Systematiskt tillvägagångssätt till mäns hälsa

307 views

Oavsett vilken del av världen de lever i, besöker män läkaren mer sällan och lägger mindre vikt vid förebyggande åtgärder enligt upptäckter av WHO under 2019. Detta tillvägagångssätt leder till tråkiga konsekvenser såsom att män, enligt statistiken, lever kortare liv än kvinnor. Så låt oss titta vidare på vilka hälsoaspekter man bör ha i åtanke, i synnerhet som man, även om man är utan symtom.

Den goda nyheten är att forskning av The Lancet visar att den totala livslängden i Nordeuropa är något högre än i andra delar av världen. Exempelvis blir män i Finland och Danmark 79 år, i Norge 80,5 år, och i Sverige 80,8 år. I andra länder är denna siffra mycket lägre, och kan ligga på 70,8 år.

Samtidigt är de huvudsakliga riskfaktorerna för skandinaviska män desamma som i andra länder. Dessa inkluderar rökning, alkoholkonsumtion såväl som försummande av psykisk och fysisk hälsa. I jämförelse med kvinnor, drabbas män i Nordeuropa oftare av kranskärlssjukdom, stroke, lungcancer och diabetes. Därutöver råkar de oftare ut för skador.

Efter 40 års ålder: Förebyggande och konsultationer

Kolesterol. Även i frånvaro av uppenbara hälsoproblem och riskfaktorer (exempelvis mottaglighet för ärftliga sjukdomar), bör man kontrollera kolesterolet var 4-6:e år. Kolesterolnivån ökar inte på en gång och det är bättre att diagnostisera det och vidta åtgärder i ett tidigt skede för att skydda dina blodkärl och ditt hjärta. Läkaren kan hjälpa dig att identifiera när sådana åtgärder ska vidtas såväl som hur ofta.

Att kontrollera blodtrycket kan göras i hemmet i de fall det inte föreligger någon anledning till oro. Män över 40 med högt blodtryck och extrakilon, bör uppsöka läkare och få blodtrycket kontrollerat åtminstone en gång per år. Blodsockernivåerna bör också kontrolleras då extrakilon är en av de stora riskfaktorerna för utvecklande av diabetes typ 2 för män över 40.

Regelbundna EKG-tester behövs enbart i det fall det föreligger riskfaktorer eller symtom på kranskärlssjukdom såsom retrosternal smärta, andnöd, ökad hjärtfrekvens, och svettning.

Efter 50 års ålder: Lägg till CT-screening

Långtidsrökare och de som slutat röka under de senaste 15 åren rekommenderas att genomgå förebyggande screening, såsom en lågdos-DT, som kan upptäcka lungcancer i ett tidigt skede. Hur länge man rökt utgör en riskfaktor när dess index är lika med eller överstiger 30. Index beräknas genom att multiplicera antalet års rökning av antalet cigarettpaket per dag.

Män över 55 år bör genomgå koloskopi, vilket är en annan viktig screening för att upptäcka kolorektalcancer

Vad du kan göra på egen hand

Behandla din hälsa med yttersta omsorg. Se över din kost – dra ner på socker, lägg till minst fem portioner grönsaker och frukt per dag. Sluta röka, kontrollera alkoholintaget, och lägg åtminstone 150 minuter på fysisk träning varje vecka. Ändra livsstil gradvis eftersom stress utgör en fara för mäns hälsa, då det gör kroppen mer benägen att drabbas av infektioner och påverkar metabolism av testosteron som kan orsaka låg libido och erektil dysfunktion. Sömnlöshet kan vara en annan faktor som påverkar dina stressnivåer, och om så är fallet är rekommendationerna för män samma som för kvinnor oavsett var man bor: ha ett regelbundet sömnschema, undvik överätande och håll dig till en hälsosam livsstil eftersom vetenskapen i dagsläget inte har ett bättre bot att erbjuda.

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…