Jag skulle inte vilja vara 20 år igen

173 views

Hur kan du beskriva fördelarna med din ålder?

Visdomen man samlat på sig genom åren. Allt jag gått igenom och lärt mig har präglat mig och har gjort att jag är den jag är idag. Jag ångrar inte nånting. Jag känner mig både fysiskt och psykiskt starkare idag än vad jag gjorde för 20 år sen. Beslutet att lägga om min livsstil var det bästa jag kunnat göra. Varje ålder har sin charm men skulle inte vilja tillbaks till 20-årsåldern idag och möta de problem som 20-åringarna står inför. Åldern för med sig ett visst lugn.

Vad hjälper dig att förbättra ditt humör? Vad glädjer dig?

Jag är en positiv människa som försöker leva efter filosofin att det som händer mig, är saker som kommer till mig av en anledning. Det är sånt jag ska lära mig. Motgångarna jag möter är alltid något jag behöver lära mig att hantera. Jag ser det som en utmaning. Det kan vara att jag behöver lära mig bättre tålamod. Jag kanske behöver bromsa mitt liv till exempel, för att jag kört på för hårt. Det får ta en dag eller två, men sen tillåter jag mig inte att vara deppig längre. Tänker att det inte ska få stjäla min energi mer. Vet att det är attityden till livets prövningar som avgör om jag kan må bra i sinnet och känna mig lycklig eller inte. Det är viktigt för mig att ta tag i det, gå igenom och agera på det och sedan släppa och gå vidare. Inte gömma mig och tro att det löser sig. Jag är inte den som hänger läpp länge, det kan vara några dagar men sedan har jag bearbetat det i mitt huvud och hittat en strategi för att ta mig vidare.

Vilka associationer får du när du hör ordet ”livslängd” eller snarare att leva ett långt liv, är det värdefullt för dig?

Kan man leva ett värdefullt liv då vill jag ha ett långt liv. Jag försöker skapa de förutsättningar som går för att leva ett värdefullt liv. Vill fortsätta lära mig något nytt och utvecklas, och får jag må bra och behålla normal hälsa så jag siktar på att bli 120!

Har du planer för de kommande 10-20 åren, vilka är de?

Jag vill verkligen leva medvetet varenda minut. Uppleva och lära mig nya saker. Utmana mig själv. Vara aktiv och skapa äventyr både stora och små.

Vad har du råd med idag som du inte hade när du var yngre?

Jag har råd att leva ett fullvärdigt liv. Har råd att äta det jag vill, har råd att göra bra val när det gäller vad jag handlar och inte. Är inte rik men det räcker till det jag behöver. Är hellre rik på kärlek än rik på pengar.

Känner du dig delaktig i det sociala livet, gillar du att besöka konserter, möten, göra några hobbyer tillsammans med andra människor?

Ja, det gör jag. Gillar bland annat att gå på endel rockkonserter, föreläsningar och även revyer. Ja, och sen är det dansen såklart, som jag nämnde tidigare. Den saknar jag just nu jättemycket. Håller kontakten med mina vänner som har gemensamma intressen. Har varit till både Säfsen och Idre i sommar, där vi sprungit cyklat och vandrat tillsammans. Ridit Sörmlandsleden på Islandshäst med övernattning. Mötte min stora kärlek tack vare en mountainbike inbjudan på Kinnekulle och är nu på väg att byta både jobb och boende.

Gillar du att resa långt hemifrån eller föredrar du att stanna kvar i regionen där du bor?

Som det är nu så reser jag gärna inom Sverige, men har tidigare rest endel för att uppleva och se andra intressanta ställen i världen. Åker dock inte på årliga solsemestrar.

Har upplevt Mauritius som helt klart blev ett favorit land där har jag varit två gånger med tre års mellanrum. Jag skulle kunna tänka mig i att åka till Island och eller Skottland, i framtiden, där har jag aldrig varit.

Gillar du att vara bland vänner i ett stort sällskap eller att vara mer med din familj?

Jag gillar både och. Tycker om att umgås med vänner men är inget för stora fester, det är inte min grej, då är jag hellre med mina närmaste vänner och familj.

Hur mycket tid spenderar du på Internet och sociala nätverk?

Det är olika, men följer väl lite vad som händer med mina vänner på Facebook. Har en del kommunikation via messenger med de vänner jag behöver ha kontakt med. Instagram har jag inte alls. Tv är inte min grej, väljer då hellre något intressant på Youtube, SVT eller en film på Netflix som jag verkligen vill se.

Kan du säga att du är nöjd med den livsstil du har idag?

Ja jag är jättenöjd med den. Har många intressen, gillar att vara social och träffa folk, se nya platser, uppleva naturen.

Försöker du lära dig något nytt, som ett nytt språk, en ny teknik, en ny sport?

Ja, jag är öppen för att lära mig nya saker. Gillar utmaningar. När det gäller fritiden så var Mountainbike det senaste. Ska även ge golfen en chans till våren. Yrkesmässigt är jag inne på att eventuellt utöka med E-kort på lastbil då jag har C-kortet. Kör bil buss och mc idag. Har nyss tagit förarcertifikat för att få köra specialfordon, då jag har taxilegitimation också. Är nyfiken på nya saker och lär mig gärna sånt jag inte kan sen tidigare eller bara utvecklar mig i det jag redan har en del kunskap om.

Vilken mat föredrar du? Det vanliga, traditionella eller mer exotiskt? Om du lagar mat, använder du traditionella recept eller försöker du experimentera?

Jag experimenterar i köket, och jag använder så mycket ren råvara som möjligt. Jag äter mer proteiner än kolhydrater. Ska jag äta kolhydrater försöker jag äta långsamma kolhydrater istället för en massa snabba. Håller mig mest till vanlig traditionell mat.

Tror du att du äter en balanserad diet? Vad gör du för att balansera din kost?

Det gör jag och jag är väldigt medveten om hur och när jag ska äta bra mat, bra råvaror, bra fetter.Jag lär till och med ut till andra hur de kan leva för att må bättre och bli mer balanserade individer.

Tror du att du får tillräckligt med näringsämnen från maten?

Det tror jag inte. För idag odlar man på jordar som man har odlat på om och om igen, vilket gjort att de är mineralfattiga. Och man driver upp grönsaker och sånt lite för snabbt så de hinner inte få den näring som de hade för 20 år sen. Det besprutas även mycket vilket belastar våra organ negativt.

Vad tror du att du mer kan göra för att förbättra ditt liv?

Fortsätta att vara aktiv men framför allt att äta rätt tror jag är väldigt viktigt. Äta så ren kost och så lite processad mat som möjligt. Man kan alltid bli ännu bättre på att äta närodlat och laga så mycket mat från grunden som möjligt och undvika halvfabrikat.

Vad skulle du säga om du kunde skicka ett brev till dig själv 20 år tillbaka?

Då skulle jag nog säga att ”låt inte onödiga saker stjäla din energi Lev här och nu och gör medvetna val. Du har alltid ett val. Du väljer också vilken attityd och inställning du vill ha, till allt du möter i livet.

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…