Kosttilskudd eller… ?

253 views

Et balansert kosthold er i dag trendy. Stadig flere og flere velger å lære mer om sunn ernæring og egenomsorg fordi vi alle innser at helsa, utseendet og ytelsen i stor grad avhenger av hva vi spiser. Det som har blitt servert på tallerkenen vår betyr imidlertid ikke alltid at vi får nok av det organismen virkelig trenger. Hva kan gjøres med dette? 

Variasjon eller mangel?

Den perfekte menyen er i dag mer en illusjon. Selv om matbutikker tilbyr et godt utvalg av en rekke forskjellige produkter, som passer for enhver smak og lommebok, har de fleste av oss ikke et balansert kosthold. Det er klart at motemagasiner og Instagram-influencere gir oss en enorm mengde informasjon om proteiner, karbohydrater og fett, og vi kan samle sammen og behandle mye data hvis vi virkelig setter oss inn i emnet. Situasjonen blir imidlertid litt vanskelig når det gjelder mikronæringsstoffer – vitaminer, mineraler, sporstoffer, de biologisk aktive forbindelsene.

 Den biologiske verdien til mat har hatt en svimlende nedgang de seneste tiårene. En verden med avansert teknologi tar sikte på å modernisere og effektivisere alle prosesser i kjeden mellom landbruk og levering av ferdige varer. Vi vil at mat skal produseres raskere, billigere og i større mengder: Jakten på maksimalt utbytte, tidlig modning, mangfold og raser som kan lagres lenger har ført til et tap av stoffer som er nødvendige for menneskekroppen. For eksempel har grønnsaker mistet omtrent 43% jern, 15% vitamin C og omtrent 40% vitamin B2. Frukt har dessverre heller ikke sluppet unna. Nå består måltidene våre i større grad av mer raffinerte produkter som har mistet mange av de nødvendige ingrediensene. Varmebehandling tar bort mellom 25% og 100% av vitamin- og mineralinnholdet fra maten vi konsumerer. Konklusjonen her gir grunn til alvorlig bekymring: Ifølge forskere har nesten halvparten av befolkningen i europeiske land mangler på vitaminer, mineraler, essensielle aminosyrer, flerumettet fett og andre viktige næringsstoffer. Hvis organismen opplever en mangel på disse stoffene over lengre tid, vil helsa før eller senere begynne å bryte sammen.

Å komme seg ut av den onde sirkelen

I dag har vi tilgang til all slags informasjon, og vi kan samle den inn og behandle den for å tilpasse kostholdet etter helsas behov. Hvordan kan vi så løse problemet med mangel på næringsstoffer i kostholdet? Et alternativ er å rette fokus mot populære produkter som er rike på vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer. For eksempel yoghurt, cottage cheese og kefir som er «krydret» med kalsium, vitaminer og probiotika. Ikke verst dette, ikke sant?  Melk beriket med vitamin A og D er også et fint valg, og jo høyere prosentandel med fett produktet inneholder, desto bedre vil kroppen absorbere og behandle dem. Dette kan imidlertid føre til ulemper for mennesker som ikke kan konsumere fettrike produkter. Det har vært fine forsøk på å berike brød med kosttilskudd, men brød utgjør bare 3% av volumet av den totale matproduksjonen. Som vi kan se: Jo mer vi lærer om ting, desto flere spørsmål dukker opp. En av dem, som uten tvil den tøffeste, er hvordan man smart beregner og planlegger kostholdet vårt på riktig måte når ulike produkter består av ulike sett og proporsjoner med vitaminer og næringsstoffer.

Det finnes en annen og mer effektiv løsning på dette kinkige problemet. «Kosttilskudd er ment for å korrigere ernæringsmangler, opprettholde et tilstrekkelig inntak av visse næringsstoffer eller for å støtte spesifikke fysiologiske funksjoner. Dette er ikke legemidler og kan derfor ikke gi en farmakologisk, immunologisk eller metabolsk virkning. Derfor er de ikke ment for å behandle eller forebygge sykdommer hos mennesker eller for å endre fysiologiske funksjoner, sier Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet. Benekter du fortsatt dette? Kosttilskudd er i de fleste tilfeller helt naturlige produkter. De produseres med vegetabilske, animalske og marine mineralråvarer som mottar dyrebart konsentrat fra nyttige næringsstoffer. Det er verdt å merke seg at kroppen ikke klarer å syntetisere de fleste av dem – de kan bare klargjøre dem. Derfor blir de ansett for å være uerstattelige.

Kosttilskudd kommer med ulike ingredienser og egenskaper

For å gjøre ting enkelt deler vi dem inn i tre grupper:

Den første gruppen komplementerer kostholdet og bidrar til å gjøre det mer balansert. Den inkluderer vitaminer, mineraler, aminosyrer og flerumettede fettsyrer.

Den andre gruppen er kosttilskudd som benyttes som hjelpemidler i behandling av sykdommer. Dette er ikke medisinske stoffer, men fungerer som et støtteteam for en organisme som gjennomgår en periode med stress, sykdom eller høye krav fra den ytre verden. Dette er organiske syrer, bioflavonoider og glykosider.

Den tredje gruppen er probiotiske kosttilskudd. Disse normaliserer tilstanden til tarmmikrofloraen, noe som forhåndsbestemmer styrken til immunforsvaret.

Det finnes også en rekke formulerte stoffer som kombinerer egenskapene til forskjellige grupper. Dessuten består noen kosttilskudd ikke av ingredienser med animalsk opprinnelse, noe som gjør dem perfekte for vegetarianere og veganere.

Alt i alt er kosttilskudds viktigste funksjon å gjøre det mulig for mennesker å styre helsen sin på en effektiv måte. Å ta kontroll og ha en ansvarlig holdning til helse er et spørsmål om individuelle valg. 

Hva kan du lære mer om? Les her: