Forskare säger att ett lyckligare liv innebär ett längre liv

116 views

Baserat på data från WHO är 71 år den genomsnittliga livslängden i världen. Denna indikator varierar beroende på kön (den genomsnittliga livslängden för kvinnor i världen är 73,5 år, och 68,5 för män), hemland (Hong Kong är på första plats där kvinnor i genomsnitt blir 87,3 år och män 81 år), såväl som många andra faktorer. Ärftlighet spelar även en viss roll: i genomsnitt beräknar forskare att den grad ärftlighet påverkar livslängden ligger på 25-30%. Dock påverkas livslängden övervägande av individens hälsa, vad de äter och dricker, hur ofta de idrottar samt till och med hur lyckliga de är.

Hjälper lycka till ett längre liv?

År 2016 publicerade ett forskarteam från University College London resultaten från en studie som bekräftade att ju mer nöjd man är med sitt liv, desto längre vill man hänga fast vid det. Och det fantastiska är att man lyckas hantera detta uppdrag bättre.

Studien “Sustained enjoyment of life and mortality at older ages: analysis of the English Longitudinal Study of Ageing”, med resultat publicerade i BMJ , hade varat i 14 år. Under den här tiden hade forskare övervakat hälsostatusen hos nästan 10 000 frivilliga. När studien påbörjades var de flesta av dem 50 år eller äldre. Från 2002 till 2016 observerade författarna av experimentet inte enbart hur bra eller dåligt deltagarna kände sig, utan även hur nöjda de var med sina liv och hur lyckliga de själva ansåg sig vara.

De kom fram till häpnadsväckande resultat: ju hälsosammare och lyckligare deltagarna kände sig desto större var deras chanser till ett långt liv. Under experimentet dog 1300 deltagare, ungefär var tionde. I alla tre undersökningar som fyllts i av deltagarna, hade de flesta av dessa deltagare uppgett ett missnöje med livet.

Bland dem som beklagade sig över livet i en av tre undersökningar, ökade chanserna till ett långt liv med 17 %. De som uppgav sig vara fullständigt tillfreds med sina liv och de som sannolikt skulle fortsätta njuta av det så länge som möjligt ökade med 24 %.

Författarna av studien försöker givetvis inte övertyga oss om att förmågan att njuta av livet är nyckeln till lång livslängd, men det vore samtidigt kontraintuitivt att avfärda sambandet. Det är logiskt att anta att personer som inte lider av kroniska sjukdomar i hög ålder har bättre möjlighet till en aktiv livsstil, kanske kan fortsätta arbeta och känna sig behövda, och det är naturligtvis en grundläggande förutsättning för ett långt liv att man inte har några allvarliga sjukdomar. Likväl ger studiens resultat tillräckligt god anledning till att prova hypotesen. Och vem vet, med tiden kommer läkare kanske tillägga att ”vi rekommenderar att du försöker njuta av livet lite oftare och bli lite lyckligare” bland alla medicinska rekommendationer såsom en hälsosam kost och aktiv livsstil.

Vad är hemligheten till lycka?

Var och en av oss har sina unika, individuella förbestämda koncept på lycka. Likväl finns det vanliga vanor och aktiviteter som effektivt kan hjälpa oss att bli lyckligare, mer tillfreds, och till och med höja lyckonivån. Här kommer sju enkla saker för att bli lite lyckligare 🙂 

Ät utomhus

Ibland kan en enkel macka på en parkbänk eller vid en å bidra mer till en lyckokänsla än en måltid på den mest sofistikerade restaurangen. Enligt en liten studie som utförts av forskare på University of Sussex, visade det sig att de som åt sin lunch i friska luften istället för inne på kontoret bedömde sin lyckograd till 17 medan de som brukade luncha vid skrivbordet bara hade 1,5 (Workers more positive if they eat outside the office, study finds)

Mer sex

Forskare från University of Colorado har gjort ännu en överraskande upptäckt om lycka: analysen av de insamlade uppgifterna i undersökningen visade att sannolikheten för att deltagare uppgav en högre lyckograd var 33 % högre för de som hade sex åtminstone två till tre gånger i månaden, än för de som inte hade haft sex under de senaste 12 månaderna. Du hittar studien “The secret to happiness? Believing you have more SEX than your neighbours” här.

Och ett viktigt tillägg är att lyckograden ökar med 33 % om du tror att du har sex oftare än dina vänner och bekanta.

Ät kött 

Australiensiska forskare har genomfört experimentet “Red meat halves risk of depression”, där över 1000 kvinnor deltog. Upptäckterna var överraskande: tre till fyra portioner av nöt- eller lammkött per vecka halverade risken för depression och oro för kvinnor . Forskarna tror att det kan tillskrivas det faktum att köttet från djur som lever på gräs är rikt på omega-3 fettsyror.

Spela TV-spel

TV-spel har visat sig ha en förmåga att inte enbart minska, utan även eliminera depressionssymtom. Det var slutsatsen som drogs av upphovsmännen till en undersökning bland unga och äldre spelare “Successful aging through digital games: Socioemotional differences between older adult gamers and Non-gamers”. 67 % av deltagarna i undersökningen, vars ålder var över 77 år, svarade att de kände sig lyckligare samt att deras liv fylldes med mening och nya känslor när de spelade.

