Slik ble B, A, A til det nye A, B, C

233 views

Hvordan spiser du i dag? Er du en kjøttelsker eller kjøtt hater? En bevisst vegetarianer, en søppelmat spiser, en «raw food»-entusiast eller en «hva-som-helst-spiser»? Vi kan ha troen på begrensning av visse matvarer eller bare slippe oss løs når det kommer til ernæring. Men vi har alle en felles problemstilling: Det er ikke fysisk mulig for en menneskekropp å konsumere den mengden mat som må til for å få i seg tilstrekkelige nivåer av alle viktige næringsstoffer, som vitaminer, mineraler, oljer og syrer. Konsentrasjon er derfor nøkkelen. Møt BAA (bioaktive additiver), det mest effektive virkemiddelet når det kommer til å støtte livsprosessene våre.

Et BAA kan være vegetativt, animalsk eller mineralsk utvunnet, eller kjemisk eller biologisk syntetisert. Det er klassifisert som et næringsmiddel, et farmasøytisk stoff eller et eubiotisk stoff som tilsettes et kosthold for å balansere det. Hvordan identifiserer og tilpasser man sin egen BAA-meny? Først av alt bør man selvfølgelig rådføre seg med lege. Det er imidlertid bra å kjenne til noen globale ernæringsfakta og tall som forskere over hele verden har funnet. De deler samme bekymring, nemlig det faktum at mange av oss har mangler på elementære næringsstoffer.

Nummer én på lista over næringsstoffmangler blant menneskeheten er jern. I følge WHO er mer enn 30% av jordas befolkning påvirket av problemet. Kvinner og små barn er mest utsatt. Det finnes åpenbart en sammenheng med økonomiske ulikheter, noe som betyr at problemet er størst der befolkningen må begrense forbruket av matvarer som er rike på jern, som kjøtt og fjærfe. Spesifikke kosthold eller biogeografiske faktorer kan imidlertid også spille inn. I Japan for eksempel er jern- og sink holdige tilsetningsstoffer etterspurt i høy grad.  

Jod er et annet mineral med stor etterspørsel, spesielt over kontinentale territorier. Jod er drivstoffet i produksjonen av viktige hormoner som er ansvarlige for hjernens helse, metabolisme osv. Selv om de fleste europeiske markeder har hatt stort fokus på tilsetting av jod siden midten av forrige århundre, finnes det fortsatt et tydelig behov for tilsetningsstoffer.

Like viktig er B-kompleks-vitaminene (fra tiamin til kobalamin). Disse bidrar til cellulær metabolisme, energiproduksjon og regenerering av kroppssystemer, som nervesystemet. Det har for eksempel blitt oppdaget at vegetariske rutiner og detoxrutiner må støttes med kobalamin-tilsetningsstoffer (B12) for å unngå anemiske tilstander og problemer med hukommelsen. Overraskende nok har mangler av B1 og B6 blitt registrert i europeiske populasjoner så ulike som Sverige, Portugal og Tyskland, ifølge studien «Vitamin B-mangel». 

Ingen næringsstoffer fungerer alene. Et bra eksempel er trioen magnesium, kalsium og vitamin-D som fungerer som en livreddende enhet for storbyfolk. Disse tre støttespillerne må komme sammen i riktige proporsjoner for å håndtere over 300 fermentative reaksjoner i kroppen. Spesielt er vitamin D, «solskinnsvitaminet», utsatt for å bli en mangelvare når kroppen eksponeres for mindre sollys under visse deler av året, noe som er tilfellet for nordiske og baltiske land, USA og Storbritannia, Benelux og det nordlige Øst-Europa.   

Omega-3-fettsyrer? Jeg tar gjerne en dobbel porsjon. Vet du hva som skjer når du får i deg for mye Omega 6? Ja, det gjør du, selv om du er en «haute cuisine»-utforsker: Det finnes i jomfru olivenolje, hjemmelaget majones og sesamfrø, for å nevne noen kilder. De aggressive «dårlige» fettsyrene tar plassen til sine «gode» kolleger i cellene og vinner opptil 50 til 1. Dette gjør at kroppen din blir underforsynt. Heldigvis finnes det en enkel løsning, og det er tilføring av Omega-3. For mange år siden gjorde bestemødrene våre det rette ved å tvinge i oss fiskeolje.

Listen fortsetter: A, C, folsyre og mye mer. Mange markeder gjør riktignok sitt for å berike og forsterke produserte basismatvarer for å gi forbrukerne nødvendige næringsstoffer. BAA-er vil imidlertid fortsatt være våre bestevenner så lenge vi lever. Vet du i hvilket land man finner den lengste forventede levealderen? Riktig: Det er Japan. Vet du hvor høy deres grad av BAA-forbruk er? 90% av den totale befolkningen. Kom igjen Europa, dette kan forbedres! 

Hva kan du lære mer om? Les her: