For mye av det gode: Er det mulig å ta overdose av kosttilskudd og vitaminer?

412 views

Hvert år brukes over 120 milliarder dollar på vitaminer og ulike typer biologisk aktive kosttilskudd (2019 Global Supplement Report). I følge studien «Kosttilskuddtrender blant voksne amerikanere fra 1999-2012», tar over halvparten av voksne amerikanere en eller annen form for kosttilskudd for vekttap eller helseforbedring. Reglementet for vitaminer og kosttilskudd er mye mindre rigid enn for medikamenter: I USA er har ikke FDA lov til å sjekke sikkerheten og effekten av kosttilskudd før de kommer ut i butikkhyllene.

I utgangspunktet trenger produsentene kun å sikre at produktene deres er frie for forurensninger, merket i samsvar med forskriftene og at sammensetningen er i samsvar med det som annonseres. På den ene siden virker det ganske logisk: Vitaminer leger ikke i ordets bokstavelige forstand og har ingen øyeblikkelig effekt. På den annen siden kan mange ulike tilsetningsstoffer reagere med hverandre og til og med medikamenter, noe som påvirker effektiviteten og forbedrer eller svekker virkningen. I noen tilfeller kan det til og med forårsake betydelig skader på liv og helse. Er det mulig å bli beruset av vitaminer? Og finnes det maksimalt tillatte doser? La oss legge fakta på bordet.

Fett vs. vann

Alle vitaminer kan deles inn i to grupper: Fett- og vannløselige.

C- og B-vitaminer er vannløselige vitaminer. De akkumuleres ikke i kroppsvev og skilles ut i urinen. I de fleste tilfeller er ikke vannløselige vitaminer farlige, selv om du overskrider den anbefalte dosen betydelig. Det finnes likevel, som med alt annet, noen unntak. Et konstant og langvarig inntak av store doser vitamin B6 kan føre til alvorlige skader på nervesystemet, ifølge forskningen «Niacinindusert anikterisk mikrovaskulær steatotisk akutt leversvikt». Studien «Pyridoxine Toxicity Small Fiber Neuropathy With Dysautonomia: A Case Report» dveler ved hvordan for mye vitamin B3 kan være farlig for leveren.

Kun 4 av 13 oppdagede vitaminer er vannløselige: A, E, D og K. Disse vitaminene løses ikke opp i vann og forsvinner ikke gjennom urinen. Dette betyr at de akkumuleres i kroppens vev og derfor er potensielt giftigere enn vannløselige vitaminer. Vitamin K regnes som minst farlig. En maksimal tolerabel verdi for det er ikke engang fastsatt. Det er viktig å være klar over at regelmessig overskridelse av tolerable doser av andre fettløselige vitaminer kan utløse svært farlige konsekvenser.

Bivirkninger av overdosering

Som nevnt ovenfor vil ikke de fleste vannløselige vitaminer utsette oss for livsfare, selv i svært store doser. Den anbefalte dosen bør likevel ikke overskrides. Her er en liste over uønskede effekter som kan oppstå fra å ta for store doser av de ulike vitaminene, både fettløselige og vannløselige.

Vitamin С

For mye vitamin C kan føre til gastrointestinale problemer, og en enkelt dose på mer enn 6 gram vil sannsynligvis sette fyr på hodet i form av migrene (Vitamin C (Ascorbic Acid).

Vitamin В3 (nikotinsyre)

Dersom du tar 1-3 gram syre om dagen, kan du oppleve en økning i blodtrykk, tåkesyn, magesmerter og alvorlig leverskade.

Vitamin В6

Avhengig av alder, vekt og helsetilstand kan en dose vitamin B6 som overstiger 1-6 gram pr. dag føre til utvikling av fotofobi, kvalme, halsbrann, hudlesjoner og alvorlige skader på nervesystemet.

Vitamin В9 (folsyre)

Dersom man overskrider de anbefalte dosene av dette vitaminet (som nesten alltid blir foreskrevet til gravide), kan immunforsvaret påvirkes negativt, de kognitive evnene reduseres og til og med dekke over vitamin B12-mangel.

Vitamin А

Det er ikke bare gjennom kosttilskudd at dette vitaminet kan utgjøre en fare, men også gjennom mat. Dette vitaminet akkumuleres i kroppens vev, og et systematisk overskudd av den anbefalte dagsdosen kan føre til kvalme og en alvorlig økning i blodtrykket.

I noen tilfeller kan overskuddet provosere koma, mens et enkelt inntak på 200 mg vitamin eller et regelmessig tidobbelt overskudd av anbefalt dose kan være dødelig, som beskrevet i studien «Hyperkalsemi sekundær til hypervitaminose A hos pasienter med kronisk nyresvikt».

Vitamin D

Dersom du konsekvent får for mye av dette vitaminet, risikerer du å oppleve redusert matlyst, en redusert hjerterytme og en farlig økning av kalsiumnivået i blodet. Videre viser en studie kalt «Vitamin D-toksisitet hos voksne: En studie fra et område med endemisk hypovitaminose D» at et enkelt inntak av en megadose på 50 000 IE eller mer kan ta livet av oss.

Vitamin Е

En unormal metning av vitamin E i blodet svekker blodets evne til å koagulere, noe som til slutt kan føre til utvikling av blødning (også indre blødninger) og hemoragisk hjerneslag.

Kalsium

Den vitenskapelig godkjente kalsiumdosen er på 1000 mg for mennesker i alderen 19 til 50 og 1200 mg for mennesker over 51 år. Dersom disse dosene overskrides betydelig, kan farlig plakk dannes på innsiden av blodkarene, noe som kan føre til alvorlige sykdommer i sirkulasjonssystemet. Dette har blitt sett nærmer på i en undersøkelse kalt «Kalsiuminntak fra kosthold og kosttilskudd og risikoen for koronararteriekalkning og dens progresjon hos eldre voksne: 10 års oppfølging i en multietnisk studie av aterosklerose».

Viktigheten av riktig dosering

Selv i land med høy økonomisk utvikling der innbyggerne har tilgang til gode og varierte kosthold, rapporteres det likevel om mangel på visse vitaminer. Syntetiske vitaminer og kosttilskudd er en enkel og rimelig måte å støtte helsa på. Det er imidlertid også viktig å følge alle anbefalingene nøye og ikke under noen omstendigheter overskride den anbefalte dosen.

Hva kan du lære mer om? Les her: