Vad är förebyggande metoder och när bör man börja med dem?

355 views

För att kunna leva ett långt och spännande liv, bör livet vara aktivt. Vi kommer berätta om några viktiga metoder som förhindrar många sjukdomar som annars kan leda till kortare livslängd.

Alla länder har gjort framsteg inom vården de senaste 200 åren. År 1920 var till exempel livslängden i Storbritannien 58 år, och 2015 låg den på 80,9 år. I Indien var den 42 respektive 68, i Japan 42 och sedan 84. Människan ser ut att ha en god chans att upprätthålla denna tendens, och leva ännu längre i framtiden.

Självklart vill alla leva ett bra liv, inte bara ett långt, så man slipper ta hjälp av andra för att utföra enkla uppgifter eller bli tvungen att sluta med det man älskar eller har vant sig vid. För att få en smidigare övergång till ålderdomen, ska man börja förhindra åldrandet i tid. Du behöver inte ha en specifik ålder för att börja säkerställa att du får tillräckligt med sömn eller att dina leder är friska. 25 är inte för tidigt och 60 är inte för sent. Det är en pågående process: du kan inte göra det lite grann och sedan sluta, eller bara göra det två veckor varje månad.

Det är viktigt att ha en förståelse för att den huvudsakliga åtgärden ska vidtas inom dina vanliga problemområden: sömnlöshet, ledproblem, övervikt… Ju tidigare du börjar och ju mer konsekvent du är i dina åtgärder, desto troligare är det att du får uppleva en förlängd positiv effekt.

Kvalitetssömn

Dålig sömn är det största hindret för en hälsosam livslängd. Konstant sömnbrist eller störd sömn kan försämra kognitiva indikatorer i allmänhet: koncentrationsförmåga, förmågan att bilda minnen eller komma ihåg ny information, försvagning av immunsystemet samt minska risken för såväl diabetes som kardiovaskulära sjukdomar.

Som förebyggande åtgärd rekommenderar National Sleep Foundation att man håller en god sömnhygien: gå till sängs vid samma tid utan att göra undantag på helgerna, då det är omöjligt att sova ut tillräckligt mycket för att ”ta igen” veckans sömnbrist.

En timme innan läggdags är det bäst att lägga undan dina mobila enheter och böcker, och ersätta dem med en avslappnande kvällsrutin som du gillar: du kan räkna dina in- och utandningar, ligga ner, koncentrera dig på dina sinnen och ljuden som omger dig, eller skriva en att göra-lista till nästa dag för att frigöra dig själv från oroande tankar som påverkar din sömn. Om dina sömnrytmer är rubbade kan du prova att tillföra ett tillskott till din kost, då detta problem ofta rättas till genom att justera kosten. Om du redan har sömnproblem, så försök att inte sova under dagen (i synnerhet efter lunch) och försök att få in mer fysisk aktivitet i ditt schema. Även små träningspass, oavsett tidpunkt under dagen, kan hjälpa dig att somna lättare på natten.

Viktkontroll

Övervikt i kombination med åldrande gör en person mottagligare för sjukdom och ger därmed en förkortad livslängd. Det finns några få faktorer som påverkar alla och leder till viktuppgång, exempelvis att man rör sig mindre med åldern och musklerna förlorar 3-8 % volym varje årtionde efter 30. ”De flesta kommer inte att korrigera sitt kaloriintag (med åldern), förklarar doktor Marcio Griebeler, en endokrinolog från Cleveland Clinic i Ohio ”då de fortsätter äta likadant som tidigare, men eftersom de har mindre muskelmassa till att bränna kalorierna, och är mindre aktiva, kommer de börja gå upp i vikt med tiden.”

Läkare rekommenderar regelbunden styrketräning, vilket inte enbart håller dina muskler i form utan även förhindrar en drastisk ändring av dina matvanor.

Ledhälsa

Du bör börja uppmärksamma ledernas hälsa innan de börjar besvära dig. Läkare som specialiserar sig inom idrottsmedicin är övertygade om att förebyggande åtgärder är särskilt viktiga i detta område. Dessa åtgärder innebär även att man ska sluta med rökning och tobak, då rökning ökar inflammationsrisken (även av leder). Det är även hälsosammare att byta ut sin läsk och energidryck till vatten eftersom brosket i lederna består av 80 % vatten, och det finns således inget bättre sätt att hålla dem hälsosamma än att släcka sin törst i tid. Läkare rekommenderar att man stretchar innan styrketräning och konditionsträning, att man håller sin vikt under kontroll då 5 extra kilon lägger 9 – 17 kilos tryck på dina leder, samt att du lyssnar på det din kropp försöker säga dig. ”Om du känner en bekant smärta efter fysisk träning som enkelt försvinner, är det troligen okej”, säger Dominic King, som är expert inom idrottsmedicin och kirurg på Cleveland Clinic. ”Men om du känner en ledsmärta, är det din kropps sätt att försöka berätta för dig att något är fel. Vi kan inte förhindra eller fördröja en sjukdom innan vi vet att den existerar.”

Vad kan du ta reda på? Läs här: