Att åldras värdigt: vad kan man göra redan nu?

163 views

Om du tänker på det så har vi aldrig förr haft privilegiet att leva så länge som vi gör idag. Det var inte förrän för 1,5 århundraden sedan som livsspannet började öka. Penicillin, forskning om sjukdomsförhindrande, vaccination och framgångar inom mikrobiologi, har samtliga haft en stor, avgörande inverkan över de framgångar vi haft mot infektioner, och i synnerhet smittkoppor. Den ekonomiska utvecklingen har praktiskt taget eliminerat fattigdom och hunger. Livet förlängdes, men precis som alla andra drastiska förändringar, har det medfört en del nya utmaningar.

Varför behöver man lära sig att åldras?

Om man tittar på 1960-talet, ser man tydligt att få länder kunde stoltsera med en beräknad livslängd på 70 år. Enligt statistik ligger dock den genomsnittliga livslängden i Europa på 79-85 år idag, med Norge (82,5) högst på listan. Det låter som otroliga nyheter, men hur ska livsstilen se ut för att tillåta oss att njuta av ett inte bara längre utan även ett kvalitativt liv?

Psykologi och antropologi kallar konceptet för en social klocka, där en tidslinje som avgörs av kultur specificerar en särskild tid för särskilda händelser. För hundra år sedan var bilden tydlig: barndomen slutade vid 13-15 års ålder, en person ansågs vara mogen vid 25-30 och ålderdomen började vid 60 och var relativt kort. Människor ansågs ha tur om de klarade nå denna ålder.

Men under 2000-talet hände något med den sociala klockan: 30-åringar ansågs nästan som tonåringar, fulla av drömmar och utvecklingspotential, och vem skulle våga kalla en 49-årig Elon Musk eller 53-årig Nicole Kidman för en ”äldre person”? Enligt den rekordhöga försörjningskvoten för äldre i EU finns det omkring 100 miljoner individer i Europa som befinner sig i övre 60-årsåldern och samtliga förväntas leva åtminstone 20 aktiva och intressanta år framöver. Forskare kallar det ”konceptet för framgångsrikt åldrande”.

Vad är ett ”framgångsrikt åldrande”?

Det fanns en tid då det var en tuff och ledsam period att åldras. En person utan mål, ambitioner och passion som bara lät sina sista dagar gå utan att ha några planer. Äldre personer som mår bra tar sig numera bort från undantagsgruppen, och antalet ökar. De sista åren har blivit till en robust livsperiod och dessutom en ganska lång sådan.

Man har fått tänka om gällande pension. Många sjukdomar, såsom diabetes och osteoporos sågs som oundvikliga följeslagare av hög ålder. Men numera förstår man att korrelation inte innebär ett orsakssamband.

Kognitiv försämring är också ett sådant ålderstecken. Forskningen “Digital Human Modeling. Applications in Health, Safety, Ergonomics, and Risk Management”, visar att människor i 70-75-årsåldern har samma utbildningskapacitet som unga.

Konceptet av ett framgångsrikt åldrande ligger inte enbart i fysisk/psykisk självständighet och att vara fri från kroniska sjukdomar, utan även i att livet ska vara givande och belönande. Det finns även omfattande bevis för att många äldre ser sig själva som lyckliga, trots att de har någon sjukdom eller något handikapp. Här ser vi även över fortsatt social funktion.

Det omfattar social integration och ömsesidigt deltagande i samhället.

Slutsatsen är att människor åldras framgångsrikt när de fokuserar på det som sker idag, fortsätter utveckla sig själva, anpassar sig till den snabbt förändrande miljön, bibehåller en hälsosam självkänsla och fortsätter träffa vänner och sysslar med hobbyer, snarare än att grubbla över ånger och leva på gamla minnen.

5 regler för en behaglig pension

När är det dags att börja förbereda för åldersrelaterade förändringar? I själva verket är det alltid dags för det. Grunden för världssyn och vanor som underlättar fysisk och psykisk hälsa läggs i ung ålder.

  1. Försumma aldrig din hälsa eller självmedicinera, genomgå läkarkontroller regelbundet. Lita på professionell hälsovård. Det kommer öka chanserna att nå en hög ålder utan svåra sjukdomar.
  2. Låtsas inte som att kronisk smärta eller obehag bara är något tillfälligt som kommer försvinna av sig själv. Inte ens en finne bryter ut på din rumpa utan orsak. Kroniska smärtor kan utvecklas ganska tidigt och om man vänjer sig vid att uthärda obehagen kan det bli extremt farligt för välbefinnandet i högre ålder.
  3. Ät hälsosamt. Det bästa är att börja äta nyttigt så tidigt som möjligt. På det sättet blir det mycket enklare att undvika beroende av socker eller alkohol, och skaffa vanan att äta mycket grönsaker och frukter. Det är även lättare att få in vanan av att ta multivitaminkomplex i ung ålder. Dessutom hjälper det tillräckliga intaget av vitaminer och mineraler att avvärja vissa sjukdomar, vilket beskrivs av forskare i den omfattande studien “Vitamins You Need as You Age”. Kalcium, vitamin D, B-vitaminer, magnesium, zink och selen är särskilt viktiga. 
  4. Håll dig aktiv. Det innebär inte nödvändigtvis att man behöver träna på gymmet om man inte tidigare varit engagerad i sportaktivitet. Rutiner som långa dagliga promenader eller dans räcker som aktivitetsform.
  5. Bevara dina sociala band. Sättet som de sociala relationerna och samhället påverkar åldrandet som helhet, är uppenbart underskattat. Försök hitta personer som delar dina intressen eller gör något du alltid velat prova men aldrig vågat, prova volontärarbete, gå med i klubbar, och ta dig ur din komfortzon. Ge dig ut på äventyr, gör vad som helst som stimulerar din hjärnaktivitet och får din hjärna att hitta icke-triviala lösningar.

Dessa fem enkla steg kommer definitivt hjälpa dig till en smidig och komfortabel övergång från den ena livsperioden till den andra. Du ska inte bara acceptera tanken på att du åldras eller ta det för givet, utan snarare leva det och leva det till fullo, njuta av varje dag, dra nytta av det du har, vara positiv och aldrig sluta utvecklas.

Vad kan du ta reda på? Läs här: