5 uventede tiltak som vil beskytte deg mot hjerteinfarkt

246 views

Mange forskere mener at den største risikofaktoren for hjerteproblemer er aldring. Man vil ikke se så mye til hjerteproblemer før fylte 40 år. Men alder i seg selv er bare et statistisk faktum, en slags grense, og etter å ha passert denne grensen vil usunne vaner begynner å gi en mer alvorlig effekt. 

Teoretisk kan en reduksjon i mengden traumatiserende faktorer gjennom livet forsinke utviklingen av hjerte- og karsykdommer. I følge data fra American Heart Association kan risikofaktorer som kanskje ikke virker så viktige for deg når du er 40 år begynne å gjøre seg gjeldende etter at du har fylt 60 år. 

Vi trenger sannsynligvis ikke fortelle deg om fordelene ved å gå turer eller om de negative effektene forbundet med hvetemel og sukker. Så her kommer fem andre faktorer som det er mindre snakk om: 

  1. Bli kvitt frykt.

For de fleste av oss begynner hjertet å slå langsommere med alderen. Men for andre skjer det motsatte – det begynner å slå raskere. Israelske forskere mener at de som har levd i konstant frykt har en raskere puls. Dette gjelder først og fremst de som bor i krigssoner. Men i fredstid kan det også være grunner til panikk: Bli sparket fra jobben, skilsmisse, gjeld og pengeproblemer… Ofte er forventningene om ubehagelige ting skumlere enn tingene i seg selv. Kvinner som lever i et voldelig forhold er også i faresonen. Da er det mulig at en avtale med en psykolog vil beskytte hjertet ditt mer enn fysisk trening. 

  1. Ikke sov mer enn 8 timer om natten. 

De siste årene har det blitt sagt mye om de negative konsekvensene forbundet med søvnmangel. Konklusjonen har ofte vært: «Jo mer du sover, desto lenger vil du leve». Det viser seg at dette er feil. Masse forskning viser at personer som sover 9 eller flere timer om natten (på samme måte som de som sover mindre enn 7 timer om natten) har halvannen ganger større sannsynlighet for å få et hjerteinfarkt i løpet av de kommende 6 årene. 7-8 timer om natten er ideelt, og avvik i begge retninger er usunt. 

  1. Gå gjennom medisinskapet ditt på nytt. 

Rundt fylte 40 er det mange som opplever det alvorlige problemet hyperkoagulering (et annet navn på blodpropp). I løpet av årene akkumuleres ting som bidrar til tykning av blodet, noe som igjen vil føre til blodpropp. Disse blodproppene kan blokkere arterier i hjernen, hjertet, leveren eller lungene, som igjen kan forårsake hjerteinfarkt, hjerneslag eller til og med død. I følge data fra American Heart Association oppstår hyperkoagulering som et resultat av en stillesittende livsstil, røyking, overvekt, medisiner som inneholder østrogen (som prevensjon) og endringer i metabolisme. Dette er et ypperlig tidspunkt for deg å gå gjennom medisinskapet ditt, diskutere alternative prevensjonsmidler med fastlegen din, velge kosttilskudd som gir støtte til stoffskiftet ditt og begynne å ta blodfortynnende medikamenter (antikoagulantia). 

  1. Kle deg varmere. 

Å gjøre fysiske aktiviteter ute i frisk luft er bedre enn å gjøre dem innendørs. Av den grunn foretrekker mange heller gå på skøyter enn å løpe på tredemølle om vinteren. American Heart Association advarer imidlertid om at hypotermi medfører ekstra risiko for det kardiovaskulære systemet. Dette er særlig farlig når du plutselig kjøler deg ned etter en joggetur. Du vil trolig ikke engang legge merke til når kroppstemperaturen din faller under 35 grader. Dette betyr at kroppen ikke lenger er i stand til å støtte grunnleggende livsfunksjoner. Blodkarene, hjertet og hjernen er de organene som lider først. Dette er grunnen til at leger råder folk om å kle seg lagvis om vinteren. Du bør også alltid bruke lue, hansker og varme sokker. Ører, hender og føtter er nemlig de stedene der varmen i hovedsak slippes ut. Om sommeren finnes faren for hypotermi når du svømmer utendørs. Mens vi svømmer, legger vi kanskje ikke merke til kulden. Det å være i vann med en temperatur som holder en temperatur under 20 grader over lengre tid gir de samme effektene som å ta seg en gåtur om vinteren uten hatt og hansker. 

  1. Gå til tannlegen regelmessig. 

Ja! Tenner er forbundet med et friskt hjerte! Forskning viser at tannkjøttsykdom er direkte koblet til hjertesykdommer. Så det å holde tennene friske og sørge for grunnleggende munnhygiene vil i høy grad redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer i fremtiden. 

Dersom du begynner å følge disse rådene nå, vil sjansene dine for å gå av med pensjon med helsa i behold øke betydelig. 

Hva kan du lære mer om? Les her: