Åsa M.: jag njuter av livets varje sekund

115 views

Gillar du din ålder?

Om jag var i femtioårsåldern kunde jag ha sagt att jag gillade min ålder. Men jag är snart 70, och det är lite skrämmande. Det är faktiskt det, för 70 år är ansenligt och gammalt, och jag kan inte förknippa det med mig. Men man känner sig som sagt lite lugnare och tryggare och framför allt, jag lever ju ensam och älskar varenda minut av det! Jag tycker det är så skönt att göra vad jag vill, det är så härligt. Jag njuter verkligen av mitt liv nu. Jag hade fyra ganska små barn hemma när jag var gift och då hade man ju inte mycket tid över till sig själv; det var ju alltid träningar och fixa det och göra det och åka runt och dona och försöka få ihop livspusslet med alla dessa barn. Så jag tycker nu att jag lever ett jätte privilegierat liv. Jag kan göra det jag vill, när jag vill. Vill jag äta efterrätten först då gör jag det. Vill jag sova länge då gör jag det, för jag har friheten att göra det. Vill jag vara i stallet åtta timmar då är jag det. Den här platsen jag är på just nu i livet och har varit i många år är härlig. Jag har blivit duktigare på att vara en ja-sägare också. Jag var alltid lite reserverad eftersom jag är lite av en ensamvarg, men när folk ringer och frågar numera om vi ska göra någonting, så säger jag ja. Vilket har gjort att jag fått göra mycket kul.

På vilket sätt föredrar du att leva? Aktivt eller lugnt, att stanna hemma eller besöka nya platser, utställningar, biografer och så vidare?

Jag lever ett väldigt aktivt liv eftersom jag är hästägare. Jag är dagligen i stallet och utför tunga sysslor, och jag rör mig hela tiden. Jag jobbar på en teater så kultur är också väldigt viktigt för mig. Självklart försöker jag se utställningar, föreställningar och gå på olika evenemang. Däremot kanske jag inte åker till så många andra platser eftersom jag är rätt bunden med hästen. Jag försöker komma iväg några gånger om året, men mer än så är det inte. Och i så fall gör jag dagsutflykter.

Vad är familj för dig, är det de 2-3 närmaste personerna eller en större släkt?

Jag har en stor familj och vi umgås ganska mycket. Jag har sex barnbarn, två äkta barn och två bonusbarn. Vi spenderar alltid en veckas semester i Skåne tillsammans varje år, och då är vi väldigt många. Jag tycker om att vara med barnbarnen och de brukar komma ut hit, jag bor i hus nämligen. Jag har också rätt mycket vänner, men det är inte så att vi samlas i några jätte sällskap direkt. Men min mamma lever, hon är 90 år, och är oerhört viktig. Sedan har jag två syskon som jag umgås väldigt mycket med, förutom hon som bor i Schweiz men vi pratar ofta på FaceTime och så där. Men min bror bor här i Stockholm så vi umgås mycket.

Har du planer för de kommande 10 åren, vilka är de?

Nej, det kan jag inte påstå. Jag lever oftast här och nu. Jag är ju egentligen överårig redan nu, jag är 66 år och har nått pensionsåldern fast jag jobbar fortfarande. Men jag känner mig väldigt pigg och jag jobbar gärna och vill inte gå i pension så tidigt. Och har du hus, häst, barnbarn och barn finns det alltid saker att göra. Jag tycker aldrig att min tid räcker till allt jag vill göra. Och det lär väl fortsätta så om man får vara frisk.

Vad tänkte du om begreppet ”mogen ålder” när du var 30? Vad var dina förväntningar och hur långt är de från verkligheten?

När man var yngre tyckte man ju att folk som var 40 var asgamla, haha. Men nu kan jag komma på mig själv med att säga, ”alltså jag blev så förbaskad på en gammal kärring, alltså en sån som jag”, så jag tänker inte på mig själv som den ålder jag är. Jo, jag kan tänka det i viss mån, att jag till exempel har slutat att ha vissa kläder för att jag inte tycker att de passar i min ålder. Men ju äldre du blir, desto mognare blir du ju och mer krass också. Och visst, kroppen kan ju kännas lite gammal och stel. Men jag har mognat in i min ålder och accepterar saker som det är nu. Jag har ändå haft tur för jag har inte mycket rynkor för min ålder. Det gör att folk som jag möter inte tror att jag är så gammal som jag är. Men man märker ju att man är inte lika alert längre. När jag är ute och går med min häst har jag inte samma balans som förr.

Hur kan du beskriva fördelarna med din ålder?

Fördelarna är väl att man är lugnare och tryggare i sig själv, kanske. Och inte oroar sig så mycket som man kanske gjorde när man var yngre om ”vad ska den tycka om mig nu” och, ”ser jag tillräckligt bra ut, har jag rätt kläder, är jag fin i det här”, det bryr man sig inte riktigt lika mycket om nu, utan man försöker bara vara en schysst person. När jag umgås med mina nära vänner kan vi ha roligt och bara vara dem vi är.

Gillar du att resa långt hemifrån eller föredrar du att stanna kvar i regionen där du bor?

Allting beror ju på hur mycket hjälp jag kan få med hästen. Jag har katter och en ödla också. Men det brukar gå att lösa. Jag har rest mycket i mitt liv. De senaste åren har jag varit på Bahamas två gånger och i New York. Nu planerar jag att åka till Sydafrika, när det börjar lätta upp lite här. Min syster bor i Schweiz så där har jag varit. Jag var mycket i England och mest i New Castle förut, flera gånger per år, för jag hade en pojkvän som bodde där. Kan jag resa så reser jag långt om jag får hjälp med djuren. Sen reser jag här i Sverige också men då blir det mest Skåne eftersom jag har släkt där.

Kan du säga att du är nöjd med den livsstil du har idag?

Jag är extremt nöjd med hur jag lever. Jag känner mig väldigt lyckligt lottad. Jag bor fint, jag bor på landet, och jag älskar ju hästlivet, det är ju en livsstil mer än att man bara har ett djur.

Vilka associationer får du när du hör ordet ”livslängd”? Vad betyder det och känns för dig?

Livslängd…ja, rent krasst så betyder det ju hur länge man lever, eller hur gammal du blir innan du dör. Men det är inget som jag går och tänker på direkt. Man vill ju inte missa sina barn och barnbarns uppväxt och jag vill ju fortsätta leva eftersom jag trivs så bra med mitt liv. Å andra sidan har jag faktiskt en avslappnad inställning till döden. Det är ju också för att jag är ganska krass, jag resonerar som så att dör jag så dör jag, då vet jag ju inget mer om det, det är värre för de andra som är kvar. Men jag går inte och tänker på det, händer det så händer det. Det är ju ingen man kan styra över, man kan bara göra sitt bästa.

Vad skulle du säga om du kunde skicka ett brev till dig själv 20 år tillbaka?

Lev bara, oroa dig inte för hur det kommer att vara för det är bra, det är toppen! Jag tänker aldrig på saker jag inte kan påverka. Vind, väder, regn eller vad andra människor gör, jag går inte och grunnar på sådana saker. Utan jag lever här och nu. Och händer det någonting så tar jag itu med det nu, jag går inte runt och oroar mig för det i förskott, för då måste jag ju gå igenom det två gånger som min mamma brukar säga. Så lev här och nu! Hon är väldigt klok och har sagt många bra saker, och jag lever verkligen efter det. Jag tror att man ska leva och bli salig på sin egen övertygelse.

Vilka saker lägger du gärna pengar på?

Ja vad lägger jag pengarna på? Ja det är ju dyrt att ha häst, så ja, hästen då och inredning, det har blivit lite viktigt. Jag har precis renoverat mitt hus själv och det tog ett helt år. Jag kände att det var dags för nytt så jag har köpt rätt mycket nytt och bytt ut möbler och grejer. Men jag lägger nog inte så mycket på mig själv. Kläder och sånt där är inte så intressant som det var när jag var yngre. Skor är min passion, så det kan jag köpa om jag har en slant kvar. Annars blir det mest skor till hästen!

Försöker du lära dig något nytt, som ett nytt språk, en ny teknik, en ny sport?

Ja, jag älskar tekniska saker, och så jobbar jag mycket med Illustrator och Photoshop och tycker det är kul att lära mig mer om sånt. Jag gör tavlor i Photoshop – jag tar gamla renässansmålningar och sätter djurhuvuden på dem, eller människor. Sedan preparerar jag dem och printar ut så att det ser ut som en gammal oljemålning och så ramar jag in dem. Det är så häftigt så det går inte att förstå om du inte har sett det! Det tar ju rätt mycket tid, så det är lite min hobby att göra de här tavlorna, för jag får ju en massa beställningar från folk som vill ha dem som present.

Vi känner ju oss alla ibland ledsna, uttråkade eller lite nere. Vad hjälper dig att förbättra ditt humör? Vad glädjer dig?

Hästen är ju alltid en humörhöjare. Har jag huvudvärk eller kommer från jobbet och är helt slut, så är det borta efter 10 minuter när jag är med hästen. Jag behöver aldrig några tabletter, det bara försvinner. Men jag är egentligen inte en person som är dyster och nere, utan försöker se det positiva i det mesta. Jag har även jättekul med mina katter såklart, de är väldigt härliga.

Vad har du råd med idag som du inte hade när du var yngre?

Jag har idag både häst, villa, bil och mat på bordet, men jag behöver inget mer, jag är en ganska anspråkslös person. Kan jag betala mina räkningar utan att ligga sömnlös är jag nöjd, och det kan jag.

Hur mycket tid spenderar du på Internet och i sociala nätverk?

Jag är usel på sociala nätverk! Jag har både Facebook och Instagram, men har så lite tid för det. Jag upplever inte att det är viktigt för mig. Jag har alltid jobbat heltid och sen har jag ju hästen, så jag kommer hem och byter om och åker till stallet, och kommer hem igen halv elva på kvällen och då orkar inte jag något mer. Lite annorlunda är det nu eftersom jag jobbar två dar i veckan och är ledig tre, då jag är korttidspermitterad. Så nu har jag ju mer tid för mina barnbarn och saker jag vill göra, och är mer i stallet på dagtid. Då kan det hända att om jag lägger mig i soffan en stund, kan jag titta på Facebook en stund eller Instagram. Men jag är inte så väldigt intresserad av det.

Vilken mat föredrar du?

Jag äter inte kött men jag äter fisk om den är certifierad, så jag är väl halvveggo kanske? Jag äter ganska mycket grönsaker och frukt. Sedan äter jag tofu och quornbiffar och sånt där. Ägg äter jag faktiskt, så idag åt jag omelett. Jag försöker att vara ganska nyttig. På morgonen äter jag havregrynsgröt med hallon, blåbär och banan. Och sen dricker jag havremjölk istället för mjölk.

Jag är en godisgris, ska jag ärligen säga, jag älskar smågodis! Det försöker jag avstå från nu för efter sommaren kände jag att jag gått upp lite så att byxorna inte satt så bekvämt längre, så då har jag hållit igen. Så jag försöker faktiskt leva ganska sunt.

Om du lagar mat, använder du traditionella recept eller försöker du experimentera?

Experimentera skulle jag säga. Jag brukar göra grejer på en höft, av vad jag har. Men ofta brukar jag köpa ingredienser, så att jag vet att om jag köper det här så kan jag göra det här och det här av de sakerna, och då håller jag mig till det. Jag kan äta samma rätt tre dagar i rad. Det bryr jag mig inte om, om det bara är jag som ska äta det.

Tror du att du äter en balanserad diet?

Nej, det tror jag inte att jag gör. Det är inte så att jag sitter och tänker på att jag ska äta enligt kostcirkeln och få i mig allt det här. Nej, jag har säkert nån brist på något, men jag kan snöa in på något och äta det för jag tycker att det är så himla gott. Quorn kom ut med en sån här frasig fish and chips, och det var så vansinnigt gott så jag åt det med potatismos och ärter i en hel vecka! Men sedan ville jag inte äta det mer. Jag äter det jag längtar efter. Jag brukar tänka vad vill jag ha idag, och då lagar jag det.

Vad tror du att du mer kan göra för att förbättra ditt liv?

Jag tycker att jag har ett bra liv så jag vet inte riktigt vad det skulle vara…nej, jag känner mig nöjd! Det låter inte klokt kanske, men jag är det.

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…