Promenera i skogen

Det stämmer! Att vara ute i det gröna är det allra bästa! Utöver det faktum att promenader i friska luften och interagerande med naturen hjälper människan att bli av med stress och att slappna av, så gör även lukten av barrträd oss lyckligare. Enligt resultaten från studien “Psychological effects of forest environments on healthy adults: Shinrin-yoku (forest-air bathing, walking) as a possible method of stress reduction”, som utfördes av specialister från Kyoto University, reducerar barrträdsdoften symtom på depression och oro samt ökar nöjdhetskänslorna .

Vad kan man mer göra?

Utöver klassiska rekommendationer som att röra på sig mer under dagen, vara medveten om hur mycket och vad man äter, äta bra, inte försumma regelbundna läkarkontroller, så har forskningen några fler förslag för ett längre liv. Det är enkla rekommendationer men som kan ge ett betydande resultat om de utvecklas till vanor.

Lär dig nya saker

Ju mer information vi kommer över och bearbetar desto mer tränar vi våra kognitiva krafter. Ju mer färdigheter vi införskaffar och ju villigare vi är att dela med oss av kunskapen till andra, desto mer energifyllda, tillfreds och belönade känner vi oss. Det resulterar i en hälsosammare och kvickare hjärna. Även om det inte ökar antalet levnadsår, så förlänger det definitivt den aktiva livsperioden, vilket är av lika stort värde. Forskningen från 2013 “The Impact of Sustained Engagement on Cognitive Function in Older Adults: The Synapse Project“ visade att personer som ständigt försökte lära sig något nytt följaktligen förbättrade minnet, var mer aktiva och levde längre.

Ät bär

Försök att äta minst en portion bär om dagen, antingen färska, frysta, torkade eller i sylt. Därutöver väntas den mest fördelaktiga effekten komma från svarta bär, då deras skinn och juice innehåller mer unika antioxidanter som hjälper oss att upprätthålla neutronkopplingen som behövs för att bevara kognitiva hjärnfunktioner. Därutöver bidrar antioxidanterna till en effektiv motståndskraft mot inflammatoriska processer i kroppen, och förhindrar därmed utvecklandet av sjukdomar som kan påverka livslängden.

Skratta mer

Kommer du ihåg citatet från Lord Byron — ’Always laugh when you can, it is cheap medicine’? Det är givetvis ironiskt, men det är trots allt inte så långt från sanningen: skratt kan hjälpa dig att sänka blodtrycket, minska stress, stötta ditt immunsystem i avgörande stunder, och slutligen bidra till ett längre liv. Så missa inte möjligheten att skratta. Skratt är inte bara en trevlighet som förenar oss människor och gör det lättare att bryta isen, det är dessutom även hälsosamt.

Solen är inte alltid en fiende

Givetvis måste allt som rör vår hälsa och vårt välbefinnande tas med en nypa salt och endast tillämpas inom rimliga gränser. UV-strålar är farliga då de kan orsaka hudcancer. Det skulle dock inte vara en bra idé att helt utesluta solen från ditt liv. Forskning om solens effekt på livslängden “Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort” har visat att de kvinnor som regelbundet spenderat tid och utövat idrott utomhus haft lägre risk för kardiovaskulära sjukdomar än de som idrottat inomhus.  

Drick kaffe

Koffein bidrar till att minska risken för farliga sjukdomar som påverkar livslängden, såsom typ 2 diabetes. Specialister i 10 länder har utfört en studie “Coffee Drinking and Mortality in 10 European Countries”, där de drar slutsatsen att två eller tre koppar kaffe om dagen faktiskt kan bidra till ett längre liv. Men givetvis är inget så enkelt: ditt kaffe måste vara svart, utan socker, utan mejeriprodukter, och givetvis utan dessert! Det låter tråkigt.

Dansa!

För det första är dans en utmärkt fysisk aktivitet. Man ska aldrig glömma att rörelse och att röra sig naturligt blir viktigare för hälsan när man åldras. Därutöver gör dans att man håller sig på gott humör och det stärker till och med sociala band, vilket också är viktigt på ålderns höst. Slutligen kan vi hänvisa till en studie från 2017 “Dancing or Fitness Sport? The Effects of Two Training Programs on Hippocampal Plasticity and Balance Abilities in Healthy Seniors”, som visade att dans hjälper till att öka volymen av hippocampus, delen av hjärnan som ansvarar för kognitiva förmågor. Så även om dans inte förlänger livet, hjälper det till att hålla hjärnan skarp och minnet solitt upp i väldigt hög ålder.

Så levde de lyckliga i alla sina dagar

Och varför inte? Trots alla vetenskapliga framsteg och upptäckter för att förlänga livslängden och bekämpa åldrandet, kommer vi troligtvis inte hinna uppleva den magiska anti-aging-tabletten. Men det finns något man kan göra redan nu. Att hålla en aktiv livsstil, vara optimistisk, kommunikativ, aldrig sluta lära, planera för framtiden, drömma och tro på bättre tider, är allt som krävs oavsett hur gammal man. Allt är värt det för ett meningsfullt liv, för oavsett hur långt det blir så är ett lyckligt liv vackert!

Vad kan du ta reda på? Läs här: