Godartet prostatahyperplasi: Hvem er i faresonen, og hvordan reduserer du risikoen?

85 views

Prostatahyperplasi er mye vanligere enn hva folk tror. Det er den vanligste aldersrelaterte sykdommen. Ifølge artikkelen «Å forstå pasienters og legers oppfatninger av godartet prostatahyperplasi i Europa: En undersøkelse om prostata, atferd og opplysning (PROBE)» vises symptomene hos 25 % av alle europeere over 40 år, og hos over halvparten av de som har krysset 65-årsmarkøren. Vi skal fortelle deg om hva du bør være på utkikk etter for å unngå å utvikle denne sykdommen.

Sykdommen ingen snakker om

Godartet prostatahyperplasi er når vevene i prostata (en liten kjertel som veier 20-25 gram og som er plassert under blæren) vokser. Prostata produserer ejakulasjonsvæske og væske som hjelper sædens mobilitet. Prostatakjertelen har også en annen funksjon: Ved ereksjon blokkerer den urinrøret.

Med økende alder begynner vevene i denne kjertelen å utvide seg, danne knuter og bli fastere. Det er i dag ikke kjent hvorfor dette skjer. Noen studier, som «Utredning, behandling og overvåking av sent påbegynt hypogonadisme hos menn», antyder at sykdommen er arvelig. Det er dobbelt så stor sannsynlighet for at menn hvis fedre hadde godartet prostatahyperplasi også kommer til å utvikle sykdommen. En ting vi vet med sikkerhet er at alder og et skifte i antallet androgener i blodet definitivt har en innflytelse på risikoen for å utvikle prostatahyperplasi.

Sykdommen er en av de vanligste urologiske sykdommene som finnes blant eldre menn. Ifølge artikkelen «Å forstå pasienters og legers oppfatninger av godartet prostatahyperplasi i Europa: En undersøkelse om prostata, atferd og opplysning (PROBE)» hevder mer enn halvparten av europeiske urologer at minst 45 % av pasientene deres har noen symptomer på godartet prostatahyperplasi.

Dette er årsaken til at menn over 40 år må være på vakt når det kommer til helsa og være nøye med å oppdage hyperplasi i en tidlig fase for å starte forebyggende behandling.

Symptomer og konsekvenser

Svulsten vokser sakte. Derfor er symptomene knapt merkbare i starten, men med tiden blir de mer og mer merkbare.

I de tidlige fasene er hovedsymptomet vanskeligheter med å urinere. For det første betyr det at man må urinere hver time eller to, også i løpet av natten. Disse symptomene kan dukke opp i løpet av en tidsperiode på 2-3 år. Under denne tiden vokser prostata seg så stor at den legger press på urinrøret. Dette betyr at vannlating krever mye innsats, urinen kommer ut i små mengder og har en uklar farge eller er blandet med blod. Blæren beholder alltid litt væske, og mannen føler konstant at blæren ikke har tømt seg fullstendig. Dette symptomet alene er allerede nok til å skape ubehageligheter og senke livskvaliteten. Når sykdommen utvikler seg, fører det til blæreinkontinens og noen ganger til nyresvikt. Dessuten lekker det alltid urin fra en full blære, noe som er en prosess i underbevisstheten og umulig å kontrollere.

Naturligvis vil virkeligheten avvike fra den kliniske beskrivelsen. Det avhenger av hastigheten på tumorveksten, tumorens beliggenhet og størrelsen. Kun en lege kan finne ut hva som skjer og komme med en nøyaktig prognose. Vanligvis sender de pasienten videre for å få gjennomført laboratorietester, som endetarmsundersøkelser, ultralyd, røntgen, urinprøver, blodprøver, samt for å sjekke om det finnes prostataspesifikke antigennivåer.

Behandling og tiltak for forebygging

I en tidlig fase kan leger skrive ut medisin, men dersom svulsten oppdages for sent, kan kirurgi være nødvendig – vanligvis fjernes den med laseroperasjon. Dette er en moderne og noninvasiv prosedyre, men ingen vil si at det er særlig morsomt!

Som alltid er det lettere og billigere å forhindre at sykdommen oppstår enn å behandle den. Alle menn over 50 år bør besøke en urolog minst én gang i året. Mellom hvert besøk bør menn følge nøye med på symptomer. I følge en studie utført av American Urology Association med tittelen «Hva er godartet prostatahyperplasi (BPH)?» kan overvekt, mangel på fysisk aktivitet og erektil dysfunksjon være potensielle risikofaktorer for utvikling av denne sykdommen. Rådene for å unngå denne sykdommen er enkle: utføre regelmessig fysisk aktivitet, ha et sunt sexliv og et balansert kosthold med mye vitaminer. Vitamin C spiller også en rolle en viktig rolle i å beskytte menns helse, noe som blir nærmere forklart i denne artikkelen: «Forstørret prostata: Spiller kostholdet noen rolle?». Det er derfor en riktig kombinasjon av vitaminer bidrar til å unngå utvikling av denne sykdommen, særlig hvis man begynner å ta vitaminer på et så tidlig stadium som mulig. Som du kanskje har skjønt, så er risikoen for å utvikle denne sykdommen høy. Men selv om du har oppdaget bekymringsfulle symptomer og føler at du er i høyrisikogruppen, trenger du ikke å få panikk! En moderne verden har gitt oss flere teknologier og metoder som kan brukes til å beskytte helsa i mange år og derved unngå alvorlige konsekvenser for kroppen, og det er jo gode nyheter!

Hva kan du lære mer om? Les her: