Att vara ensam är inte synonymt med ensamhet: så får man ut mest av livet efter 50

829 views

En av tre europeiska medborgare över 65 lever ensamma enligt uppgifter från en undersökning av EU-kommissionen från 2010. Det är anmärkningsvärt med tanke på att endast en av tio hade en sådan livsstil år 1950. Det är inte underligt att ökad förväntad livslängd, bättre rörlighet, informationsteknologier och utvecklingen av ”konsumtionsinfrastruktur” har gjort det möjligt för nutidens äldre att leva ett oberoende liv. 

Ibland är en ensam livsstil vid pensionering ett medvetet val. Ibland har det dock bara blivit så, en verklighet som en del måste stå ut med efter att barnen vuxit upp och är utflugna, eller om en livspartner gått bort.

Antalet människor som lever ensamma har ökat under de senaste årtiondena, men trots det behöver ensam inte nödvändigtvis innebära ensamhet. Den påträngande känslan av sorg eller till synes oändliga ledsamhet som ritar en ganska dyster bild av vår existens, har ingenting att göra med social isolering. Detta är tekniskt sett inte ett tillstånd, utan snarare en inre upplevelse. Man kan plötsligt uppleva att man befinner sig i ett vakuum när man är omgiven av familj eller spenderar tid med vänner. Som skapare av analytisk psykologi skrev Carl Gustav Jung: “Ensamhet kommer inte från att inte ha några människor omkring sig, utan från att inte kunna kommunicera de saker som känns viktiga för en själv, eller från att ha särskilda åsikter som andra anser vara oacceptabla.” 

Det finns ytterligare en bidragande faktor: med åldern har man mindre tolerans för andras svagheter, vilket gör det svårt att hitta kompromisser eller komma överens med personer som exempelvis har andra värderingar.

När man står inför en sådan ensamhet förlorar man känslan av integritet, man känner sig övergiven och avskuren från omvärlden där allt roligt utspelar sig. Om vi tillåter denna känsla att ta över och på förhand avgöra sinnesstämningen inför varje ny dag, kommer hela livet målas grått och i sin tur leda till total likgiltighet för det egna livet.

Hur återfår man sin passion för livet?

Utveckla din interna dialog  

Ensamhet kan uppfattas som hjälplöshet. Jag skulle klara det om någon fanns där för mig, men ensam kan jag helt enkelt inte hantera det. Låt oss utföra en närmare analys av denna känsla: vad exakt känner du dig hjälplös inför? Vad ligger bakom din ensamhet? Om du är ärlig mot dig själv kommer du upptäcka att det oftast beror på rädsla, ilska och illvilja. Det som är väldigt viktigt att förstå är att dessa känslor uppkommit av en anledning. De indikerar att det är något du saknar och att du inte känner dig hel eftersom alla behov inte är uppfyllda. Försök att fundera ut vad du saknar och agera självsäkert för att fylla dessa hål.

Variera 

När man pensionerar sig och slår sig till ro börjar dagarna likna varandra, rutiner blir förutsägbara, stereotypiska och med stor sannolikhet kommer det mer eller mindre lida brist på roligheter. Rörelsen som en gång drev oss alla mot självförbättring och äventyr stagnerar plötsligt: du vet vad du kommer göra på morgonen, på eftermiddagen och på kvällen. En del hävdar att det skapar en känsla av stabilitet och frid. Men i överdos leder det till enformighet, tristess och ofta depression. Å andra sidan är det lättare att tillföra lite variation i livet än det kan verka. Du behöver inte nödvändigtvis rekonstruera dina dagliga rutiner från början. Du kan prova harmlösa förändringar: gå ut och njut av lite frisk luft på en annan tid än du är van vid, välj en ny väg till din favoritaffär, försök laga exotiska måltider, våga upptäcka nya platser i ditt område, skaffa nya bekantskaper. Allt fungerar helt naturligt.

Känn att du tillhör detta universum  

Ensamhet uppfattas ofta som en känsla av avskildhet, som om hela världen stod på den ena sidan av ett staket och du på den andra. Verkligheten är en annan. Du samverkar ständigt med världen eftersom du tillhör den. Du kan föreställa dig det på bästa sätt om du tänker på hur naturen fungerar. En vindpust för blomman iväg från sin kvist, den söta doften hetsar upp biet; allt sätts i rörelse. Vår värld välkomnar skaparandan: den bygger ett komplext system där alla levande organismer samexisterar och utvecklas. Vår värld genomsyras av den drivande livsenergin. Det är naturen som hjälper dig att känna dig som ett med världen, förstärker din känsla av tillhörighet och medverkan i varje process. Se till att du oftare vågar dig ut i en skog eller park, fokusera på det du ser, hör och känner doften av, se livet i alla dess yttringar. Det här är världen, och du är en vacker del av den.

Var kreativ  

Vad sägs om konst och hantverk? Du kan använda lite kreativitet i ditt liv genom att välja en ny spännande hobby eller lära dig något nytt så länge det ger dig nöje och tillfredsställande resultat. Vilka aktiviteter gjorde dig till ett glatt barn för länge sedan? Vad har du alltid velat lära dig men aldrig haft tid till? Hitta några spännande aktiviteter som väcker ett genuint intresse hos dig så kommer du komma igång med skapandets krafter innan du vet ordet av det. Oavsett om det handlar om att studera ett nytt språk, trädgårdsarbete eller ett pussel, så är du i processen av att skapa något för dig själv. En portugisisk fras du stolt upprepar efter en lärare, en prasslande buske du gav ett nytt hem, eller ett imponerande pussel du färdigställt med tusen kluriga bitar. Samtliga av dessa blir egna skapelser, dina presenter till ditt nya jag och bidrag du själv skapat. Kreativ ansträngning är känd för att vara en kraftfull källa till glädje och tillfredsställelse med den du är, vilket i sin tur leder till tillfredsställelse med ditt liv.

Ge och ta

Som vi redan nämnt ovan, kan ensamhet utmynna i en del negativa känslor som indikerar att några av dina behov åsidosätts eller inte tillfredsställs på rätt sätt. Man önskar att människor i omgivningen ska ge en någonting och man känner sig bitter när man inte får det. Prova att ge dig in på den återgäldande vägen, och börja ge det du skulle älska att få.

Om du känner dig missförstådd eller åsidosatt av människor du älskar så försök att förstå dem. Lyssna på dem. Lyssna ordentligt, med en uppriktig önskan om att ta reda på vad som bekymrar dem och hur du kan hjälpa dem. Undvik att vara självcentrerad, så kommer du snart se att din uppriktiga omtanke väcker tacksamhet hos människor, ett ljus i deras ögon och detta ljus kommer ge din själ värme.

Om du känner att du inte får tillräckligt med uppmärksamhet och omtanke från personer i din omgivning, så ta eget initiativ och börja ge samt visa upp ditt bästa jag. Även så enkla saker som att ta hand om en växt eller ett husdjur kommer uppfylla din själ med positiva känslor då du gör ansträngningar för någon annan snarare än för dig själv, där du intar en roll som en källa till stabilitet och välbefinnande.

Om du känner dig ensam eller socialt exkluderad, så ta kontakt med människor och försök vara till nytta för någon. Titta på dig själv: du har ett fantastiskt bagage av värdefull livserfarenhet, praktisk kunskap och färdigheter som kan komma väl till pass samt vara oumbärligt för andra människors livssituationer. Tro på dig själv och hjälp dem som behöver det. Du kommer känna hur viktig du är för det samhälle du bor i eller för samhället i allmänhet när du skapar en solid grund för självrespekt. Det kommer få dig att känna dig stolt över den du är och det andra människor ser i dig. Och kom ihåg att du aldrig förlorar när du ger. Du förstärker alltid det goda i livet när du delar det med andra.

Vad kan du ta reda på? Läs här: