Kosttilskudd – en åpenbar eller tvilsom ting?

243 views

Det forvirrer mange av oss, ikke sant? Dette spørsmålet får ofte enten uriktige eller tvetydige svar. Mange av oss kjenner bare navnet, vi har hørt om dem fra forskjellige kilder, men vi forstår sjelden fullt ut hva kosttilskudd er. Hva er de for? Hvilke finnes? Og til slutt – hvordan velger vi kvaliteten som passer våre spesifikke behov?  

Forebygging er bedre enn helbredning

La oss se nærmere på noen tall: Kosttilskudd brukes av mer enn 90 % av menneskene i Japan, mer enn 80 % av menneskene i USA og omtrent 65 % av menneskene i Europa.  Hvordan kan denne forskjellen forklares? I Europa gjelder den vanlige holdningen for alt som er pakket inn i plastemballasje: «Å spise sunt er mye mer fordelaktig enn et hvilket som helst kosttilskudd». Så hvordan kan et tilsynelatende ubrukelig produkt ha festet seg så godt i markedet gjennom tre tiår, og stadig øke i popularitet? Kanskje ligger svaret i holdningen vi har til helsen vår: Mange av oss oppsøker medisinsk hjelp bare når konkrete problemer oppstår. Dessverre har vi enda ikke lært å forhindre sykdommer ved å ha en konsekvent og helhetlig tilnærming til hva vi spiser, hvordan vi endrer oss med årene og hvordan vi føler oss. Det er her kosttilskuddene kommer inn med sitt sykdomsforebyggende oppdrag. Dette er hverken legemidler eller mat (du kan selvsagt ikke erstatte naturlig dyrkede grønnsaker og frukt med kosttilskudd). Selv det å «spise rent» vil ikke gi oss alle nødvendige elementer. 

Ok, men hva om jeg spiser supersunt?

Det er trist, men likevel et faktum: I løpet av de siste tiårene har mat objektivt sett mistet mye av sin biologiske verdi. Jakten på høy produktivitet i landbruket på bekostning av kvalitet kombinert med moderne prosesserings teknologi fjerner mange viktige komponenter fra produktene. Dette gjelder først og fremst vitaminer, mineraler, fosfolipider, flerumettede fettsyrer og så videre. En tredjedel av dem er uunnværlige, og mat alene kan ikke gi tilstrekkelige mengder av dem. Mangel på visse mikroelementer og vitaminer har et stort potensial til å starte en kjedereaksjon og utløse ulike sykdommer. 

Nøkkelordet her er et kosttilskudd. «Biologisk aktiv» betyr først og fremst pålitelig etterfylling av dette formidable underskuddet. Vi må på ingen måte slå oss til rette med begrepet «syntetisk» surrogat. Kosttilskudd av høy kvalitet er laget av naturlige råvarer – planter, dyr og mineraler. Med støtte fra en slik «bonus» justerer kroppen seg selv til å utføre sine funksjoner på riktig måte. 

Kosttilskuddene avanserte funksjoner

Bruk av biologisk aktivt kosttilskudd forbedrer metabolismen, gjenoppretter aktiviteten til enzymer, forsterker immunforsvaret og regulerer og støtter arbeidet til de indre organene. Risikoen for mange sykdommer, inkludert alvorlige sykdommer som hjerneslag, hjerteinfarkt, åreforkalkning og diabetes, blir betydelig redusert.

Kosttilskudd kan være svært forskjellige når det kommer til sammensetning og formål, og til og med format: De finnes som tabletter, kapsler, væsker og pulver. Det finnes kosttilskudd med en «bred profil», for eksempel flerumettede omega-3-fettsyrer, som vi trenger så sårt. De spiller en sentral rolle for dannelsen og motstandskraften til immunforsvaret vårt, funksjonen til hjernen og reduserer risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer. 

Noen kostholdstilskudd er rettet mot spesifikke behov. For eksempel hjelper virkestoff fra krepsdyrskall på reduksjon av kolesterol og glukose samt forsinker absorpsjonen av fett fra tarmen og fjerner det. Dette gjør det mulig for deg å kontrollere vekten.  Det finnes kosttilskudd som forbedrer hud, hår og negler. Vi kan også finne en spesiell gruppe kosttilskudd som brukes som restorative legemidler. De oppmuntrer organismens tilpasningsevne og hjelper til med å redusere bivirkninger fra legemidler, det vil si at de fungerer som en slags støttemekanisme. Som du kan se er det mye å velge mellom.

Er kosttilskudd trygt?

Å spandere tillit og penger på falske produkter er skummelt, så hva kan vi gjøre for å kjøpe et kvalitetsprodukt med korrekt virkning?

På samme måte som når vi nøye observerer og plukker ut frukt og grønnsaker for å være sikker på at vi velger det beste for familien, bør vi også velge de tilskuddene som vil dekke behovene organismen vår har. Dessverre er det ikke så enkelt å finne pålitelige data om kosttilskudd, og ofte er alt vi vet at de må være lisensiert.  Internasjonale organisasjoner, som HACCP, GMP og ESO, har en vitenskapelig tilnærming når det kommer til kvalitetskontroll av kosttilskudd. Protokoller som innebærer obligatorisk sertifisering har blitt utviklet: Produktene kontrolleres etter kriterier som sikkerhet og biologisk aktive stoffer. Det blir stadig viktigere at et HACCP-sertifikat kan garantere, for eksempel, at et kosttilskudd er produsert med bare råvarer av høy kvalitet og ikke inneholder farlige ingredienser. Dette sertifikatet er effektivt og blir brukt over hele Europa. 

Hvis du finner et av disse sertifikatene på emballasjen, kan du være trygg på valget ditt. 

Hva kan du lære mer om? Les her: