Den långa och viktiga: hur och varför ska man ta hand om tarmen?

172 views

Man kan enkelt kalla mag- och tarmsjukdomar för storstadsbors sjukdom. Enligt undersökningen “Increasing incidence and prevalence of the inflammatory bowel diseases with time, based on systematic review“ har upp till 95 procent av stadsbor någon form av matsmältningsstörningar. De vanligaste tarmsjukdomarna är ulcerös kolit (det är 505 fall per 100 tusen av Europas invånare), Crohns sjukdom (322 fall per 100 tusen människor) samt irritabel tarmsyndrom vars frekvens ligger mellan 10 och 20 procent, enligt undersökningen “Irritable Bowel Syndrome“. Om du är en kvinna i 40 års ålder och bor i en storstad ska du verkligen ta hand om tarmen – inte bara för att förebygga problem med matsmältning. 

Vilket är sambandet mellan tarmen och hjärnan?

Det mest förvånande förhållandet i kroppen är kanske ett samband mellan hjärnan och tarmen. Vårt humör och våra kognitiva förmågor och till och med några av våra personliga egenskaper, till exempel mod, beror på hur bra tarmen fungerar och hur de goda bakterierna trivs där. Här är några exempel på det imponerande sambandet:

Faktum 1: Humöret kommer från tarmen

Upp till 90 procent ac serotonin, neurotransmittorn som ansvarar för gott humör, produceras av speciella nervceller i tarmen. Därför blir inte bara våra matsmältningsorgan utan också vi själva lyckliga av välbalanserad kost.

Faktum 2: Vårt mod bor också i tarmen

Minns du uttrycket ”att få kalla fötter”? När vi blir rädda är det egentligen inte fötterna som blir kalla utan någonting annat. Forskarna som har publicerat undersökningen “Gut bacteria linked to behavior: That anxiety may be in your gut, not in your head“ flyttade bakterier från de försiktigare mössen till andra, modigare individer, och resultatet förvånade alla – de modiga mössen blev mycket försiktigare efter operationen medan de före detta fegisarna som fick de ”modiga” tarmbakterierna blev mycket modigare och djärvare. 

Faktum 3: Hastighet med vilken hjärnan fungerar beror på tarmbakterier

Vill du tänka snabbare och arbeta eller studera effektivare? Då ska du helt enkelt äta fler produkter som innehåller probiotika, bland annat saltgurkor, surkål, fermenterade mejeriprodukter och yoghurt. Ju bättre de goda bakterierna trivs i tarmen desto bättre fungerar hjärnan.

Faktum 4: Ju friskare tarmen är desto bättre skydd har hjärnan

Mitokondrier är små delar av celler som inte bara ansvarar för cellhälsan utan också bestämmer om det är dags för den att dö. Det är just mitokondriers tillstånd som risken för sådana sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons sjukdom, diabetes och till och med cancer beror på. Inflammatoriska processer är mitokondriernas största fiende. Den allvarligaste processen uppstår i tarmen på grund av rubbad balans mellan de goda bakterierna. 

Faktum 5: Risk för depression beror också på tarmens tillstånd

Ju mer mat som är rik på nyttiga fetter vi äter desto mindre risk för depression löper vi. Hälsosamma fettrika produkter samt kakao, te, kaffe och till och med rödvin hjälper att upprätthålla den friska tarmfloran som risken för depression beror på. Snabba kolhydrater och mycket socker pressar däremot ner de goda bakterierna och kan höja risken för depression.

Vilka sjukdomar ”föds” i tarmen?

Om tarmen inte kan utföra sina funktioner ordentligt och balansen mellan de goda bakterierna är rubbad lider inte bara matsmältningssystemet. Det är hälsan av kroppens alla organ och system som är på spel. Här är bara några av de sjukdomar som den nutida medicinen kopplar till tarmstörningar.

Tjocktarmscancer

Författarna till artikeln “Patients with familial adenomatous polyposis harbor colonic biofilms containing tumorigenic bacteria” som publicerades 2018 i tidskriften Science påpekar att det är två typer av bakterier i tarmen, nämligen E. coli och B. Fragilis, som kan leda till skador i DNA och därmed bidra till utveckling av tjocktarmscancer. Forskarna tycker att man kan bedöma vem som borde göra något för att förebygga tarmcancer med hjälp av prov som visar alltför hög halt av de här bakterierna i tarmen. 

Multipel skleros

Vid multipel skleros attackerar kroppens immunsystem nervcellernas myelin. Undersökningen “Gut bacteria from multiple sclerosis patients modulate human T cells and exacerbate symptoms in mouse models“ bevisade att patienter med multipel skleros har dubbelt så ofta vissa bakteriestammar som kan få blodcellerna att förändras och med det höja risken för autoimmunitetens allvarliga reaktion. Konstigt nog men risken för multipel skleros beror mycket på tarmhälsan.

Reumatoid artrit

Vid en annan autoimmun sjukdom, reumatoid artrit attackerar immunsystemet leder, huden, ögonen, lungorna, hjärtat och blodkärl. Undersökningen “Gut bacteria can cause, predict and prevent rheumatoid arthritis” visade en trolig roll av tarmbakterier i utveckling av reumatoid artrit. Undersökningen upptäckte att i tarmen av patienter med reumatoid artrit hittar man flera sällsynta bakteriearter. Forskarna transplanterade en frisk bakteriestamm i möss med reumatoid artrit och deras tillstånd blev betydligt bättre. Forskarna är inte redo att komma ut med några slutgiltiga slutsatset om hur den här mekanismen fungerar men de är helt säkra på att tarmbakterier kan få immunsystemet att börja attackera sin egen kropp.

Allergi

Allergi som reaktion på pollen, mat och andra substanser är ett av de oftast förekommande immunitetsproblemen. Undersökningen “New perspectives on allergic disease, the human microbiome, infectious disease prevention and the role of targeted hygiene“ bevisar sambandet mellan antibiotikaintag och rubbad bakteriebalans i tarmen som kan leda till problem med immunsystemet och större risk för allergiska sjukdomar.

Diabetes

Patienter med diabetes upplever problem med sockerbearbetning i blodet. Ju mer kostfiber det är i maten desto mer balanserad glukosnivå är det. Enligt undersökningen “For diabetics, a high-fiber diet feeds gut microbes, lowering blood sugar” hjälper kostfiber att ge näring till tarmbakterier som i sin tur har en positiv påverkan på insulinhalten i blodet. Insulin är ett hormon som bearbetar socker i blodet. 

Hjärtsjukdomar

Den farliga beläggningen som bildas på artärernas inre väggar och gör dem smala eller blockerar dem helt är en av orsakerna till hjärtattack eller stroke. Om fett eller andra ämnen lagras på artärernas väggar beror bland annat på tarmens tillstånd. Undersökningen “Heart Drugs Might Target Gut Microbes“ visar att några bakterier som lever i tarmen kan bilda speciella kemiska ämnen som hjälper kroppen att bryta ner kolesterol och därmed förebygga lagring av den farligabeläggningen.

Depression, ångest

Vissa kemiska ämnen som tarmbakterierna producerar fungerar som neurotransmittorer och förmedlar information mellan hjärnans nervceller samt stimulerar utsöndring av ämnen som kan höja orokänslan och andra psykiska störningar. Forskarna som har genomfört experimentet på möss “Mental Health May Depend on Creatures in the Gut“ lyckades minska symptom av sådana sjukdomar som depression, ångest och till och med autism genom att sätta in friskare bakteriestammar i mössens tarm.

Hur förstår man att något är fel med tarmen?

Det är visst svårt att inte lägga märke till ihärdig obehagskänsla och smärta i tarmen. Problemet är att de här symptomen inte alls är de första tecknen på problem med det här viktiga organet. Här kommer några tidiga och ovanliga symptom som kan tyda på att någonting är fel med tarmen.

Magproblem

Halsbränna, illamående, uppblåst mage är tecken på försämrad funktion av mag- och tarmkanalen. Förstoppning och diarre samt konstig känsla efter maten, speciellt den som är rik på kolhydrater hör också dit. Om de här symptomen ofta uppstår i ditt vardagliga liv ska du kontakta läkaren.

Du är sugen på ohälsosam mat

Det gäller först och främst godis och socker och har oftast att göra med obalans i tarmfloran. Man blir sugen på godis efter att man till exempel har tagit antibiotika, när de goda bakterierna dör. I en sådan situation är det mycket viktigt att äta fler produkter som innehåller probiotika och kan hjälpa att återhämta balansen av tarmbakterier.

Vikten går upp och ner utan någon anledning

Många vet att försämrad tarmfunktion kan leda till obegriplig viktuppgång. Men det är få som tänker på att en alltför hög halt av vissa bakterier kan leda till plötslig viktnedgång. Några av dessa bakterien förhindrar fettnedbrytning och det är inte alls en bra nyhet för ständig brist på nödvändiga näringsämnen ska påverka hälsan negativt.

Du upplever oro eller nedstämdhet

Det är just i tarmen som den största delen av serotonin (90 procent) produceras, och den här neurotransmittern påverkar vårt humör, sociala beteende, minne vår sömn, aptit och till och med libido. Om du känner stark oro eller är deprimerad ska du bland annat vända dig till en gastroenterolog, kanske hjälper han eller hon dig!

Sömnproblem

Brist på serotonin kan leda till sömnstörningar eller sömnlöshet. Det kan låta underligt men om du har sömnproblem är det kanske dags att undersöka tarmen för det är just där serotonin produceras!

Hudproblem

Erfarna dermatologer vet att om patienten klagar på hudproblem ska man först undersöka patientens mag- och tarmkanal. Eksem, hudutslag, akne och många andra problem kan orsakas av obalans i tarmfloran och botas inte med kosmetiska medel utan probiotika och andra tarmstöttande botemedel.  

Varför uppstår tarmproblem?

I de allra flesta fallen kan man förebygga sjukdomar som har att göra med mag- och tarmkanalen. Det är bara en pytteliten del av dessa sjukdomar som är ärftliga medan alla andra har att göra med vår livsstil och, visst, kost. Här är de vanligaste orsakerna.

Ohälsosam kost

Kostvanor spelar en viktig roll i utveckling av sjukdomar i mag- och tarmsjukdomar. Brist på fiber och färska grönsaker, missbruk av fet mat, snabbmat, produkter som innehåller många transfetter, salt eller snabba kolhydrater – allt detta bidrar till utveckling av sjukdomar. Man löper större risk för sådana sjukdomar om man hoppar över några måltider (speciellt frukost) eller äter för mycket. Snabba dieter, svältperioder bidrar också till problem med magen och tarmen och kan leda till utveckling eller försämring av sjukdomar. 

Alkoholmissbruk

Män dör av mag- och tarmsjukdomar 38 procent oftare än män och de flesta experten är säkra på att en av orsakerna till en sådan statistik är den att män oftare missbrukar alkohol. Sprit har en negativ påverkan inte bara på levern. Den drabbar även tarmen, mag- och magstrupsslemhinnan, bukspottkörteln och njurarna. 

Infektioner

De flesta av oss har drabbats av rotavirus eller matförgiftning åtminstone en gång i livet. Sådana bakterier som salmonella, stafylokocker, samt kolibakterier orsakar mag- och tarminfektioner när de har hamnat i kroppen. Sjukdomernas symptom är bekanta för oss alla – de är magsmärtor, illamående och kräkning, diarre, feber, intoxikation. Det är symptom på mag- och tarmsjukdomar som orsakas av infektioner. 

Bakterien Helocobacter pylori

Den här lilla bakterien befinner sig i tarmen och tolvfingertarmen och kan inte uttrycka sig på många år. Upp till 90 procent av de som har den här bakterien vet att de har den. Men det är just den här bakteriens aktivitet som kan vara orsak till sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna.

Stress

Hur kan stress påverka mag- och tarmhälsa? Ju aktivare nervsystemet är desto mindre blod kommer till matsmältningssystemet. Ju sämre maten smälts desto längre stannar den i magen och irriterar magslemhinnan. Så mag- och tarmsjukdomar kan lätt orsakas av stress.

Brist på vissa vitaminer

Vår kropp är inte bara en uppsättning organ och vävnader utan ett komplex system där alla delarna påverkar varandra, antingen direkt eller indirekt. Mag- och tarmkanalen är förmodligen en av kroppens mest betydande delar. Det är den som så mycket beror på, bland annat vilken mat och hur mycket vi äter, hur mycket nytta vi kan få från mat och drycker som vi äter och dricker varje dag. Hur gammal du än är och vilken hälsa du än har är det viktigt att ta hand om tarmen. Man ska äta ordentligt, ha en aktiv livsstil, välja bort ohälsosamma vanor och kontrollera noga att du får tillräckligt med alla vitaminer och andra viktiga ämnen. Då är det en mycket större möjlighet till att du inte bara kan blåsa ut ljus på en födelsedagstårta när du fyller 100 utan också äta tårtan och till och med dricka ett glas champagne!

Vad kan du ta reda på? Läs här: