Jag har alltid sett framåt, aldrig bakåt.

78 views

På vilket sätt föredrar du att leva? Aktivt eller lugnt?

Synnerligen aktivt. Jag är medlem i en förening som heter Tupp i Göteborg, som står för tempo, uthållighet, positivt psyke. Vi träffas varje måndag, onsdag, fredag klockan halv sju på morgonen och det har vi gjort för 38:e året nu. Jag har sprungit cirka 2400 gånger i Skatås i Göteborg. Jag är väldigt stolt över att vara en så aktiv 75-åring. Sedan gympar jag och golfar också och jag är mån om att köra styrketräning och hålla mig ”as fit as possible”. Men löpning och golf är väl det som har varit det aktiva i mitt liv.

Gillar du att resa?

Ja, jag reser gärna, numera ner till Spanien och spelar golf. Jobbar man med det jag gör måste man hålla sig uppdaterad på kurser, så jag kan säga att under alla år har jag varit på någon utlandskurs för att datera upp mina kunskaper inom skatt och ekonomi. Nu har vi tillgång att låna en lägenhet i Spanien så det har väl blivit en vårsejour och en höstsejour i Spanien. Men annars har vi åkt i Europa. Vi har även vänner som har hus i Thailand så vi har varit där och spelat golf också. Någon resa per år vill vi gärna ha och kanske mer.

Gillar du att vara i ett stort sällskap?

Jag är Rotarian och vi har sammankomster en gång i veckan. Ett annat ”grabbgäng” som jag är med i, vi åker skidor en vecka om året. Vi har varit i Alperna varje år och de har hållit på i 40 år de här killarna. Men nu har det blivit golf för det gänget så där brukar vi spela golf en gång i veckan kanske. Sen är jag aktiv i min golfklubb i Bohuslän, där är jag revisor och gillar att delta i alla olika aktiviteter. Vi tävlar gärna, jag och min fru, när det är tävlingar. Vi är också ett gäng som går och tittar på ishockey eller fotboll och då träffas vi innan och tar en bärs. Så det är full fart på det sociala.

Kan du säga att du är nöjd med den livsstil du har idag?

Absolut.

Vad är familj för dig, är det de närmaste i din familj eller inkluderar du släkt också i det begreppet?

Jag har ju tre barn, och runt dem så träffas vi ju. Jag har i mina gener inte så mycket släkt. Jag har en halvbror som jag har väldigt sporadisk kontakt med, men min fru har en syster och runt det så samlas vi ju. Jag har fyra barnbarn och det tar väl den mesta tiden. Vi har sommarstuga i Bohuslän så på somrarna är det väldigt mycket aktiviteter med vänner, middagar och liknande, alla ska bjuda alla då.

Har du planer för de kommande åren?

Min långsiktiga plan är att trappa ner ytterligare. Min fru går i pension nästa år. Men jag vill inte sluta jobba eftersom det håller min hjärna och mitt fysiska igång, som till exempel att arbeta i en styrelse och liknade uppdrag. Vi har som plan att resa mer, vi tycker att det är skönt att komma till värmen, så när min fru har gått i pension vill vi vara lite längre tid utomlands. Särskilt under den här mörka, trista tiden. Det är deprimerande med vädret, så det är tur att man kan vara aktiv på annat sätt. Men mer planer har jag inte just nu.

Vad tänkte du om begreppet ”mogen ålder” när du var yngre och hur tänker du idag?

När jag var yngre tänkte jag inte på det. Min stora upplevelse var när jag fyllde 50, det var crescendot skulle jag vilja säga. Sen när man fyllde 60 så var det trevligt också. I och med att jag har varit så regelbundet aktiv har man tänkt mer framåt, att hålla sig i form, hålla sig i trim, och röra sig med trevliga vänner. Jag undviker att se bakåt för det är lite deprimerande. Även om det fortfarande är sand i timglaset så får man se till att det rinner lite sakta.

Hur kan du beskriva fördelarna med ålder?

Ja, absolut. Jag känner mig väldigt erfaren och klok om jag får säga det. I mitt yrke framför allt, man känner att man har ett helt annat självförtroende idag. Om man går tillbaka till 40-årsåldern, så förberedde jag mig mycket mer och var lite mer darrig om jag skulle ha några kurser eller föredrag. Man var angelägen om att vara väldigt väl förberedd. Nu kan man vara mer spontan i och med att man har en viss kunskap. Det är därför jag kan hålla på och jobba också, då jag är trygg i det jag håller på med.

Kan man säga att du gillar din ålder?

Ja, inte siffermässigt, om du förstår vad jag menar. Men jag känner mig mycket fräschare och piggare än många 70-åringar omkring mig. Det går man ju inte runt och säger, men det är klart att det har jag ju skapat själv. Visst har jag haft mina sjukdomar, men det har jag lagt åt sidan.

Vad hjälper dig att förbättra ditt humör då du är deppig, uttråkad eller nere?

Jag mediterade ganska mycket tidigare. Jag har inte det behovet nu, men jag lyssnar gärna på avslappnande, skön musik.

Vad har du råd med idag som du inte hade när du var yngre?

Jag har väl råd att leva ett gott liv, äta god mat, hålla mig frisk, vara välklädd och göra de utlandsresor jag åker på. Ekonomin bromsar inte, men det är inte det exklusiva jag är ute efter utan ett bra vardagsliv.

Vilka saker lägger du gärna pengar på?

Vi äter väldigt gott och dricker gärna ett glas gott vin. Men jag har alltid varit ganska välklädd, idag har jag blivit mera avslappnad men i alla år har man haft vit skjorta, slips och snygg kavaj, så det sitter väl i. Man gillar att se fräsch ut. Och sen är det sportaktiviteterna då, i golfen ska man vara uppdaterad med utrustning och kläder och så vidare.

Försöker du lära dig något nytt, som ett nytt språk, en ny teknik, en ny sport?

Jag har inte kommit igång riktigt men jag sitter på nätet och tragglar lite spanska. Det går lite trögt eftersom jag fortfarande är aktiv med jobb och motion, men jag försöker att lära mig litegrann. Jag har klarat mig hyfsat med spanskan – jag kan gå ut och handla, jag kan beställa, jag kan vara artig. Men det har alltid legat mig nära tillhands sedan första resan en gång i tiden att jag ville lära mig lite spanska. Hade jag haft tid hade jag kanske fördjupat mig ännu mer. Egentligen är jag mer förtjust i Italien.

Vilken mat föredrar du?

Jag är väldigt allsidig, men det italienska köket ligger väldigt högt. Min pappa var kock i botten och sjömanssteward och min mamma var väldigt duktig på matlagning. Jag gillar inte det vardagliga så mycket men jag gillar att göra finmiddag. Skaldjur och fisk ligger högt då vi får så fina råvaror här på västkusten.

Lagar du mycket mat?

Vi hjälps ju åt, min fru sitter hemma och jobbar i dessa tider med corona och då är det lätt för mig att bidra med en och annan liten rätt.

Tror du att du äter en balanserad kost? Vad gör du för att balansera din kost?

Ja, absolut. Vi varierar med fisk, grönsaker, sallader och kött. Även om det är väldigt gott med en blodig biff så känner jag att magen inte är helt hundra med på det. Så jag väljer hellre lite lättare lamm, kalv och kyckling och så fisk. Under alla år när man ätit lunch ute så har jag ätit fisk till lunch tre gånger i veckan. Jag gillar att laga fisk också för det är ganska enkelt om man bara vågar.

Använder du kosttillskott?

Ja, det gör jag. Jag har knäprotes och artros och vill motarbeta smärtan så mycket det går med träning och kosttillskott.

Hur lång tid har du tagit dem och hur länge ska du ta dem?

Man kan ju inte påvisa direkt att det hjälper mig, men jag tror det har en viss påverkan. Jag bytt ut brosket i mitt egna knä (protes), och jag har klarat att gå en mil, och jag kan gå en golfrunda. Jag tar de här medlen för att min artros inte ska komma i det andra knät också. Det känns som att jag håller det borta genom kombinationen av träning och kost. Artros får man ju på ålderns höst men man kan genom träning och kanske kost smörja leder så att det framförallt inte gör ont. Jag känner också att jag inte åker på så mycket förkylningar.

Känner du till hela sortimentet / andra produkter från Vitaliv?

Nej, inte mer än vad jag sett i någon annons.

Känner du till Vitaliv Lojalitetsprogram? Använder du Vitapoints?

Nej, det kan jag inte säga att jag gör. Jag kan ha bläddrat förbi någon annons men jag har inte fördjupat mig.

Har du rekommenderat Vitaliv till någon?

Ja, jag har nämnt till mina sportkompisar att jag äter det och att det funkar för mig.

Läs mer om LIVSLÄNGD

Vad kan du ta reda på? Läs här: