barer en hvilken som helst kveld. Dette blir vanskeligere med årene. Derfor lever rundt 15% av menn etter fylte 50 i henhold til «nei, ikke noe behov»-prinsippet. Etter fylte 70 tenker annenhver mann ikke på sex. De som fortsetter å ha sex, til tross for sin alder, har vanligvis en fast partner.

Sex og depresjon

Leger har merket at menn over 50 år som ikke er seksuelt aktive har en større sannsynlighet for å bli deprimerte. Det er ikke bare et spørsmål om fysiologi og pleie av et «sunt» hormonelt bakteppe. Fakta er at mangelen på seksuell lyst ofte blir assosiert med dårlig selvtillit og en følelse av egen ubrukelighet. Derfor er det så viktig for et par å gjensidig engasjere seg, om ikke i vanlig sex, så i det minste i regelmessige følbare gleder: stryking av hverandre, klemming, holding av hender… Du vil bli overrasket – det gir faktisk også glede for 70-åringer.

Sex og kroppsvekt

Studien til de britiske forskerne fra i fjor ble imidlertid en sensasjon! I en verden der vi er vant til å gi skylden til det meste for overvekt, bestemte de seg for å finne ut om seksuell aktivitet etter fylte 50 er avhengig av kroppsmasseindeks. Det viste seg at det er en kobling! Og i tillegg proporsjonalt. Det vil si at overvektige mennesker elsket mye oftere og mer velvillig enn de som holdt seg i form. Så, er det verdt å vurdere å velge bort nytelse?

Leger, psykologer og sosiologer har lenge vært enige om at seksualitet ikke påvirkes av alderen i seg selv, men av omstendigheter forbundet med den: Når alt kommer til alt, så er ikke lungene de samme som de var i ungdommen, og ledd knirker, og utvalget av partnere er ikke så stort, og på toppen av det hele kommer presset fra folkeopinionen… Men dere kan elske hverandre uten å ta hensyn til den!

Hva kan du lære mer om? Les her: