10 Fakta om vikten av sömn

4423 views

Många tror att sömn bara är en möjlighet för kroppen att vila och återhämta sin styrka. Även om man måste acceptera det uppenbara faktum att sömn är nödvändig är det fortfarande många som tar lätt på det och ser sömnen som slöseri med tid, och i synnerhet när man har mycket annat att göra! Det finns dock många goda anledningar till att sova lite längre, och inte bara för att slöa eller vila. Här följer några exempel:

1. Sömn hjälper till att undvika diabetes och hjärtsjukdom

Alla är vi bekanta med nätter då sömnen undkommer oss. Man vrider och vänder på sig, sedan går man upp och tänker att man får sova lite senare. Det är bara ett fåtal som inser att sådana nätter innebär en risk. Specialister säger att personer som inte sover bra löper högre risk att utveckla diabetes eller drabbas av en hjärtattack då det tär på kroppen, trots att du kanske känner dig som vanligt. Om du har ett par sömnlösa nätter i veckan innebär det att du bör vara på din vakt. 

2. Sömn hjälper dig att bli lyckligare

Sömnbrist, sömnlöshet, eller dålig sömn höjer kortisolnivåerna (stresshormonet) i kroppen. Om du inte sover tillräckligt gör det att du oroar dig, du får mindre energi, dina koncentrations- och aktivitetsnivåer minskar, du oroar dig över detta och därmed höjs dina kortisolnivåer igen. Sedan upprepar sig cykeln. Att sova gott är därför inte enbart en del av en lat livsstil, trots att affärsmän ofta talar för denna idé och anser att 4-5 timmars sömn räcker för att kroppen ska kunna återhämta sig. Så är inte fallet. Att ge dig själv 7-8 timmars sömn om dagen gör dig inte enbart utvilad, utan även gladare då oxytocin, endorfiner och serotonin (lyckohormonerna) utsöndras. Med andra ord kommer ett par extra timmars sömn göra dig lyckligare på en biologisk nivå. Det är så kroppen fungerar.

3. Sömn hjälper dig att hålla extrakilona borta

Har du någon gång upplevt att ju mindre sömn du får, desto mer vill du äta? Forskare på Hendrix College genomförde ett experiment som visade att sömnbrist orsakade ett onaturligt starkt matbehov. Hjärnan behöver bränsle för att fungera, så den fyller på sitt energiförråd med hjälp av mat. Så om du vill gå ner i vikt ska du se till att du får dina 8 timmars sömn!

4. Sömn återställer

Om du inte fått 7-8 timmars sömn har forskare bevisat att det är bra att ta igen sömnen under dagen genom en tupplur på 30-40 minuter mellan 13-16. Ostörd sömn är givetvis mer effektiv men det är bättre att ta igen din sömn under dagen än att inte få tillräckligt med sömn under flera veckor i rad!

5. Sömn stärker ditt immunsystem

Vårt immunsystem bekämpar tusentals virusattacker om dagen. Vi kan hjälpa kroppen med det om vi sover åtminstone 7 timmar om dagen. Detta då kroppsfunktionerna saktar ner när vi sover, bortsett från immunsvar på potentiella hot. Med andra ord får immunsystemet en bättre chans att bekämpa fiender när vi sover.

6. Sömn hjälper hjärnan att fungera

Forskare har visat att sömn är direkt kopplat till kognitiv funktion. Efter en sömnlös natt är hjärnfunktionen sämre och uppmärksamheten på detaljer minskar. 7-8 timmars sömn återhämtar hastigheten som hjärnneuronerna arbetar i, och förbättrar minnet samt koncentrationen.

7. Sömn gör dig yngre

Förmodligen har alla stigit upp efter en sömnlös natt och undrat vem den där otäcka personen i spegeln med det skrynkliga ansiktet är. Han ser ut att vara 200 år gammal! Hur kom han in i mitt hus? Det här är inte enbart ironi! När man sover utsöndrar kroppen särskilda hormoner som behövs för en hälsosam hud samt för allmänhälsan. Man ser verkligen yngre ut om man fått tillräckligt med sömn.

8. Sömn får dig på gott humör

Sömn har en stor påverkan på nervsystemet. Personer med sömnproblem är mer benägna att drabbas av depression. Dessutom bearbetar hjärnan stressig information när man sover, så att man kan vakna upp och ha bättre förmåga att handskas med stress.

9. Sömn tyglar suget efter skräpmat

Sömnbrist gör dig inte bara hungrig, det gör dig även mer sugen på ohälsosam, fet mat eller mat med högt sockerinnehåll. Det är därför man ofta vill äta något sött efter en sömnlös natt.

10. Sömn är en nödvändighet för sex

Om din sexdrift har varit låg på senare tid bör du tänka över hur mycket sömn du fått de senaste dagarna. Män och kvinnor tappar intresset för sex på grund av förändringar i hormonbalansen, som är kopplade till hur mycket sömn man får. Varje timmes sömn ökar libidon med ungefär 14 procent.

I genomsnitt tillbringar man en tredjedel av livet med att sova, och denna tredjedel är väldigt viktig för livskvaliteten. Det är av denna anledning som alla eventuella sömnproblem måste rättas till och inte får ignoreras. Även om du bara sover dåligt en vecka i månaden, ska du vara medveten om att ditt liv kommer förkortas med flera år. Din koncentrationsförmåga minskar även betydligt, likaså ditt minne, och din allmänna livsstyrka kommer försvagas. Så det är bättre att ta itu med problemet istället för att skjuta upp det, så kommer du få ett spännande och fullt liv! Sov gott!

Vad kan du ta reda på? Läs här: