Är det inte dags för dig att sluta ha sex?

1393 views

Nej, det är det inte. Det är inte ens dags om du är över 70 år. Föreställningen om att sex inte längre är viktigt efter 50 är bara ännu en av de ideologiska myterna om ålderism. Män kan vara aktiva i en mycket högre ålder än du kan tänka dig!

Sex och sjukdomar

I 5 år har brittiska forskare försökt göra efterforskningar om vad som händer med äldre par om några år, om de slutar älska nu. I allmänhet var resultatet förutsägbart: ju mindre sex vid 50, desto fler sjukdomar vid 52, 54 o.s.v.

Som vanligt råder det tvivel om huruvida sådana fall är kopplade till orsak-verkan: blir människor sjuka på grund av att de har för lite sex? Eller förlorar de sin lust för att de redan är sjuka?

Forskare lutar åt den andra versionen. Och de ber alla läkare att komma ihåg att varken 50- eller 70-åringar blir asexuella. Om någon beklagar sig över erektionsproblem kan du inte bara säga att “det är normalt i din ålder!”.  Vi måste titta efter sjukdomen: mest troligt existerar den redan men har ännu inte visat sig, bortsett från situationen i sovrummet. 

Sex och hormoner

Det är dumt att förneka att testosteronnivåerna minskar med åldern, och att erektionen inte längre kan vara lika kraftfull som vid 20 års ålder. Män tar ofta mediciner som stimulerar erektion, då den fysiska delen av sexuell kontakt är viktigare för män på en rent psykologisk nivå, medan kvinnor använder hormonersättningsbehandling och artificiellt glidmedel, men emotionell kontakt blir den viktigaste delen. Forskare på Harvard Medical School observerar även att många stabila äldre par upplever ett kliv i relationskvalitet: samlag blir egenskapade. Det är inte orgasmen som spelar någon roll utan ömsesidig smekning och en känsla av intimitet – såsom unga älskare.

Sex och familj

Tyska forskare utförde en storskalig studie och drog slutsatsen som var uppenbar för de flesta av oss redan innan: många människor (i synnerhet över 50) har inte sex av den enkla anledningen att de inte har någon. Tendensen att vara singel i Europa har ökat under ganska lång tid, och under livets andra halva är det något som går fel. När män är unga kan de leta efter äventyr på Tinder och i barer nästan varenda kväll. Det blir svårare med åren. Därför lever ungefär 15 % av männen över 50 år enligt principen “nej, det behövs inte”. Efter 70 års ålder glömmer varannan man bort sex helt och hållet. De som fortsätter ha samlag trots sin ålder har oftast en fast partner.

Sex och depression

Läkare märker att män över 50, som inte längre är sexuellt aktiva, löper större risk att bli deprimerade. Det är inte enbart en fråga om fysiologi eller ombesörjning av en “hälsosam” hormonell grund. Faktum är att bristen på sexuell lust ofta är kopplad till minskad självkänsla och en känsla av att vara oduglig. Därför är det väldigt viktigt för partners att engagera sig ömsesidigt, om inte genom samlag så åtminstone genom regelbundna små njutningar: röra vid varandra, kramas, hålla händerna… Du kommer bli förvånad, det ger faktiskt glädje även för 70-åringar.

Sex och vikt

Förra året var det dock en studie av brittiska forskare som verkligen blev till en sensation! I en värld som är van vid att skylla alla motgångar på övervikt, bestämde de sig för att ta reda på om sexuell aktivitet efter 50 års ålder beror på BMI. Det visade sig finnas kopplingar! Dessutom proportionellt. Det innebär att personer med extra kilon eller till och med överviktiga älskade mycket oftare och villigare än de som höll sig i form. Så är det värt det, om det innebär att ge upp njutningar?

Läkare, psykologer och sociologer har länge varit överens om att sexualitet inte påverkas av åldern i sig utan av omständigheterna som associeras med den: i slutändan är det trots allt så att andningen inte är densamma som i ungdomen, leder knakar och det finns inte lika många partners att välja mellan och viktigast av allt, pressen från den allmänna opinionen. Men ni kan älska varandra utan att bry er om det!

Vad kan du ta reda på? Läs här: