Rask test av leddhelse

108 views

Ifølge de nyeste dataene sliter et sted mellom 22 til 30 prosent av jordas befolkning av ulike former for leddproblemer (lenke). Men her er noen gode nyheter: Selv om du er genetisk anlagt for å få slike plager, vil sunn ernæring, moderat og påpasselig fysisk aktivitet, og viktigst av alt – en grundig sjekk av leddenes tilstand og et betimelig besøk hos legen ved den minste endring – kunne forsinke sykdomsutbrudd i stor grad og til og med gi et fullstendig forsvar mot det. Dersom ingen i familien din har hatt problemer med leddsmerter tidligere, er det likevel fornuftig å følge anbefalingene. Helsa di avhenger nemlig først og fremst av livsstilen din!

8 øvelser for selvdiagnose

Når vi blir eldre, er det ikke til å unngå at fleksibiliteten og bevegeligheten reduseres, og at leddene blir mer sårbare. Selv om ingenting verker i kroppen, anbefaler spesialister en årlig kontroll. Dette gjør det mulig å oppdage og forsinke utviklingen av mange sykdommer på et tidlig stadium.

Her er noen enkle øvelser som kan bidra til å finne ut hvordan leddene og ryggraden din har det:

  • Stå oppreist med samlede føtter og armene langs siden. Bøy deg ned, sakte men sikkert, og prøv å ta i gulvet med håndflatene. Dersom du klarer å legge begge håndflatene flate på gulvet, er det utmerket! Dersom du bare klarer å berøre gulvet med fingertuppene, så er det heller ikke så verst! Dersom du ikke klarer å ta i gulvet i det hele tatt, bør du vurdere å oppsøke fastlegen.
  • Bøy deg sakte tilbake til utgangsposisjonen: Dersom du klarer å gjøre det uten å få smerter i korsryggen, er alt bra! Dersom du opplever selv det minste ubehag, er det verdt å avlegge et besøk hos fastlegen: Det er nemlig en mulighet for at prosessene som ødelegger bruskvevet i ryggraden allerede har begynt.
  • Sitt på gulvet og strekk ut bena foran deg. Fra denne posisjonen skal du prøve å bøye deg og nå knærne med pannen. Dersom du lykkes med dette uten ubehag, er det kjempeflott! Dersom du imidlertid opplever smerter i korsryggen eller strekk under knærne, trenger leddene dine mest sannsynlig hjelp.
  • Ligg på ryggen, bøy knærne i 90 graders vinkel og hold deg i denne posisjonen så lenge som mulig. Alt er som det skal være dersom du ikke føler noe ubehag. Dersom du får vondt i ryggen eller i det ene eller begge knærne, eller dersom beina dine fort blir slitne, kan det være verdt å få sjekket leddene.
  • Sitt på gulvet og spre utstrakte ben til sidene. Legg en linjal mellom føttene slik at nullmarkeringen ligger på linje med hælene. Strekk armene foran deg og begynn å strekke deg fremover uten å bøye knærne. Dersom du når 15 cm-markeringen eller lenger, er ledd og muskler i ryggen i utmerket tilstand. Dersom du når 5 til 15 cm, er det også bra, men om resultatet blir mindre enn 5 cm, bør du være mer oppmerksom på ryggradhelsa.
  • Stå oppreist, vri hodet til høyre og prøv å nå underarmen med haken. Gjør det samme med venstre side. Dersom du klarer dette uten å føle for mye strekk eller smerter i nakken, er alt under kontroll. Ellers kan det være lurt å oppsøke fastlegen.
  • Prøv å flette fingrene bak ryggen din der den ene hånden går over skulderen ovenfra, og den andre hånda kommer nedenfra og over korsryggen. Dersom fingrene berører hverandre eller til og med klarer å flettes sammen, er det flott! Dersom du ikke klarer dette, skriker ryggraden og leddene etter oppmerksomhet og hjelp.
  • Gå sakte opp en trapp. Gå deretter sakte ned igjen. Dersom du ikke føler noen form for ubehageligheter i knærne, hoftene eller korsryggen under denne øvelsen, er det ingen fare på ferde. Dersom du opplever det minste ubehag, bør du oppsøke medisinsk hjelp.

Slik beskytter du leddene dine

Her er noen anbefalinger fra leger som vi alle bør følge for å holde leddene mobile og ryggraden fleksibel så lenge som mulig.

Følg med på kroppsvekten

Merkelig nok er visceralt fett den største fienden for leddene våre. Dette er fett som omslutter de indre organene og akkumuleres i midjeområdet. Selv om litt ekstra vekt fordeles på hofter og lemmer, er det fortsatt nødvendig å holde kontroll på mengden ettersom hvert ekstra kilo skaper et veldig stort trykk og belastning på leddene, og dette igjen kan føre til raskere ødeleggelse av vev.

Spis sunt

Det finnes fortsatt ingen troverdig forskning som viser fordelene visse matvarer gir for forebygging av leddsykdommer. Men det store flertallet av spesialister er enige om at det største bidraget til leddenes helse kan oppnås gjennom det såkalte middelhavskostholdet. For det første er dette kostholdet rikt på sunne flerumettede fettstoffer, og for det andre bidrar det til å opprettholde en sunn kroppsvekt.

Drikk nok vann

Ledd- og bruskvev består av 65-80 prosent vann. Og jo mer fuktighet kroppen mottar, desto mer bevegelige og elastiske blir leddene. Dessuten blir det lettere for dem å komme tilbake til den komfortable sunne stillingen etter anspennelse. Så det beste du kan gjøre for å pleie leddene dine akkurat nå, er trolig å drikke et glass vann.

Velg passende fysisk aktivitet

Bevegelse er like nødvendig for leddene som riktig ernæring. Når kroppen utfører passende og gjennomførbar trening, er det ikke bare musklene som utvikler seg. Under fysisk aktivitet produserer nemlig kroppen ekstra «porsjoner» med bruskvev mer aktivt, noe som gir positivt utslag på leddhelsa. Det er nettopp dette som gjør at leger ikke anbefaler noen å hoppe over fysisk aktivitet, og dette gjelder også for mennesker som allerede har fått de første signalene på leddproblemer. Aktivitetene bør imidlertid være trygge: Svømming, sykling, turgåing, pilates, yoga, vannaerobic, skigåing – alle disse øvelsene legger enten litt belastning på leddene, eller kompenserer belastningen med bevegelsen (f.eks. svømming eller vannaerobic).

Et sunt fundament

Uansett hvilken alder og helsetilstand du har, bør du følge med på leddene og ryggraden. Det er ingen overdrivelse å si at de ikke bare er fundamenter for helsa, de er dessverre også noen av de mest sårbare delene av den. Ha kontroll på kroppsvekta di, spis sunt, sørg for å opprettholde en aktiv livsstil, og viktigst av alt, utfør tester regelmessig for å oppdage starten på uønskede endringer og en mulighet til å ta grep tidlig. Vi er alle ansvarlige for egen helse – husk det!

Hva kan du lære mer om? Les her: