Benign prostatahyperplasi: Vem är i farozonen och hur minskar man risken?

183 views

Prostatahyperplasi är mycket vanligare än många tror. Det är inte den typiska åldersrelaterade sjukdomen. Enligt artikeln “Understanding patient and physician perceptions of benign prostatic hyperplasia in Europe: The Prostate Research on Behaviour and Education (PROBE) Survey” uppstår symtomen hos 25 % av européerna över 40 och över hälften av de över 65 år. Vi kommer berätta vad du bör vara vaksam på för att undvika att utveckla sjukdomen.

Sjukdomen ingen talar om

Benign prostatahyperplasi är när prostatavävnaden (en liten körtel som väger 20-25 gram, benägen under blåsan) blir förstorad. Prostatan producerar vätskor som utgör ejakuleringsvätskan och hjälper spermierörligheten. Prostatakörteln har även en annan funktion: under ejakulering blockerar den urinkanalen.

Med åldern börjar körtelns vävnad expandera och bilda knutor samt blir fastare. Det är fortfarande okänt varför detta sker. Viss forskning såsom “Investigation, treatment and monitoring of late-onset hypogonadism in males” antyder att sjukdomen är ärftlig. Oavsett löper män vars fäder haft benign prostatahyperplasi dubbelt så hög risk att drabbas av det. Något man vet med säkerhet är att åldern och en förändring i antal androgener i blodet definitivt påverkar risken att drabbas av prostatahyperplasi.

Denna sjukdom är en av de vanligaste urologiska sjukdomarna bland äldre män. Över hälften av europeiska urologer hävdar att åtminstone 45 % av deras patienter har några av symtomen på benign prostatahyperplasi, enligt artikeln “Understanding patient and physician perceptions of benign prostatic hyperplasia in Europe: The Prostate Research on Behaviour and Education (PROBE) Survey”.

Det är därför män över 40 behöver vara uppmärksamma på sin hälsa och vaksamma för att upptäcka prostatahyperplasi i ett tidigt skede för att kunna påbörja förebyggande behandling.

Symtom och följder

Tumören växer långsamt, vilket är anledningen till att symtomen vanligen knappt är märkbara i början. Med tiden blir de dock mer och mer uppenbara.

I de tidiga skedena är det huvudsakliga symtomet svårigheter att urinera. Främst innebär det att blåsan kan behöva tömmas en gång i timmen eller varannan timme, till och med under natten. Dessa symtom uppstår under loppet av 2-3 år. Under denna tid blir prostatan så stor att den trycker på urinröret. Det innebär att urineringen kräver stor ansträngning och att urinet kissas ut i små mängder samt kan vara grumlig eller blodblandad. Blåsan behåller alltid lite vätska och för mannen känns det ständigt som om blåsan inte vore helt tömd. Redan vid detta symtom skapar det obehag och minskar livskvaliteten. Då sjukdomen utvecklas leder det till inkontinens och ibland även njursvikt. Det rinner även alltid urin från den fulla blåsan, vilket är en undermedveten process som inte går att kontrollera.

Givetvis skiljer sig verkligheten från den kliniska beskrivningen, och det beror på hastigheten tumören växer i, var den är belägen och dess storlek. Endast en läkare kan förklara vad som sker och ge riktig prognos. Vanligen skickar de patienten på laboratorietester såsom rektal undersökning, ultraljud, röntgen, urinprov, blodprov, samt kontroller av antigennivåer som är specifika för prostatan.

Behandling och förebyggande åtgärder

I de tidiga skedena kan läkaren skriva ut medicin, men om upptäckten görs sent kan operation bli nödvändig. Vanligen tas tumören bort med laserkirurgi. Det är en modern och icke-invasiv procedur, även om man naturligtvis helst skulle vilja slippa den ändå!

Det är alltid enklare och billigare att förhindra sjukdomen än att behandla den. Alla män över 50 bör besöka urolog för kontroller åtminstone en gång om året. Mellan varje besök bör man vara extra uppmärksam på sina symtom. Baserat på forskningen ”What is Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)?” utförd av American Urology Association, kan övervikt, brist på fysisk träning och erektil dysfunktion vara potentiella riskfaktorer för att utveckla benign prostatahyperplasi. Råden för att undvika sjukdomen är enkla, utöva fysisk träning regelbundet, ha ett hälsosamt sexliv och ät en balanserad kost rik på vitaminer. Givetvis har även C-vitamin en roll i skyddandet av mäns hälsa, som förklaras i artikeln “Enlarged prostate: Does diet play a role?”. Därför kan rätt kombination vitaminer hjälpa till att förhindra att sjukdomen utvecklas, i synnerhet om man börjar inta vitaminer så tidigt som möjligt.

Som du kanske förstår är risken att utveckla denna sjukdom stor. Men även om du upptäckt oroande symtom och känner att du är i en högriskgrupp så ska du inte få panik! Vår moderna värld har försett oss med många tekniker och metoder som kan hjälpa oss att skydda hälsan många år framöver samt undvika allvarliga följder för kroppen. Det är alltid goda nyheter!

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…