Låt oss prata om det: hur kan vi hjälpa människor med depression på ett rätt sätt?

85 views

Den 16 september 2017 publicerade Talinda Bennington, änkan till frontfiguren i Linkin Park, en videо på Twitter där hennes man Chester Bennington och deras son med sina vänner skrattade, smakade på gelegodis och betedde sig som vanligt. Bara 36 timmar efter den här videon tog Chester livet av sig. Talinda skrev då att hon ”lägger upp den här videon så att alla vet hur depression kan se ut, att den har många ansikten”.

Kan man känna igen depression?

Musikern Sinéad O’Connor uppmanade samma år människor att bli snällare mot de som lider av personlighetsstörningar. Hon berättade för allmänheten att hon ville ta livet av sig bland annat på grund av trycket från samhället. Då var det inte vanligt att prata om psykiska problem såsom depression så det fanns alltid risk att man skulle höra att ”dina problem är ditt ansvar”. I sin video (den här videon har tagits bort från musikerns sociala medier – redaktörens anmärkning) säger O’Connor att hon bestämde sig för att prata om det eftersom hon är ”en av miljontals människor” som har samma problem.   

Hashtag #OneOfMillions som Sinéad har skapat är helt och hållet sann. Enligt WHO:s uppgifter som publicerades i januari 2020 är depression en av de vanligaste sjukdomarna i världen. 264 miljoner människor lider av depression idag, och denna siffra gäller bara de som har bett om hjälp och fått en rätt diagnos (procenenheten av fel diagnoser är också ganska stor, enligt WHO).

Varför uppstår depression?

Enligt undersökningar lider kvinnor oftare av depression än män. Depression uppstår på grund av sociala, psykologiska och biologiska aspekter som kompletterar varandra. En psykologisk skada, stark stress efter det att man har förlorat en nära person eller sitt jobb, brist på vitamin D, svag fysisk hälsa, kroniska sjukdomar, genetisk predisposition och missbruk av alkohol och droger är bland de vanligaste orsakerna till depression. Depression kan vara lindrig, medelsvår och svår. Under svår depression orkar man inte ens syssla med sin dagliga rutin och sköta om sig själv medan lindrig depressiv episod (till och med recidiverande) brukar förknippas med säsongsbunden ångest och dåligt humör. Vid lindrig depression har man svårt att utföra sina arbetsuppgifter och umgås med människor samt känner oro, upplever dåligt självförtroende, sömnproblem och låg koncentrationsförmåga. Samtidigt fortsätter man med sina vardagliga rutiner så det är mycket svårt att diagnostisera depression på det här stadiet. Alla omkring en försöker att hjälpa till och ger olika råd, så som ”Gå ut och promenera så mår du bättre” eller ”Gå till gymmet”.

WHO har förresten officiellt bekräftat att sport är ett effektivt medel för att förebygga depression hos äldre människor. Men det gäller att förebygga, inte att behandla.

Hur skiljer man emellan depression och svårmod?

Alla människor får förr eller senare problem med humöret. Det kan vara en hel mängd orsaker till det, bland annat väder, sömnbrist, konflikter på jobbet. Men så snart miljöfaktorer slutar gälla blir humöret bättre.  Det finns flera viktiga faktorer som hjälper dig att förstå att det inte bara är en säsongsbunden nedstämdhet, och dessa faktorer är ständigt ointresse för det som har varit viktigt och trevligt tidigare, samt beteendeförändring. Man brukade till exempel somna direkt men nu kan man inte somna på flera timmar, förlorar aptiten eller tvärtom börjar äta mer än vanligt. Om ett sådant tillstånd var varit i 2 veckor, även när omständigheterna har förändrats, är det dags att besöka en psykiater. Enligt undersökningar försvinner depression själv bara i 40 procent av fallen, men om man kombinerar läkemedelsterapi med psykoterapi ser man en tydlig förbättring hos 70-80 procent av patienter.

Hur man kan hjälpa till den som lider av depression

Vid behandling av den här sjukdomen är det viktigt att lära sig att stödja människor som lider av den på ett rätt sätt. Människor med depression behöver stöd, och om man fördömer de kan det leda till att människor känner sig ännu mer balastande och avvisade och tänker på självmord. Om en nära person till dig lider av depression, låt honom eller henne att förstå att din attityd inte har förändrats. Underskatta inte känslorna och skäm inte bort honom eller henne gennom att säga till exempel: ”Det händer bara i huvudet på dig!”. Även om det verkligen är så kan känslan av skuld inte hjälpa mot depression. Det kommer däremot att vara bra om du hjälper den här persionen med något enkelt, till exempel att diska eller handla mat. Du kan också berätta försiktigt om att allt fler människor kontaktar speciellt utbildade läkare varje år.

Fleshmob #faceofdepression visade verkligen att det kan vara svårt att känna igen depression även hos en nära människa. Man kan skämta och skratta utan några tecken på problem eller dåligt humör, och samtidigt är man redan vid gränsen. ”Om du inte ser ut som sjuk betyder det inte att du verkligen inte är det”, skrev internetanvändare på sociala medier. De uppmanade även andra bekanta och obekanta personer att börja ta depression på allvar för det är en riktig sjukdom, inte bara något ”symptom” som man kan bota med sport, promenader eller kramar. Och det är inte roligt.”

Vad kan du ta reda på? Läs här: