Ernæringstrender: Hva er nytt i markedet for kosttilskudd?

133 views

Ernæringsmidler utvikler seg kontinuerlig, og forskere lager stadig nye funksjonelle tilskudd og vitaminkomplekser. Og som med alle andre progressive bransjer har også denne sine trender og nyheter. La oss se nærmere på de mest populære kosttilskuddene som har rystet den sunne livsstilsverdenen.

Kollagen

Kollagen anses å være et fyllingsmateriale for hudcellene. I tillegg er kollagen viktig for vaskulær helse. Kollagen er en viktig komponent i det intercellulære stoffet og gir blodkarene en evne til å ekspandere og trekke seg sammen, styrker veggene, mens aminosyrer og arginin er involvert i prosessen med leveravgiftning ved forgiftning.

Kosttilskudd med kollagen ble først verdsatt og aktivt promotert i Sør-Korea, et land som har vært banebrytende for verden innen funksjonell ernæring i mer enn 15 år.

Kollagenet i kosttilskudd kommer fra fisk, eggeskall og en rekke dyrekilder.

I fjor var kollagen det kosttilskuddet som ga høyest bruttoinntekt – i USA alene ble det solgt for 105,9 millioner dollar.

Probiotika

På 1990-tallet ble det å drikke «levende» yoghurt med bifidobakterier en ny trend.  Disse kosttilskuddeneer et av de mest populære kosttilskuddene der ute. Disse små hjelperne er et av de mest populære kosttilskuddene der ute. Det globale probiotikamarkedet forventes å krysse 60 milliarder dollar neste år, noe som støttes av de offisielle dataene i «Estimert verdi av probiotikamarkedet over hele verden fra 2018 til 2023». Studien «Forbrukertrender innen helse og ernæring: vitaminer og kosttilskudd som driver innovasjon», utført av Euromonitor Internationals helse og ernæringsundersøkelse i 2019, har avslørt at rundt en fjerdedel av alle som deltok i undersøkelsen tok probiotika-kosttilskudd for å fremme helse og skjønnhet.

Prebiotika

Ikke forveksle disse småtassene med probiotika. Prebiotika er en kostfiber som ikke fordøyes, men fungerer som en matkilde for gunstige probiotiske bakterier. Inulin, frukto-oligosakkarider (FOS), galaktooligosakkarider (GOS) og beta-glukaner er alle prebiotika som er ment å opprettholde en sunn tarmflora.

Ifølge data fra Natural Products Insider har salget av prebiotika-baserte kosttilskudd doblet seg årlig siden 2016. Ved 2020 nådde bruttoinntektene 1 milliard dollar.

Mediumkjedete triglyserider

Dersom du ikke har hørt om disse kosttilskuddene før, ikke vær forvirret – dette er en av de nyeste trendene innen sunt kosthold. Samtidig øker salget av mellomlange triglyserider dramatisk, og etterspørselen er forventet å øke med 80 %.

Mellomlange triglyserider er fettsyrer fra kokosnøttolje. Den kortere kjedelengden på MCT gjør at de brytes raskt ned og absorberes i kroppen. I motsetning til langkjedede fettsyrer, går MCT direkte til leveren. Der kan de brukes som en øyeblikkelig energikilde eller omgjøres til ketoner. Videre finnes det en studie kalt «:Mellomlange triglyserider forbedrer treningsutholdenhet gjennom økt mitokondrie biogenese og metabolisme», som har vist at tilskuddet har antiinflammatoriske egenskaper.

Dette er årsaken til at mellomlange triglyserider er så høyt elsket av alle som husker å gå på treningsstudio og følger et sunt kosttilskudd.

Vitamin D

Det er et kjent faktum at vitamin D fremmer helsen til bein og tenner, samtidig som det letter kalsiumabsorpsjon.

Lavt vitamin D-nivå er forbundet med kognitiv svikt. Det kan tilskrives en forverring av tilstanden til karene som mater hjernen.

I det siste har flere og flere snakket om den direkte sammenhengen mellom vitamin D og immunforsvaret. Dette ble diskutert nærmere i en studie kalt «Regulering av immunforsvaret av vitamin D og dets bruk i sykdommer med immunitet».

Vitamin B12

Dette vitaminet har oppnådd en så stratosfærisk suksess de siste årene at det ofte på spøk blir referert til som et fasjonabelt «tilbehør».

Mange vanlige medisiner, som de som brukes til å behandle sure oppstøt og diabetes, kan forårsake vitamin B12-mangel. Men noen ganger er det kostholdet sinn skyld. Vitamin B12 finnes i kjøtt, fisk, egg og kylling. Så det er ikke uvanlig at veganere opplever en mangel på dette essensielle næringsstoffet.

Forskningen «De mange sidene av kobalaminmangel (vitamin B12)» har vist at hvis du opplever nummenhet, prikking, kramper, tåkesyn, tretthet og et urimelig dårlig humør, kan du mangle vitamin B12.

Som vi har sett, så venter det en helt nye verden av oppdagelser på oss: Nye stoffer som kan forbedre livet og støtte kroppen, eller de som allerede finnes på markedet, men som fortsatt er under kontinuerlig vitenskapelig overvåking for å studere dem bedre og avsløre nye egenskaper.

Hva kan du lære mer om? Les her: