Du trenger det ikke: Slik påvirker ekstra vekt kroppen din

149 views

Ifølge forskning fra WHO har 39% av alle menn og 40% av alle kvinner ekstra vekt. 13% har fått diagnosen overvekt. Siden 1975 har det siste tallet nesten doblet seg. Vi skal se på hva ekstra vekt er, hvilke problemer det kan forårsake og om alle kan ha nytte av prinsippet om å bevege seg mer og spise mindre.

Hvordan du evaluerer vekten din og når du trenger å bekymre deg

Begynn med å beregne kroppsmasseindeksen. Dette gjør du ved å dele vekten din i kilogram med kvadratet av høyden din i meter (kg/m2). Dersom resultatet er innenfor grensene på 18,5-24,9 kg/m2, er vekten din innenfor det normale området. WHO-eksperter sier at helsefaren oppstår når kroppsmasseindeksen befinner seg mellom 25-29,9. Når indeksen tilsvarer 30 kg/m2 eller mer, er det snakk om overvekt.

En annen måte å finne ut om vekten din er skadelig for kroppen din, er å måle omkretsen på midjen. Denne omkretsen bør være innenfor grensene på 80-88 cm for voksne kvinner og 101 cm for menn. Dersom midjen er større enn dette, trenger du ikke bekymre deg! Da er det bare å inkludere litt mer grønnsaker i kostholdet og begynne å trene som en daglig rutine. Du vil helt garantert ha godt av begge deler.

Derimot kan misoppfatninger om egen «ekstra vekt» føre til alvorlige konsekvenser. I mars 2020 publiserte en gruppe forskere en rapport fra deres forskning i Nature Journal. Forskningen viste at stigmatisering av overvektige mennesker fører til psykologiske og fysiske problemer, som skam over egen kropp. Dette hindrer dem i å oppsøke medisinsk hjelp, inkludert hjelp til problemer som ikke er relatert til overvekten.

Hvorfor ekstra vekt ikke er bra

Når det er sagt, er ekstra vekt farlig Ifølge eksperter fra Center for Disease Control and Prevention. Abdominal overvekt kan føre til lave mengder «godt» kolesterol og store mengder «dårlig» kolesterol samt problemer med blodtrykket. Ekstra vekt øker belastningen på leddene dine og kan forårsake galleblæresykdommer, leverbetennelse, prediabetes og diabetes type 2. 

Overvekt kan også føre til apné og snorking. Apné fører til et kortvarig pustestopp og blir ofte ikke tatt nok på alvor. Resultatet er oksygenmangel og en økning i risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kosthold eller fysisk aktivitet: Hva er best?

Så langt finnes det ingen enkelt kur. I skrivende stund gir ikke moderne vitenskap en eneste formel som kan bidra til å bli kvitt ekstra vekt. Det finnes ikke noe kosthold som er ideelt egnet (eller i det minste akseptabelt) for alle enhver, og prinsippet om å spise mindre og bevege seg mer fungerer ikke i alle tilfeller. Der noen kan kutte karbohydrater og gjøre løping til en del av sitt liv, vil andre bli nevrotiske, for eksempel i tilfeller der maten i barndommen ikke bare var et middel for å tilfredsstille det naturlige behovet, men også en belønning, eller når leddsmerter gjør fysisk aktivitet nesten umulig.

I tillegg kan overvekt skyldes genetikk, kronisk stress, feil legemidler, langvarige spisevaner, hormonelle sykdommer og depresjon. Det kan finnes flere årsaker samtidig, og kun leger vil være i stand til å identifisere dem. Enn så lenge trenger du ikke bekymre deg eller gå på «superdietter», selv om midjen er mer enn 88 (eller 100) centimeter. Selv om amerikanske forskere forklarer hvordan du måler midjen din, anbefaler de at du heller går til screening i stedet for å diagnostisere seg selv.

Hva kan du lære mer om? Les her: