Slik forhindrer du smerter i albuer og fingre

2216 views

Uansett hvilken alder og jobb vi har i livet, benytter vi hendene. Albuene og fingrene våre jobber når vi pusser tenner, kjører bil, planter blomster, sender en e-post osv. Når noe går galt med dem, blir livskvaliteten redusert. Slik tar du vare på albuene og fingrene.

Hva forårsaker smerter i hender og armer?

Det finnes mange problemer som kan forårsake smerter i albuer og fingre: De som er relatert til leddene, som artrose, revmatoid artritt og urinsyregikt, de som er relatert til leddbånd, som tendinitt (senebetennelse) og tenosynovitt (betennelse i seneskjede), samt problemer med skadde eller klemte nerver, som karpaltunnelsyndrom og kubitaltunnelsyndrom, som forårsaker nummenhet i hender og underarmer. I tillegg kan smerter i hånden være et tegn på problemer andre steder. For eksempel kan en klemt nerve i nakken forårsake smerter i armen, ifølge den ortopediske kirurgen William Seitz, MD. Det er vanlig å kjenne en svak smerte etter en fysisk trening, men det finnes en metode som kan brukes for å fastslå om noe er galt:

– Trykk lett på et ledd for å forårsake ubehag. Føler du smerte?

– Er leddet betent (rødt)?

– Er det oppsvulmet eller stivt?

– Hvordan vil du vurdere smerten på en skala fra 1 til 10 (der 1 er minimalt med ubehag og 10 den verste smerten du noen gang har opplevd)?

Hvis du svarte «ja» på de tre første spørsmålene, eller hvis smertenivået ditt er i den øverste halvdelen av smerteskalaen, dvs. fra 6 til 10, må du ifølge kirurger oppsøke lege.

Øvelser for mobilitet i ledd

Du bør kun begynne å gjøre øvelser for albuer og fingre etter at fastlegen din har identifisert problemet og kommet med forslag til behandling. Men noen øvelser vil fungere forebyggende ettersom de vil bidra til leddmobilitet.

Reglene for å utføre terapeutiske øvelser er som følger. Unngå å utføre øvelser innen det har gått to timer etter et måltid. Varm opp i 4-10 minutter. Ta pauser mens du trener for å drikke vann. Kontroller også pusten for å gi kroppen nok oksygen.

Er smertene i albuene og fingrene stadig plagsomme?Les mer her!

Du kan starte med en enkel øvelse. Stå oppreist med føttene spredt fra hverandre i skulderbredde. Plasser hendene foran deg. Spre deretter armene til sidene. Øk bevegelsesområdet gradvis. Øvelsen bør ikke forårsake smerte.

Se for deg at du har staver i hendene for å utføre stavgang. Beveg armene, bøyd ved albuene, frem og tilbake. Ta deretter en gjenstand du kan holde komfortabelt og prøv å bøye og strekke ut leddet. En hvilken som helst bevegelse vil fungere. Det viktigste er å kontrollere treningsintensiteten: Gjenstanden du har valgt bør ikke være for tung ettersom du skal øke intensiteten gradvis for delikat leddtrening.

Bøy armen til 90 grader og beveg underarmen i sirkler, noe som vil forbedre blodstrømmen og nerveresponsen. Dette er noe som også kan oppnås med følgende øvelse: Ta små kuler og rull dem rundt i hånda. Denne øvelsen vil bidra til å forbedre bevegeligheten til både albuen og fingrene. Utfør hver øvelse 10 ganger, men ikke overdriv. Hvis du kjenner smerter, bør du ikke utføre mer enn fem eller åtte repetisjoner.

Her kommer noen enkle øvelser for håndleddene. Klem hånden til en stram knyttneve og slipp umiddelbart. Klem deretter hånden til en knyttneve og hold den i omtrent 3-5 sekunder. Neste trinn: Klem hånden til en stram knyttneve, hold i 5 sekunder, slipp og strekk fingrene i 5 sekunder. Utfør 10-15 repetisjoner av hver øvelse jevnlig, for eksempel flere ganger ukentlig. Regelmessig trening vil gjøre at du føler deg bedre på bare et par uker. Dersom du fortsetter å trene, vil du i tillegg til å kunne gjøre tungt fysisk arbeid uten smerter også kunne sy, hekle, gjøre hagearbeid og lage kulinariske mesterverk uten noen form ubehag i leddene!

Hva kan du lære mer om? Les her: