Livets mirakel: Viktige faktorer for kommende mødres helse og en problemfri graviditet

91 views

Graviditet er en mirakuløs periode i en kvinnes liv og for kroppen hennes ettersom den gjennomgår fantastiske forandringer og tilpasser seg på sine egne premisser. Under svangerskapet er kvinnekroppen til for både mor og barn. Alle ressursene til mor blir brukt til å imøtekomme alle behov. Dersom en kvinne ikke er spesielt oppmerksom på ernæringen, og dersom hun ikke «leverer byggematerialer» i tide, vil konsekvensene påvirke begge disse to tingene. Nøyaktighet, nytte og variasjon — dette er de tre søylene som bør bygge kostholdet til den blivende moren. Under ingen omstendigheter buede noen av disse forsømmes.

Hva endrer seg?

Dersom du stiller deg selv dette spørsmålet, er det mest sannsynlige at størrelsen på porsjonene er det første som dukker opp i tankene. Kaloriinntaket jar vist seg å ikke vokse så dramatisk. Forskerne som publiserte resultatene til studien «Energikrav, energiinntak og medfølgende vektøkning under graviditet» kom frem til at behovet for kalorier øker med omtrent 15 % (den gjennomsnittlige «økningen» i det daglige kostholdet er 300- 350 kalorier). Når det gjelder næringsstoffer, vitaminer og mineraler, vil behovet derimot mer enn dobles for noen av dem.

Studien «Protein og aminosyrebehov under graviditet» har avslørt at protein får en ekstrem betydning for vordende mødrene, noe som betyr at det anbefalte inntaket bør økes med 25 gram!

Den første og mest åpenbare tingen man tenker på her er kalsium. Melk og andre meieriprodukter inneholder kalsium og er utrolig viktig under svangerskapet. Når vi snakker om kalsium, bør vi ta hensyn til den hormonelle berg- og-dalbanen som forandrer alt til et morsomt rot.

Jo høyere nivåer av progesteron og østrogen i mors kropp, desto bedre vil det være for å få babyen til å vokse, men disse hormonene svekker også bein og leddbånd som forankrer tennene. I tillegg vil disse hormonelle endringene øke syrenivået i mors munn, noe som kan føre til kavitet og tannråte.

Dersom du ikke har laktoseintoleranse, og du før svangerskapet regelmessig konsumerte meieriprodukter, bør du ikke kutte dem ut av kostholdet ditt. Nøkkeltipset her er å ikke velge magre meieriprodukter. Fett er nødvendig for absorpsjon av kalsium, og uten dette viktige elementet kan ikke kalsium behandles på riktig måte i kroppen. Dersom du av en eller annen årsak ikke konsumerer meieriprodukter, er det verdt å følge med på kalsiumnivået gjennom tester for å begynne å ta det gjennom kosttilskudd før det rer for sent.

Tidligere ble gravide rådet til å begrense saltinntaket ettersom det ble antatt å øke risikoen for blodforgiftning, en potensielt livstruende tilstand. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige bevis som backer opp dette. Tvert imot øker kvinnens behov for natrium under svangerskapet. Folka bak forskningen «Høyt og lavt saltinntak under svangerskapet: Innvirkning på hjerte- og nyrestruktur hos nyfødte» fant ingen vitenskapelige bevis for at et økt saltinntak er nødvendig. Alle tilfeller er selvsagt individuelle, så lytt alltid til fastlegen din.

Noe som er viktigere er imidlertid begrensningen av koffein under svangerskapet. Noen av studiene, deriblant «Koffeininntak under graviditet og nyfødte antropometriske parametere», viser en viss sammenheng mellom vanlig inntak av mer enn 150 mg koffein daglig og en økt risiko for spontanabort og lav fødselsvekt. Samtidig finnes det andre studier som ikke viser denne sammenhengen. Studien til American Dietetic Association «Retningslinjer for overholdelse av koffeininntak under svangerskap og fødselsresultater: En prospektiv kohortstudie», anbefaler å redusere daglig inntak av koffein til 200 mg.

Hva trenger en kvinnekropp?

Heldigvis har de fleste kvinner i dag en ansvarlig tilnærming til planlegging og gjennomføring av svangerskapet. De vurderer sin holdning til ernæring, de tar til seg kunnskap og endrer sine vanlige «all-in» og «oppskytende» måltidsplaner mot sunnere og mer gjennomtenkte alternativer. Jo jevnere overgangen er, desto bedre. Dette betyr at man ikke bør gjøre dramatiske kutt samme dag man finner ut at man er gravid, fordi det vil innebære for mye stress.

Den smarte tilnærmingen er å bytte til «maternal» ernæring seks måneder før forventet graviditet. Men det er spesielt viktig å følge disse anbefalingene mens barnet bæres frem.

Folinsyre

UK National Health Agency sine «Vitaminer, kosttilskudd og ernæring under graviditet»-anbefalinger påpeker nødvendigheten av å ikke konsumere mindre enn 400 mg folsyre daglig.

Det er spesielt viktig å ta kosttilskudd som inneholder folsyre dersom du har tatt p-piller en stund. Grunnen til dette er at kvinner som har brukt denne metoden for graviditetskontroll vanligvis har lave nivåer av denne syra. Folsyre er viktig for å forhindre fosterskader hos fosteret, spesielt skader på hjernen og ryggmargen.

En litt mer moderne undersøkelse, «Tilskudd av folinsyre og svangerskap: Mer enn bare forebygging av nevralrørsdefekt», anbefaler at alle kvinner i fruktbar alder tar 0,4-0,8 mg folsyre daglig, selv før svangerskapet.

Kalsium

Som nevnt ovenfor er kalsium viktig for bein og tenner. En kvinnes kropp vil gjøre alt den klarer for å ta vare på babyen sin. Dette skjer gjennom å bruke alle ressursene hennes som allerede er tilgjengelige og de hun bruker daglig. Det er naturlig for kvinnekroppen å ta kalsium fra egne bein eller tenner for å gi det til den lille. Så dersom du ønsker å bevare sterke bein og tenner, må du få i deg ekstra kalsium mens babyen vokser inni deg. Dersom du ikke får i deg tilstrekkelig «tilførsel» av kalsium under svangerskapet, kan bentettheten din reduseres til et kritisk nivå, noe som blir bekreftet av studien «Kalsium og beinlidelser under svangerskapet». Så før eller under den tidlige graviditetsperioden er det definitivt en god idé å sjekke blodet for kalsium og alle mikroelementene i det, og konsultere fastlegen din for å finne ut om du trenger å ta kosttilskudd.

Jern

I løpet av graviditetsperioden opplever kvinnens organisme et behov for jernforsterkning to ganger, fra 18 til 27 mg daglig, noe som er konkludert i studien «Viktigheten av jern under svangerskapet».

Jernmangel er vanlig blant gravide i industrialiserte land, noe som er påvist i mange studier.

Under svangerskapet er det behov for mer jern først og fremst for å forsyne det voksende fosteret og morkaken, men også for å øke mors masse av røde blodceller. En gravid kvinne har dobbelt blodvolum. Dessuten akkumuleres jern aktivt i fosteret slik at barnet har nok jern til de første leveårene. Videre er det jern som hjelper kroppen vår med å produsere røde blodceller. Røde blodceller gir oksygenet som er nødvendig for utviklingen av babyen. Sørg for å ha kontroll på jernnivået ditt. Dersom det reduseres til under det normale, bør du be legen din om å anbefale et egnet kosttilskudd.

B-vitaminer

Forskere fra Drexel University har i en studie kalt «Ernæringstilskudd under svangerskapet og autismespektrumforstyrrelser hos unge mennesker i Stockholm: populasjonsbasert kohortstudie», bekreftet at kvinner som tar B-vitaminer under svangerskapet reduserer risikoen for å få en baby med ASD eller mental retardasjon med nesten 30 %. Forskere brukte medisinske data fra 273 107 mødre og deres barn i Sverige.

Omega-3

Omega-3-fettsyrer er avgjørende for helsen til den blivende moren: De hjelper til med å opprettholde blodkarene i topp tilstand og spiller en viktig rolle for kardiovaskulær helse. Omega-3-fettsyrer hjelper også til med å støtte immunforsvaret til den blivende moren: Omega-3-fettsyrer er involvert i dannelsen av eikosanoider – forbindelser som påvirker kroppens beskyttende funksjon.

Omega-3 er også viktig for barnet!

Under den intrauterine utviklingen er DHA- og EPA-syrer innlemmet i membranstrukturene i alle kroppsvev for å sikre en korrekt dannelse. DHA er viktigere for riktig cellemembranfunksjon og er helt avgjørende for normal utvikling av fosterhjernen og netthinnen.

En tilstrekkelig mengde Omega-3 i kroppen til den blivende moren er særlig viktig for en normal dannelse av barnets nervesystem: En frisk nervecelle er rik på dokosaheksaensyre, takket være celler som raskt kan overføre nerveimpulser. Omega-3 påvirker babyens hjernefunksjon!

Slik holder du deg sunn under ammeperioden

Kvinnekroppen er et fantastisk og feilfritt overlevelsesverktøy som er designet smart for å gi liv, pleie det og beskytte det. Brystmelk er unektelig det kraftigste helsebyggende materialet for det nye barnet. Derfor er det ingen spesielle behov for andre alternativer dersom mamma er sunn og det ikke er noen medisinske begrensninger for amming.

Det er ikke desto mindre viktig å sikre at mor får i seg tilstrekkelig mengder med riktige fettsyrer: Minst halvparten av mammas totale «forsyning» vil bli overført til barnet blant annet for å bidra til å bygge opp babyens kropp på en sunn måte, for å danne visuell oppfatning, for å forbedre hjernens funksjon og konsentrasjonsevne, samt for å styrke immunforsvaret.

Tidligere ble det ofte anbefalt at gravide spiste mer fet fisk. Likevel har ting i den moderne verden blitt så mye mer sofistikerte ettersom mange flere faktorer må tas i betraktning: Det er høy risiko for allergiske reaksjoner samt en fysiologisk motvilje mot lukten av fisk (spesielt i perioden med toksikose). Dessuten er det en risiko for å anskaffe fisk av dårlig kvalitet eller fisk som er lagret feil, noe som rett og slett er farlig. Derfor er den enkleste og mest praktiske løsningen å ta Omega-3 gjennom kosttilskudd.

Til tross for at graviditetsprosessen er noe helt naturlig og vakkert, er det en ganske alvorlig utfordring for kvinnekroppen. De ni månedene der en ny person vokser fram i mors kropp er en krevende og veldig viktig periode. Derfor er det av avgjørende betydning for den blivende moren å gjøre alt hun kan for å forbedre helsetilstanden og styrke kroppen. Hun må forberede seg på svangerskapet og ta vare på kroppens ressurser for å sikre at det er nok for både den ufødte babyen og henne selv. Når alt kommer til alt er svangerskapet og fødselen et fantastisk mirakel, så hvorfor ikke utnytte alle muligheter til å gjøre dette miraklet perfekt?

Hva kan du lære mer om? Les her: