I Italien lever människor superlänge

225 views

2005 publicerade tidskriften National Geographic Dan Buettners artikel ”Hemligheter bakom ett långt liv” där han använder termen ”blå zon” för första gången. I sin artikel berättade han om ställen på jorden där människor lever längre än i genomsnitt och ofta når 90 års gräns. Det finns 5 sådana ställen i världen: Sardinien i Italien, Ikinawa i Japan, Loma Linda i Kalifornien, Nicoya på Costa Rica och Ikaria i Grekland. Forskare håller på att undersöka vilka hemligheter som står bakom långt liv i de här områdena och kommer allt oftare till slutsatsen att invånarnas kost och livsstil är de viktigaste faktorer som bidrar till detta fenomen. Vi har bestämt oss för att ta reda på mer om alla de blå zonerna. Vår resa börjar i Italien.

Att leva länge och vara glad

Det är lätt att urskilja Sardinien bland alla blå zonerna. Sardiniens invånare älskar fester och har den unika förmågan att glädja sig åt allt. Folket här blir knappast förvånade när de får veta att någon av dem har fyllt 100 år men alla ska gärna komma och fira födelsedagsbarnet. I en av öns kommuner, Seulo, är husfasaderna dekorerade med porträtt av de äldsta bland lokalbefolkningen sedan 1996. Alla invånare blir hedersborgmästare av sin by när de fyller 100. Det är visst bara en trevlig formalitet att få den här statusen för bara en dag men även det kan bli ett visst mål och ge livet någon extra mening. Forskare påstår att man lever längre när man har ett livsmål och mening med livet.

Att leva länge och ha starka samband med familjen

Familjen är helig i Italien. Sardinier är mycket trogna sina familjer och familjevärderingar, de ställer alltid dem på första plats. Det är förolämpande för sardinier att få ett förslag om att skicka sina gamla föräldrar eller mor- och farföräldrar till äldreboende.

På vilket sätt påverkar det vår livslängd? Det är mycket lätt. Undersökningen på Harvard University visade att om man har partner har man bättre hälsa och lever längre. Barn har respekt för gamla människor, de tillbringar mer tid med dem och till och med bor hos dem ibland. Undersökningen av normalt åldrande som gjorts med stöd av MacArthur Foundation visade att de som bor nära sina barn och barnbarn har bättre kognitiv och social förmåga och förblir i det sunda förståndet längre. Det är bäst när familjens alla generationer tillbringar tid tillsammans, samlas vid matbordet en gång om dagen, har gemensamma intressen, åker på semester tillsammans.

Att leva länge och enkelt

Bland Sardiniens invånare hittar du ingen som springer maraton eller lyftar järnet på crossfit. Istället för detta har de dagligen intensiv fysisk aktivitet under hela livet. De plockar till exempel grönsaker till lunch på sitt eget grönsaksland. Och de går verkligen mycket.

De flesta manliga hundraåringar på Sardinien har vallat boskap i hela sitt liv och fått gå många kilometer varenda dag. Det är precis en sådan träning som motsvarar alla hälsokrav. Den behåller balansen mellan aeroba träningar och muskelträning samt utvecklar balansförmåga.   

Man behöver inte resa bort till den lilla ön i Medelhavet för att få nytta av sådana aktiviteter. Det är möjligt att utveckla en vana att gå minst 30 minuter om dagen till och med för stadsbor.

Att leva länge och äta hälsosamt

Forskare har länge pratat om nytta som medelhavskost gör. Den är rik på Omega 3 fleromättade fettsyror och vitaminer. När det gäller sardiniers kostvanor gäller det inte någon sorts diet. Enligt doktor Bob Jeffery på Minnesota universitet orkar man ofta bara hålla diet i ett halvt år, sedan tappar de flesta motivationen. Dessutom finns det inte någon universal diet som skulle passa alla. 

Detta har att göra med vårt medvetande vad gäller mat och dess kalorihalt. Om man till exempel tar en hamburgare, pommes frittes och ett glas cola får man ungefär 150 kcal medan en helt vanlig lunch på Sardinien består av grönsaker, fullkornsbröd med olivolja, bönor och frukter och är 3-4 gånger mindre kaloririk än snabbmat.

Det är viktigt att ta i hänsyn att de flesta invånare på Sardinien aldrig smakat på bearbetad mat eller söt läsk. De äter för det mesta naturliga produkter så som grönsaker, nötter och bröd med durumvete. Dessa produktgrupper är inte bara en viktig källa av fiber, mineraler och antioxidanter utan också innehåller ämnen som bidrar till minskad kolesterol och förebygger blodproppar och därmed kämpar mot cancer.

Sardiniens invånare föredrar förresten baljväxter framför kött. Baljväxter innehåller många proteiner samt flavonoider och fiber som i sin tur minskar risken för hjärtinfarkt.

Att leva länge och göra allt med måtta

På Sardinien gör man vin – och dricker det naturligtvis! Cannonau vindruvor som växter på ön är rika på polyfenoler och antioxidanter som rensar blodkärl och ådror av kolesterolproppar. Men det som är speciellt med Sardiniens invånare är att de gör allt med måtta. De brukar bara dricka ett glas rödvin till maten eller i vänners sällskap.

Dessutom överäter sardinier sällan. Enligt Brian Wansink, författaren till boken Mindless eating ska man lägga märke till allt omkring en under lunchen, till exempel människorna, porslinet, dofterna, färgerna, inredningen. På så sätt ska det bli lättare att kontrollera portionens storlek. Brian bevisade att ju större porslinet på bordet framför oss är desto mer äter vi och dricker. De som tittar på teve eller i mobilen medan de äter riskerar också att överäta.     Forskarna som försökt att ta reda på Sardiniens hemlighet hittade en obetydlig genetisk mutation hos sardinier. Detta ledde forskarna till den självklara slutsatsen att det kan vara en av orsakerna till varför den här blå zonen har uppstått. Men forskarna vill inte skylla allt på gener i den här frågan. Det är sardiniernas livsstil som lockar uppmärksamhet och inspirerar till ett lugnt, medvetet och lyckligt liv. Ett sådant liv kommer att vara långt!

Läs mer om LIVSLÄNGD

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…