Åldrande fullt med glägje: långlivade djur
År 2019 låg människans medellivslängd i världen på 72,6 år. Enligt FNН levde man till 70 år i Skandinavien även på 1950-talet, och nu har den här siffran växt till 82 år. I naturen (och inte bara i det vilda) finns dock varelser som lever mycket längre. Kakadu och sköldpaddor kan till exempel leva längre…
Läs mer
 
Kronobiologi: vem sätter vår inre klocka?
År 2017 delades Nobelpriset i medicin och fysiologi ut till amerikanerna Jeffrey C Hall, Michael Rosbash och Michael W Young för deras upptäckter kring den cirkadiska rytmen, cellernas mekanism som styr både människornas, djurens och växternas inre klocka. Den cirkadiska rytmen påverkar nästan alla processer i kroppen. Det är den cirkadiska rytm som styr till…
Läs mer
 
Kalråttor: djur som inte dör av ålder
I afrikanska savanner och halvöknar lever ett roligt djur, kalråttan. Den liknar mest ett ruttnande kycklingsbröst dit någon har satt bävertänder, en svans och fyra ben för att skratta ordentligt. Några tycker att kalråttor är skrämmande, andra blir charmerade av dem. Forskare har ett speciellt intresse för de här djuren. Tänk att dessa små varelser…
Läs mer
 
Antioxidanter och fria radikaler: hur fiender har blivit vänner
Termen ”antioxidant” kommer från ”anti-syre”. Livet på land är paradoxalt: å ena sidan kan man inte leva utan syre, å andra sidan är det just den som ansvarar för oxidativa processer som förstör cellerna och leder till slut till åldrande och döden. Vad började motståndet med? Människor upptäckte ganska tidigt att luften har en förstörande…
Läs mer
 
Forskare säger att ett lyckligare liv innebär ett längre liv
Baserat på data från WHO är 71 år den genomsnittliga livslängden i världen. Denna indikator varierar beroende på kön (den genomsnittliga livslängden för kvinnor i världen är 73,5 år, och 68,5 för män), hemland (Hong Kong är på första plats där kvinnor i genomsnitt blir 87,3 år och män 81 år), såväl som många andra…
Läs mer
Ladda ned mer +