“En svår period i livet”: hur kommer man över brist på energi?

162 views

Åtminstone en gång i livet har vi alla haft känslan av att det har kommit en svår period i livet och den aldrig kommer att sluta. Oro, irritation, dålig sömn, trötthet är besvärliga symptom, svårighetsgraden av vilka kan bedömas bara av läkaren. Vi kan endast ge några råd som hjälper att göra av med ångest och svårmod.

Stå upp och sträck på dig

När vi oroar oss (det spelar ingen roll om det är lätt oro eller allvarlig ångest) ger vår kropp alltid samma reaktion. Den börjar försvara de viktigaste organen, hjärtat och lungorna, så vi kutar med ryggen, kryper ihop för att bli mindre, osynligare. Psykologen och författaren till boken “9 Ways to Get Rid of Anxiety in 5 Minutes or Less” (”9 Ways to Get Rid of Anxiety in 5 Minutes or Less”) Tamar Chansky påstår att det är kroppens helt normala svar på oro som kan förändras. Gör följande: stå upp med benen axelbrett, ryck axlarna tillbaka. Andas in djupt. Den här ställningen hjälper tillsammans med djupa andetag din kropp att förstå att du inte är hjälplös och kan kontrollera situationen.  

nn dina andetag

Den här rekommendationen kan referera till meditativa praktiker. Man ska sätta sig rakt, i en bekväm ställning, och andas. Försök att fokusera på hur luften som du andas in kommer in genom näsan, hur varm den är, hur den rör sig inne i kroppen. Du kan misslyckas när du gör det för första gången och tankar om det som oroar dig just nu ska komma tillbaka. Med regelbunden praktik kommer du att lära dig att fokusera på andningen, och det hjälper mot ångest. Senare ska du kunna flytta fokusen till andningen inte bara hemma utan var som helst.

Tänk att du inte är ensam

Tänk på hur många människor upplever liknande känslor just nu. Precis som du är de ängsliga och ledsna i den här svåra perioden för de tror att den aldrig någonsin tar slut. Tänk hur många sådana människor finns omkring dig och du kommer att känna dig bättre – inte för att någon har det ännu svårare förstås utan för att du känner medlidande och delar deras känslor. Det är viktigt att fokusera på tanken att ni kan klara alla svårigheterna tillsammans istället för att förvänta er att vi alla kommer att slukas av mörkret.

Spela ett spel

Doktor Chanskys psykologiska undersökning “How to Stop Feeling Anxious Right Now” (”Hur man stoppar oroa sig just nu”) föreslår att spela ett spel som heter 3-3-3. Vid nästa ångestanfall ska man se sig omkring och nämna (tyst eller högt) tre saker som man ser framför sig just nu. Efter det ska man nämna tre ljud som man hör och röra på tre kroppsdelar, en i taget – med en hand, en fot och huvudet till exempel. Doktor Chansky menar att med hjälp av det här mentala knepet kan man skaka av sig tankarna om tillvarons förgänglighet och fokusera på sina känslor, på att man är här och nu, man ser och hör någonting. Det är det vanliga livet omkring. Chansky rekommenderar att spela så länge man behöver för att känna sig lugn, även om det är 100 gånger i rad.

Ta en promenad

Ja, så enkelt är det. ”Det är viktigt att människor förstår att fysiska aktiviteter behövs inte bara för att upprätthålla den fysiska konditionen”, påstår Michael Otto, professor i psykologi på Boston universitet och författaren av “The exercise effect” (”effekter av fysisk träning”). Han säger också att vilken som helst fysisk aktivitet kan förbättra psykisk hälsa. Professorn är säker på att till och med 5 minuters joggning eller promenad i friska luften efter en slitsam arbetsdag kan förbättra ens humör och schasa iväg en hel del av negativa tankar. Hans bevisas av flera experiment. Människor som sysslade med fysisk träning regelbundet under ett år visade sig vara mindre utsatta för depression än de som inte höll på med det rutinmässigt.   

Bli din egen n

Den första reaktionen på utmattning är ofta att säga att ”jag ska skärpa mig” och anklaga sig själv för att vara lat. Då tvingar man sig att fortsätta med sin rutin med våld. Det är nog inte den bästa strategin för man redan befinner sig i ett sårbart tillstånd – ingenting går som det ska och dessutom skriker den inre kritikern hur hopplöst lat och viljelös man är. I ett sådant fall kan man göra följande: tänk att du har bytt plats med en nära person och hen mår dåligt och behöver stöd. Ska du skälla på henom eller fråga vad du kan hjälpa till med? Gör samma sak som du skulle göra med din vän, nämligen skona dig och vila lite.

Gör ett test

Våra råd kommer att vara nyttiga för dig bara om du känner säsongsbunden trötthet eller lätt oro. Men det är bara läkaren som kan bedöma graden av oron och om den inte är ett symptom på en allvarligare sjukdom. Det finns så kallade Becks depressionsskalor (BDI) som utvecklades av den amerikanske psykiatern Aaron T. Beck år 1961. Man ska bara svara på 21 frågor för att ta reda på hur stor risken för depression är eller om du redan har den. Kontakta läkaren så snart som möjligt vid varnande resultat.

Vad kan du ta reda på? Läs här: