HVORFOR FASTING IKKE ER EN MAGISK LØSNING

178 views

Må jeg avstå fra sukker på heltid? Hva om jeg kun spiser om morgenen og ettermiddagen? Hjelper «detoksifisering» for vekttap?

La oss høre med vitenskapen og finne ut hva som er myter og hva som er sant.

Å kutte ut visse produkter

Kjøtt, melk, smør og de bedragerske dessertene – det har oppstått mange myter og spekulasjoner rundt disse tingene. Dette er synd ettersom kalorier finnes overalt, i en hvilken som helst matvare, og de blir ikke delt inn i nyttige og skadelige. Det som er viktig her er vår forståelse av behovet for næring som er balansert og inkluderer proteiner, fett og karbohydrater. Hovedpoenget er å kjenne sine begrensninger. WHO anbefaler for eksempel at både voksne og barn planlegger kostholdet sitt på en måte slik at ikke mer enn 5 % av matenergien kommer i form av «free sugars» (sukker fra honning, sirup og fruktjuice).

Kostholds- og ernæringsspesialisten Taylor Wolfram mener at kosthold som tvinger deg til å kutte ned eller helt av visse matvaregrupper/makronæringsstoffer ikke er nyttige: Du kan nemlig frata kroppen næringsstoffer den trenger. Dessuten finnes det ingen overbevisende bevis på at en kombinasjon av visse matvarer, eller det å spise visse matvarer til bestemte tider av døgnet – for eksempel karbohydrater rett før lunsj – vil hjelpe med vekttap. Heller har ikke idéen om at «feil» kombinasjon av matvarer vil gjøre dem umiddelbart til fett vitenskapelig støtte.

RENSEDAGER

Idéen om detox-dietter, som ikke bare påstår å kunne bidra til vekttap, men også «rense» leveren for giftstoffer, har vært trendy i mange år. Du skal være klar over at det ikke finnes noen vitenskapelige studier som bekrefter at inkludering av fastedager i livet ditt – dager der du kun spiser hvetesalat (hvetegress), drikker smoothies med goji-bær, kombucha eller annen supermat – vil hjelpe kroppen noe mer enn et vanlig sunt kosthold. Detox virker som et eventyr som er aggressivt markedsført: leveren og andre organer er perfekt designet til selv å fjerne giftstoffer. Hvis disse organene ikke takler jobben sin og trenger ekstern hjelp, må det være medisinsk hjelp ettersom ting da kan bli farlige, ifølge Edzard Ernst, professor i komplementær medisin ved Exeter University. I 2009 henvendte en gruppe forskere seg til leverandørene av detox-produkter for å få forklaring: Hvilken betydning de legger i detox, eller i det minste hvilke giftstoffer de magiske teene og «detox»-merkede drikkene renser.  Det kom aldri noe svar. En detox-diett kan bidra til å gå ned i vekt, noe som er logisk ettersom det vanlige kostholdet blir byttet ut med grønn te og bærsmoothie, som gjør at færre kalorier bli konsumert i kroppen. Men så snart du går tilbake til det vanlige kostholdet, vil også de tapte kiloene komme tilbake.

Periodisk fasting

Suksessen til periodisk fasting kan tilskrives det faktum at denne fastetypen er den typen som fungerer mest naturlig for en menneskelig organisme: Hundrevis av år med evolusjon har lært oss å spise om dagen og sove om natten.

Monique Tello, MD, MPH fra Harvard Medical School forklarer denne mekanismen slik: «Mellom måltidene, så lenge vi ikke spiser snacks, vil insulinnivået gå ned og fettcellene frigjøre lagret sukker som blir brukt til energi. Vi mister vekt hvis vi lar insulinnivået gå ned. Hele ideen med periodisk fasting er å la insulinnivåene gå langt nok ned og så lenge som trengs for at vi begynner å brenne fett».

Å spise måltidet ditt før sent på ettermiddagen, eller «eTRF»/«mTRF», er virkelig sunt. Forskere fra Alabama University fant ut at overvektige testpersoner som kun spiste mellom 07:00 og 15:00 hadde et lavere blodtrykk- og insulinnivå i blodet på slutten av den 5 uker lange testen. Selv de som ikke har gått ned i vekt får redusert appetitt. Periodisk fasting blir imidlertid ikke ansett som en løsning for alle: Det finnes ingen vitenskapelige data som beviser at periodisk fasting er mer effektivt enn en moderat begrensning i kaloriinntaket. For de av dere som bestemmer dere for å spise måltider kun på ettermiddagen, har forskere anbefalt å heller redusere snacks-spising, være aktiv hele dagen og øke muskelmassen – altså ha en sunn livsstil (og spise sunn mat). Fasting er ikke nødvendig.

For å gå ned i vekt og unngå at kiloene komme tilbake senere trenger man ikke kortsiktige restriksjoner, men en omstruktureringen av hele kostholdet. Hvis du for eksempel spiser frokost, lunsj og middag på faste tidspunkt hver dag, vil du unngå å bli  fristet til å spise snacks én eller flere ganger mellom måltidene. Du kan også begynne å skrive en matdagbok og lage notater om hvordan du har det etter måltidene: Jeg er sugen, jeg er mett, den brownien var litt for mye. En så enkel ting som dette vil garantert kunne bidra til å justere og kontrollere kostholdet ditt. Du trenger ikke å telle kalorier pinlig nøyaktig hvis det ikke foreligger medisinske indikasjoner om at nøyaktig vektkontroll er nødvendig.

Hva kan du lære mer om? Les her: