Vara sig själv: hur kan man sluta jämföra sig med andra?

174 views

När man jämför sig själv med andra människor sjunker ens självförtroende dramatiskt, vilket leder till att man inte kan leva ett fullständigt och harmoniskt liv.  Nu ska vi berätta hur man kan göra av med sin inre kritiker och flytta fokus till sina egna framgångar.

Ge din inre kritiker något namn

Innan man börjar kämpa mot något ska man förstå vad man kämpar mot.  Livsstilscoacher rekommenderar ett sådant sätt: ge din inre kritiker ett namn. Då ska du veta vem det är som skäller ut dig när du tror att du joggar för lite på morgonen, upprätthåller sociala kontakter för dåligt eller har ätit något ohälsosamt igen medan människor på Instagram som du följer gör allt perfekt. Och göra slut med det. Det är viktigt att lägga fram fakta när man pratar med sin inre kritiker. Här är ett exempel: undersökningen “Health benefits of physical activity: the evidence” visar att även lite fysisk aktivitet minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 52 procent. Så det räcker med att träna en halvtimme om dagen!

Vänd dig till bevisade fakta

En av de största triggers för äldre människor idag är att de inte är tillräckligt aktiva.  Det är ganska många som tror på myten om att man ska gå minst 10 000 steg varje dag. Men undersökningen ”Do we need to walk 10,000 steps a day?” som Harvard medicinska högskola har genomfört visar det motsatta: läkare undersökte under 4 år och 3 månader fysisk aktivitet hos 16 000 kvinnor före 70 år. De som gick mellan 4 000 och 7 500 steg varje dag och höjde antalet gradvis hade det bästa fysiska tillståndet.  När de nått antalet steg 7 500 slutade de höja antalet och det var inte alls nödvändigt att tvinga sig till 10 000 steg. 

Bli din egen vän

Tänk att din inre kritiker är en levande människa, och just nu är hen mycket ledsen över att hen jämför sig med andra. Vad skulle du säga till din vän i en sådan situation? Du skulle kanske uppmuntra henom och påminna om det som hen har åstadkommit i livet. Tilltala din inre kritiker som en nära vän och säg inte det som du inte skulle säga till någon annan människa. Säg inte att hen är en fegis och ett olycksbarn och att vem som helst är bättre än henom (dvs du).

Skriv dagbok

Det spelar ingen roll om du skriver den på papper eller datorn. Skriv ner inte bara situationer då du började jämföra dig med någon annan utan också dina känslor och intryck. Vad skulle du känna om du läste att någon yogar eller går med stavar varje dag? Skulle du känna lust att vara lite mer aktiv eller missnöje med att du inte ens går ut och promenerar regelbundet? Observera alla negativa reaktioner och lägg märke till vad som gör dig ledsen. Det är ett fösta steg i kampen mot dem och resan till högre självförtroende.

Skriv ner dina prestationer

När man jämför sig med någon annan koncentrerar man sig på deras starka sidor och förbiser sina egna framgångar. Börja skriva ner allt du har lyckats göra: avsluta jobbprojektet, laga en god middag, träna på gymmet eller ta en promenad när du inte alls ville gå ut. Du behöver förresten inte skriva det varje dag, det skulle räcka med ett par gånger i veckan.

Så det bästa man kan göra är att flytta blicken till det positiva istället och börja berömma och uppskatta sig själv. När du läser denna lista på helgen varje vecka och tänker hur begåvad du är och hur mycket du hunnit göra under veckan och tackar dig själv för det ska du bli förvånad över vilken fantastisk person du egentligen är!

Vad kan du ta reda på? Läs här: