Varför uppstår gasbesvär?

196 views

Vår kropp är fantastisk: alla cellerna och organen i den jobbar för fullt medan vi sover, pratar eller surfar på nätet. Gasbildning är en naturlig process som pågår i mag- och tarmkanalen. Extra gaser frigörs 13-21 gånger dagligen i genomsnitt. Vi släpper gas både genom ändtarmen och halsen (som rapning) men om något går fel kan det leda till magbesvär och till och med ont.

Enligt en rad undersökningar (till exempel “Prevalence and risk factors for abdominal bloating and visible distention: a population-based study») får mellan 16 och 30 procent människor uppblåst mage och gasbesvär regelbundet. Varför är det så och vad kan man göra åt det?

Det samlas för många gaser i magen eller om något hindrar dem från att frigöras i rätt tid kan magen bli uppblåst, vilket orsakar obehagskänsla, ont och otrevliga ljud i magen. Det kan vara ganska många orsaker till störningar i gasprocesser och de flesta av dem är inte allvarliga. 

1. Överätande

Ibland känner man sig som en fylld kalkon bara för att man ätit för mycket. Då ska man skylla på sig själv. Undersökningen «Bloating and distention in irritable bowel syndrome: the role of visceral sensation» visade att några människor kan känna uppsvälld mage fast detta problem inte finns i verkligheten.

2. Matintolerans och allergier

Det är ganska många som har matintolerans utan att veta det. Uppsvälld mage och gasbesvär kan vara symptom på den. Här är ämnena som oftast orsakar matallergi

Om du tror att du har allergi eller matintolerans ska du kontakta läkaren.

3. Produkter som bidrar till gasbesvär

Trots att fibrer är mycket nyttiga för kroppen kan några produkter med mycket fiber leda till gasbesvär. Bland dessa produkter är bönor och fullkornsprodukter som nut och linser. Produkter med hög fetthalt kan göra matsmältningsprocessen långsammare, vilket skapar tyngdkänsla i magen.

Här kommer produkter som man gärna ska lägga märke till:

  • Stekta och starka maträtter
  • Korsblommiga grönsaker (broccoli, brysselkål, blomkål, grönkål och andra)
  • Katrinplommon och plommonjuice
  • Öl

4. När man sväljer luften och gaser (till exempel när man röker)

Det finns två gaskällor för matsmältningssystemet, den yttre och den inre. Tarmbakterier ansvarar för den sista och den förra fungerar när vi äter, dricker eller röker. Mest gas kommer in i kroppen med kolsyrade drycker, det är självklart.  Den upplösta koldioxiden frigörs i magen och släpps i det bästa fallet vid rapning. 

Vi får in ganska mycket luft även när vi använder ett sugrör, äter för snabbt (eller pratar medan vi äter), tuggar tuggummi eller äter karameller.

En av orsakerna till att man får in extra luft kan vara tandprotes som sitter dåligt. 

5. Kost med hög FODMAP

FODMAP är fermenterbara oligosackarider, disackarider, monosackarider och polyoler som förekommer i de flesta matvarorna. Det kan vara svårt att smälta dem, speciellt vid somatiska störningar av mag- och tarmkanalen. I många undersökningar, (bland annat, “Evidence-based dietary management of functional gastrointestinal symptoms: The FODMAP approach”) har forskarna upptäckt att kost med lågt FODMAP innehåll minskar obehagliga symptom betydligt, åtminstone hos de som har irritabelt tarmsyndrom. Om du ofta lider av gasbesvär kan det vara något att balansera kosten.

Produkter med hög FODMAP:

  • Lök
  • Vitlök
  • Broccoli
  • Vete
  • Vitkål
  • Blomkål
  • Ärtskockor
  • Bönor
  • Äpplen och päron
  • Vattenmeloner osv

6. Artificiella sötningsmedel

Tillverkare brukar göra tuggummin och “hälsosamma” matvaror sötare med sockeralkohol. Det anses vara ett hälsosamt alternativt till socker (vilket är särskilt viktigt för diabetiker) men bakterier i tjocktarmen fixar gärna ett riktigt “gasparty” (“Sorbitol intolerance: an unappreciated cause of functional gastrointestinal complaints”).

Sockeralkohol är huvudsakligen en del av FODMAP så dess intag bör också begränsas. Om man är benägen till uppsvälld mage ska man undvika xylitol, sorbitol och mannitol. Erytritol brukar inte leda till gaser men stora mängder av den kan orsaka gasbesvär.

7. Premenstruellt syndrom och graviditet

Menstruellt syndrom regleras av sådana hormon som östrogen och progesteron, och dessa hormon påverkar hela kroppen inklusive matsmältningssystemet. Inför menstruation kan östrogen bidra till förstoppning, uppsvälld mage och gasbesvär i tarmen. Även prostaglandiner bidrar till detta genom att sammandra livmodern. Om för många av dem utsöndras kommer de extra prostaglandinerna i blodflödet och påverkar glatt muskulatur så att det uppkommer spasmer i mag- och tarmkanalen. Problemet har också att göra med förändrade matvanor, vilket orsakas av hormonella faktorer. Enligt undersökningen «Differential associations between ovarian hormones and disordered eating symptoms across the menstrual cycle in women» orsakar progesteron matrelaterade problem och missnöje med sin egen kropp så att vi börjar föredra mejerivaror, stärkelserika produkter och sötsaker som påverkar matsmältning.

Gasbildning vid graviditet är ett av dess symptom. Progesteron hjälper inte bara att föda barn utan också slappnar musklerna och påverkar tarmen. Det leder i sin tur till sämre matsmältning, ökad gasbildning, uppblåst mage och rapning. På sista veckorna skapar fostrets vikt extra tryck på tarmen, vilket försämrar situationen. Vitaminer för gravida bidrar också till gasbildning för några av deras komponenter kan orsaka förstoppning.

8. Stress

Av oro och stress kan vi svälja mer luft, vilket leder till uppblåst mage och gasbesvär. Även om vi inte gör det kan starka negativa känslor orsaka muskelkramp, vilket stör den normala utvecklingen.

Hur kan man bli av med gasbesvär?

1. Balansera kosten

Försök först att äta i sittande position i små portioner och tugga maten noga utan att bli störd. Det kan bidra en hel del till problemlösningen. Skriv ner allt du har ätit idag för att ta reda på vilken mat som orsakar gasbesvär.

2. Sluta röka

Det kan minska gasbildning i magen samt risken för en hel del livsfarliga sjukdomar.

3. Prata om enzymtillskott med din läkare

Extra enzymer kan hjälpa att spjälka kolhydrater som inte går att smältas. De populäraste bland dem innehåller laktas (för laktosintoleranta personer) eller alfa-galaktosidas.

Man kan också bli av med gasbesvär med hjälp av medel med simetikon (ett skumdämpande medel) eller aktivt kol. Men man ska kontakta läkaren innan man börjar ta dem för att de påverkar absorption av läkemedel.

4. Undvik förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem som kan uppstå av väldigt många orsaker. Förstoppning försämrar ofta gasbesvär för den blockerar gaser i tarmen («Bloating and distension in irritable bowel syndrome: the role of gastrointestinal transit»). Även behandling av förstoppning kan försämra problemet. Vid förstoppning rekommenderas det att äta många lösbara fibrer som kan bidra till gasbesvär. Om du har båda besvären kan du prova att dricka mer vatten och röra på dig mer. Det hjälper oftast, enligt undersökningen «Effects of regular physical activity on defecation pattern in middle-aged patients complaining of chronic constipation».

5. Rör på dig mer

Om det inte går att träna på gym kan du ta en promenad varje dag, åtminstone en halvtimme.  Gång, speciellt efter maten, hjälper att upprätthålla muskeltonus, förebygga förstoppning och förbättra matsmältning.

6. Prova pepparmyntolja

Uppblåsthet kan orsakas av förändringar i mag-tarmkanalens maskulatur så det kan vara nyttigt att ta spasmolytika. Pepparmyntolja har en sådan effekt på kroppen så den används ofta vid uppblåsthet. Det bevisas i många undersökningar, bland annat «Peppermint oil for irritable bowel syndrome: a critical review and metaanalysis».

Kamomillte och vatten med flera droppar nejlikolja bidrar också till att lindra obehagliga symptom («Eugenol (Clove Oil)».

7. Undvik oro och stress

Mindre stress har en positiv påverkan på matrelaterade symptom och förbättrar livskvalitet generellt.

8. Kontakta läkaren för att undersöka den främsta sjukdomen

Det kan vara meningslöst att kämpa mot symptom om det finns en djupare orsak till dem. Skriv ner dina frågor och kommentarer inför läkarbesöket. Hur och när uppstår uppblåst mage (dagboken där du skriver ner mat du äter kan vara till stor hjälp)? 

Hur kan man bli av med buller och gaser i magen snabbt?

Du har ett viktigt möte och det kniper, bullrar och tränger på i magen, redo att “släppa väder” när som helst? Det kan hjälpa:

  • Drick ett glas vatten
  • Ät om du är hungrig
  • Rör på dig (ta en cykeltur, spring eller hoppa lite).
  • Prova att göra yogapositioner som berör magmusklerna («katt och ko» (Cat-Cow), Sfinxen (Sphinx Pose), kroppstwist (Torso Twist), utvidgade hundvalpspositionen (Extended Puppy Pose), triangeln (Extended Triangle Pose))
  • Massera magen i mjuka cirkulära rörelser 15 minuter

Uppblåst mage brukar inte vara allvarligt för den orsakas av uppenbara och lätt förändringsbara symptom. Men det är bäst att kontakta läkaren om de obehagliga symptomen påverkar livskvaliteten negativt.

Vad kan du ta reda på? Läs här: