ATT FYLLA 60: ÅLDERN ATT VARA LYCKLIG I

382 views

Alla välsignas med en del gåvor, och alla har sin individuella syn på vad lycka är. Vissa säger att lycka inte fördelas jämnt: någon får lite av det och det mesta i barndomen, medan andra vaknar upp varje morgon med ett leende som välkomnar den nya dagen och de ser fram emot nya äventyr och upplevelser. En del kanske kategoriserar sig som lyckliga, baserat på sociala eller fysiska standarder, men i själva verket kanske de känner sig ganska olyckliga med sig själva. Är det möjligt att utveckla en formel för lycka, som passar alla? Numera kan forskare mäta den genomsnittliga lyckan i olika länder genom baskriterier såsom levnadsstandarder, klimat och vårdtillgänglighet. Forskare försöker även slå fast vilka händelser eller vad som gör att människor mår bättre med sig själva samt vad som får dem att känna frustration och självtvivel. Vetgirigt nog försökte de även slå fast några åldersspann då man kan bli som lyckligast.

Forskaren Hannes Schwandt från London School of Economics antyder att det finns två lyckotoppar i människolivet: den första kommer vid 23 års ålder och den andra vid 69. Studien “Unmet Aspirations as an Explanation for the Age U-shape in Human Wellbeing“ utvecklades kring en undersökning med nästan 24 000 tyska medborgare mellan 17 och 85 år. Resultaten var enastående: den lyckokänsla man upplever genom livet följer en U-formad kurva, och topparna kommer just vid 23 och 69 års ålder. Bottenpunkten kommer vid 50 års ålder.  

Varför just 23 och 69?

Det är ganska tydligt med toppen vid 23 års ålder. Det är åldern då man känner sig som hälsosammast och har bra energidepåer, man är fysiskt aktiv, kombinerar ett jobb eller två med universitet, har vilda fester och nästa morgon går man på föreläsningar och på kvällen deltidsarbetar man. Det känns som att man bemästrar allt. Vidare är det i denna ålder som man redan börjat samla på sig en del riktiga livserfarenheter om hur man tar sig fram i samhället, och vid denna ålder har många människor mer eller mindre en klar uppfattning om vilka livsmål som känns stimulerande och inspirerande. Föräldrar och äldre släktingar är inte enbart vid liv utan är självständiga. Man känner sig mer eller mindre säker och deltar i det ”riktiga vuxenlivet” och man ser fram emot upptäckter, bedrifter och erkännande. Även om samma studie visat att förväntningarna på denna livsperiod överträffar det erhållna resultatet och tillfredsställelsen med ungefär 10 %, så minns man likväl sin ungdom med glädje när man ser tillbaka på livet. Det kan bero på att man lever och ser fram emot framtiden när man kan förändra, tackla utmaningar med entusiasm och allt verkar som om det precis har börjat.

Okej, men vad kan få en person att kasta sig upp ur sängen på morgonen när den närmar sig 70? Forskare tror att hemligheten ligger i en kombination av ett antal faktorer. Först och främst är det förmågan att hitta lycka och tillfredsställelse i de små sakerna och enkla njutningar. Man lär sig att växla ner genom hela livet och när man väl når 60-årsåldern börjar man faktiskt njuta av det.

Vidare får man möjligheten att leva ett fritt liv när man pensionerar sig så man slipper arbetsrelaterade sysslor, stress, kommunikation med chefer eller kollegor som man kanske inte tycker är så trevliga. Givetvis kan ett arbete man älskar och anser som givande få en att känna sig behövd och inbringa positiva känslor, men ska man vara ärlig så är det oftare man känner sig antingen överbelastad och undervärderad eller känner att världen kommer gå under om man ignorerar det där e-postmeddelandet som kom tidigt på morgonen.

En annan aspekt som gör att 60 plussare kan känna sig lyckligare är att de reproduktiva påfrestningarna minskar. Vid denna ålder har de flesta barn redan blivit så pass självständiga att de kan ta hand om sig själva, och dessutom kan hjälpa sina föräldrar vid behov. Vid det här laget har de flesta barn hittat sitt kall och arbete, många bildar egen familj och vanligen minskar föräldrastressen som associeras med oro för barnens välbefinnande.

Enligt Schwandt upplever många att de befinner sig på ”botten” emotionellt när de fyller 50. Det är troligtvis kopplat till det faktum att man inser det oundvikliga som väntar. Förändringen är definitiv och man kan inte återgå till att vara sitt yngre jag. Energitopparna blir inte längre lika höga, onådda mål och förväntningar tas ganska hårt. Ensamheten är närvarande: det är i denna ålder som de flesta förlorar sina föräldrar och faller ur det sociala nätverket. Men det positiva är att människor är väldigt flexibla i sin natur, och så snart man kommer in i sina nya sätt och anpassar sig till de nya förutsättningarna och omständigheterna, börjar man uppskatta överraskande fördelar och lär sig hantera nya utmaningar. Det är faktiskt fullt möjligt att känna sig lyckligare för varje år som går. Allt du behöver göra är att följa ett par enkla strategier.

Vad kan göras för att göra 60-årsåldern till din lyckoålder?

Främst bör man leva inom förnuftets gränser och behandla sig själv och sin hälsa ansvarsfullt. En storskalig studie ”Does happiness itself directly affect mortality? ”,som involverade över 1 miljon deltagare, visade att friska människor kände sig lyckligare än de som hade någon form av sjukdom. Därför är det viktigt att uppmärksamma hälsotillståndet under denna period, då risken för att utveckla en kronisk sjukdom som kan påverka både livskvalitet och förväntad livslängd är ganska hög. Det är viktigt att ta kontroll över ditt näringsintag och livsstilen som helhet. Hälsotillståndet beror i större utsträckning på dessa faktorer än på genetik eller kvaliteten på prisvärd sjukvård. Man behöver lära sig att hantera stress och spendera mer tid i naturen eller åtminstone utomhus, se över intaget vitaminer och tillskott samt gå på regelbundna läkarundersökningar.

Det finns massvis av andra enkla vanor som backas upp av forskare som du kan följa. Nedan följer några av de mest relaterbara och effektiva av dem.

SPENDERA KVALITETSTID MED DINA NÄRA OCH KÄRA

I Daniel Gilberts, socialpsykologen från Harvard, arbete ”Stumbling on Happiness” hävdar han att tiden man spenderar med familj, vänner och personer man beundrar och respekterar kan bidra mer till lycka än inköp och resor. Vidare menar forskaren att kommunikation med nära är ännu viktigare än att vara vid god hälsa för att man ska känna sig lycklig. Så försök att inte tappa kontakten med familj och vänner då det är den sanna vägen till lycka.

LE

Även om någon stört din morgonstund eller om du dras med i en våg av negativitet ska du försöka le och se dig själv i spegeln. I arbetet “Smile like you mean it” talar forskare från University of Michigan för att till och med återupplevandet av en rolig historia eller favoritkomedin ger ett genuint varmt leende som förbättrar humöret och får en att må bättre.

GE TILL VÄLGÖRENHET

Personer som studerar neuroekonomi på Harvard Business School drog slutsatsen att till och med löftet till dig själv om att vara mer generös räcker för att utlösa en förändring i hjärnan som får dig att känna dig lyckligare. När man donerar 5 000 kr. till ett gott ändamål upplever man ett endorfinrus som motsvarar känslan vid en lotterivinst på runt 100 000 kr. Du kan läsa mer om detaljerna i deras nyligen utförda studie “Generous people live happier lives“. Således kan lycka multipliceras om du delar den med andra.

IDROTTA

Det verkar som att fysisk aktivitet verkligen gör skillnad. Ju mer aktiv och ju mer frekvent du idrottar, desto gladare känner du dig. Den slutsatsen drog forskare från Yale och Oxford, som publicerades i den analytiska granskningen “Exercise is more important for your mental health than money”. Resultatet av studien med över 1,2 miljoner deltagare visade att de som utövade idrott regelbundet eller hade en aktiv livsstil kände lycka dubbelt så ofta under årets gång, jämfört med de som föredrog en stillasittande livsstil.

MEDITERA

Det finns en intressant innerdel av hjärnans parietallob som kallas precuneus, som är involverad i episodminnet för det förflutna, visuospatial bearbetning, reflektioner över sig själv, medvetenhetsaspekter och framtidsplaner. Så när man mediterar ökar den grå substansen inuti. Studien “The structural neural substrate of subjective happiness” publicerad i Scientific Reports år 2015, bekräftade kopplingen mellan aktiveringen av denna hjärnlob med lyckokänslan.

VAD ÄR HEMLIGHETEN BAKOM LYCKA?

Det finns naturligtvis inte någon utstakad väg som leder till lycka för alla. Dock kan enkla saker som att bry sig om sin hälsa, vårda relationer med nära och kära, uppmärksamma och hjälpa de som behöver hjälp, såväl som att idrotta och meditera bidra till att man känner sig betydligt mer tillfreds med livet. Det viktigaste att påminna dig själv om är det klassiska citatet från Forrest Gump ”Life is lika a box of chocolates. You never know what you’re gonna get”.

Vad kan du ta reda på? Läs här: