Vitauct och åldersacceptans

101 views

Konceptet i sig innehåller en sorts förvandling mot ålder: “vita” (från latin) betyder liv och “aucto” står för “fortsatt ökad, multiplicerad”. Detta ord beskriver mekanismen som motstår åldersprocessen och riktar in sig på att bevara vitalitet, men först och främst hanterar den psykiska hälsan.

Biologiskt visar sig vitauct i kroppens förmåga att utveckla kompensationskapacitet i kroppen som hjälper till att bevara dess funktion när celler åldras. Nötning och slitage på organismen sker inte i jämn takt, då vissa organ ger upp tidigare och andra fungerar hur bra som helst ända fram till slutskedet. Vitauct gör det möjligt för oss att inte enbart existera rent fysiskt, utan att även leva livet till fullo.

Det psykologiska yttrandet av vitauct står man vanligen inför efter 75, när den äldre åldern slutar och gammal ålder börjar.

Om du inte har någon allvarlig sjukdom (eller om du har det och följer läkarens ordineringar), lever ett relativt aktivt liv, äter bra och undviker stress, så har du en väldigt stor chans att leva till en väldigt hög ålder. Bara under de senaste 20 åren har antalet hundraåringar, personer som passerat 100-årsstrecket, fyrdubblats. I genomsnitt finns det 69 människor över 100 år per miljon världsinvånare, och denna siffra kommer troligtvis att öka.

En ny vetenskaplig studie “How healthy will we be in 2040?” utförd av Institute for Health Metrics and Evaluation i Seattle har gjort en förutsägelse: alla länder kommer troligen få uppleva åtminstone en viss ökning av livslängden. Befolkningen i utvecklade länder förväntas leva 2-5 år längre, medan de utvecklande länderna förväntas leva ett helt årtionde till. Om den beräknade livslängden nu utgör 65 år för män och 69 för kvinnor (detta är genomsnittliga globala siffror, livslängden är högre för höginkomstländer), så kommer den beräknade livslängden att öka för varje femårsperiod.

Människans livslängd ökar huvudsakligen på grund av den förlängda äldre åldern. Trots det faktum att läkare och forskare varje år gör framsteg i behandling och förebyggande av åldersrelaterade sjukdomar, så associerar många av oss huvudsakligen hög ålder med utmattning av vital aktivitet och att man oundvikligen behöver vara beroende av andra. Finns det något man kan göra åt det?

Enligt klassificeringen som föreslagits av David Brawley, professor i sociologi på Virginia Commonwealth University och University of Virginia, delas livet hos en modern person upp i fyra cykler: livmoderperiod, barndom (från födsel till 13 års ålder), ungdom (från 11 till 21 år), vuxenliv (från 21 år till 55 år gammal) och gammal ålder. Därutöver menar Brawley att den höga åldern börjar vid 65 år (innan dess identifierar forskaren den förpensionerade åldern) och den delas in i tre perioder: pension (från 65 år), hög ålder (från 70 år) och slutskedet, åldern som inkluderar sjukdom och död.

När vi blir 50-55 år är det vår sociala aktivitet som minskar, förändring av sociala roller och anpassning till ändringarna. Efter denna period kommer andra besvär, och man måste lära sig att handskas med dem. Dessa nya besvär utgörs av ökade benägenheter till fysiska handikapp, svagheter, sjukdomar, ofta där speciell omvårdnad av andra människor krävs. Vitauct har som primärt syfte att ge oss förmågan att acceptera dessa förändringar och anpassa sig till dem genom att omdirigera intellektet från den kognitiva igenkänningsvärlden och självreglering av sin egen mentala aktivitet, ens egna inre värld. I själva verket hjälper vitauct oss att göra den största och svåraste resan djupt inom oss själva, det som tidigare varit okänt om oss själva.

Olika typer av åldrande – kan man välja?

Trots det faktum att var och en av oss är unika individer, finns det vanliga mönster vi tenderar att följa i samma situationer. Enligt forskare kan även vår attityd gentemot åldrande delas upp i olika typer: konstruktiva, defensiva, aggressiv-aktiva och passiva typer av åldrande.

Konstruktivt åldrande

Människor som hör till den första typen karaktäriseras av en ganska effektiv (konstruktiv) anpassningsstrategi från att vara en äldre person till perioden i hög ålder. Dessa människor bevarar förmågan att hitta glädje i livet, de socialiserar sig aktivt och har ett sinne för humor. Djupt inuti sig själva har de accepterat seniorrollen och de ser nyktert på det faktum att de måste sluta jobba och gå i pension. Att inte heller döden går att undvika ses som given, utan oro eller rädsla.

Samtidigt fortsätter de planera för framtiden, och dessa planer avser både att möta egna och närståendes behov. De känner sig nöjda med sina hobbyer under många år, de är intresserade av både socialt och politiskt liv, och viktigast av allt, de bevarar förmågan att glädjas över det som väntar dem i framtiden.

Defensivt åldrande

Medan typen som beskrivs ovan kan ses som perfekt, har personer som faller under den defensiva typen svårare att anpassa sig till de förändrade livsförhållandena och omständigheterna. Forskare tror att dessa svårigheter kan tillskrivas det faktum att dessa människor har strävat efter självständighet hela livet, och därav kommer inte behovet av att söka och acceptera hjälp från andra lika lätt.

I själva verket försöker personer med detta förhållningssätt skjuta fram tillfället då de måste komma till insikt med åldrandet. De undviker att iaktta sig själva och att utvärdera situationen. Följaktligen kan det vara så att de står fullständigt hjälplösa när de väl möter verkligheten.

Aggressivt-aktivt åldrande

De som hör till denna grupp har en benägenhet att lägga sitt eget ansvar för sina misstag och påfrestningar på yttre omständigheter och andra personer. Till följd av detta uppfattar de åldrande, och olägenheten kopplad till den, som en orättvis motgång. Vad gäller åldersprocessen, ser de först och främst den oundvikliga utmattningen av fysiska och mentala handikapp, och de försöker skydda sig själva genom att hålla sig aktiva på alla fysiska eller mentala sätt. Dessutom, då de vägrar att inse och acceptera hur det verkligen ligger till, tar de sig ofta vatten över huvudet. Som en konsekvens skadas hälsan, vilket uppfattas särskilt starkt och negativt då de tvingas återgå till den hårda sanningen: den höga åldern är nära.

Passivt åldrande

Personer som hör till denna typ har en liknande attityd till åldrande som den föregående gruppen. Dock finns det en betydande skillnad: deras aggression riktas i första hand mot sig själva. Passivt åldrande är i regel den vanligaste bland personer som i ung ålder försökt undvika ansvar och därav sett pensionen som en välsignelse då de kan känna sig fria från ansträngningar och krav. De söker efter möjligheter till underordnade positioner, är pessimistiska och tenderar överdriva sina brister. Det är just denna typ av personlighet som oftast blir deprimerad under pensioneringen. Det är till och med många av dem som ser livet som en börda medan döden verkar vara en lämplig frigörelse.

Hur åldras man väl?

Det är här det blir knepigt, framför allt för att det inte finns någon lösning som passar alla. Troligtvis kommer man att leva till åldern där fysiska och mentala förmågor kommer försämras, och då kommer man inte ha möjlighet att fortsätta leva i den takt man är van vid. Men som du kan se även från klassificeringen av åldrandetyperna ovan, så är det de som finner modet att erkänna de pågående förändringarna, som accepterar det oundvikliga och söker möjligheter i de förändrade omständigheterna som mår bäst. Det kan därför antas att mod kanske är den huvudsakliga hemligheten till ett lyckligt åldrande.

Dock finns det vissa vetenskapligt bevisade rekommendationer för de som vill maximera perioden med fysisk och mental aktivitet och fördröja början av den ”beroende åldern”, då de till viss del kommer behöva förlita sig på andra.

Var organiserad

Ju mer ordning och balans du har i ditt liv, desto längre kommer det vara, och desto hälsosammare och aktivare kommer du hålla dig. De skickliga upphovsmännen av den storskaliga studien ”Longevity Project”, som gjordes i USA under mer än 80 år, visade upp intressanta resultat. Specialister som analyserat upptäckterna är säkra på att organiserade personer, som är vana vid att kalkylera alla risker på förhand, får ett försiktigare beteende och att de till följd av detta är mindre benägna att ta risker och därför besöker läkare tidigare. 

Shoppa

Det är sant. Undersökningen “Daily shopping trips associated with increased survival for the elderly”, som utförts av specialisterna i Taiwan, har tittat på livet hos 2 000 personer över 65. Upptäckterna var oväntade. Män som handlar dagligen löper 28 % lägre risk att dö för tidigt i jämförelse med de som handlar mer sällan. Även för kvinnor sågs en betydande minskning av en för tidigt död med 23 % för de som handlade dagligen. Studiens experter tror att det handlar om social kontakt, minnesträning (att behålla inköpslistan), och fysisk aktivitet, vilken inte är så liten när man handlar!

Ät mer gurkmeja

Man har länge refererat till gurkmeja som ett effektivt verktyg för mental hälsostimulering. I studien “Curry Consumption and Cognitive Function in the Elderly“ från Singapore, deltog ungefär 1000 deltagare mellan 60 och 93 år i undersökningen, som visade intressanta upptäckter: de som åt mat med gurkmeja åtminstone två gånger om året fick högre poäng på kognitiva tester. Detta beror sannolikt på att gurkmeja verkar som en antiinflammatorisk, anti-cancer och kolesterolsänkande antioxidant.

Gå med i en kör

Den amerikanska studien “Singing in a choir could be ‘the new exercise“, som undersökte ungefär 7000 äldre deltagare, visade att det är ytterst hälsosamt att sjunga i kör! Deltagare som samlades regelbundet för körövning visade sig vara vid bättre hälsa, de tog mindre mediciner och föll till och med mer sällan. Läkare tillskriver denna effekt till det faktum att sjungande hjälper till att utveckla lungor, stimulera blodcirkulation, hjälper till sociala aktiviteter och därmed skyddar mot ensamhet som är äldres främsta fiende, och framför allt att det förbättrar det emotionella tillståndet och humöret.

Gå med i sociala nätverk

Sociala medier kan vara farligt för unga individer, men ju äldre man blir desto fördelaktigare blir det. En annan studie “Web surfing can keep dementia at bay” där 55-76-åriga frivilliga deltagare deltog, visade att de äldre personerna som aktivt surfade, skrollade och klickade hade en mer utvecklad och kvick hjärna avseende de delar som ansvarar för den kognitiva förmågan!

Det oundvikliga åldrandet

Trots optimistisk forskning och framskridna mediciner som visar stor möjlighet att kunna bromsa åldersprocessens hastighet i celler eller till och med stoppa den en vacker dag, så kommer vi troligtvis inte att uppleva de nya, revolutionerande tiderna. Men oavsett hur gammal du är idag, så är det dags att börja förbereda för framtiden: fysisk och mental träning, hälsosamma vanor och framför allt förmågan att acceptera dig själv i alla åldrar, separera din personlighet från kropp och utseende, och till och med mentala krämpor. Det är det som är konsten att åldras, eller kanske konsten att leva för evigt.

Vad kan du ta reda på? Läs här: