Åldrande fullt med glägje: långlivade djur

222 views

År 2019 låg människans medellivslängd i världen på 72,6 år. Enligt FNН levde man till 70 år i Skandinavien även på 1950-talet, och nu har den här siffran växt till 82 år. I naturen (och inte bara i det vilda) finns dock varelser som lever mycket längre. Kakadu och sköldpaddor kan till exempel leva längre än 100 år, och grönlandsvalar lever ännu längre, till 200 år. Här är en lista på de intressantaste långlivade djuren samt lite fakta om dem och deras hemligheter.

Med omtanke lever man längre

En laysanalbatross-hona som bor i naturreservatet Midway Atoll i Stilla havet är den äldsta vilda fågelnа i världen. Hon heter Wisdom och år 2018 blev hon även den äldsta fågelmamman. Hon var 69 när hon ruvade nästa fågelunge. Under hela sitt liv har den här honan fått 36 ungar. United States Fish and Wildlife Service tar ordentlig koll på honans hälsa.   

Forskare anger flera orsaker till att stora fåglar lever så länge. Den första orsaken har att göra med deras storlek. Ju större en fågel är desto större chanser har den att leva länge. Kakadu lever till exempel till nästan 100 år och rödstjärtad vråk kan dröja här på jorden tills den blir över 25 år. Kolibrier lever däremot bara 9 år.

Den andra orsaken är omtanke om de unga. Ju längre honan sköter om sina ungar desto större chanser till ett långt liv har de. Ungar till östsialia (de når förresten en längd på max 15 cm) tillbringar i boet en månad så några av dem lever upp till 10 år. Det samma gäller ”kommunal” omtanke – kråkor som lever i flockar har större möjligheter att skydda sina ungar mot rovdjur och fåglar och andra farligheter än andra, ensamstående fåglar. Det känns att även människor hade kunnat ta hänsyn till den här modellen, och det här systemet verkar fungera i vissa länder. I Italien lämnar barn till exempel föräldrahemmet när de har fyllt 40 år och redan skaffat familj och barn. En del föredrar till och med att inte flytta ut alls och 3-4 generationer bor ihop under samma tak. Medellivslängden i Italien är förresten 83,1 år.

Hälsosamt kallvatten

Andra djur som följer människans tre främsta regler för god hälsa och långt liv ”kyla, hunger och lugn” är marina däggdjur. 

Den europeiska ålen som bor vid Nya Zealands kuster lever normalt ungefär 60 år fast en gång har man hittat en fisk som levde dubbelt så länge, 106 år!

Don Moore, direktör på Oregon zoo i Portland, tycker att kallvatten sänker fiskarnas och de marina däggdjurens kroppstemperatur och därmed gör deras metabolism långsammare, vilket leder till att deras vävnader skadas mindre. Det är därför grönlandsvalar ofta lever längre än 200 år.

Den hårda venusmusslan som spolades upp på stranden i Island 2006 levde ännu längre. Forskarna räknade upp antalet årsringar på skalet och upptäckte att den här musslan föddes 1499! Den skulle kanske ha levt ännu längre än de imponerande 507 åren om den hade stannat kvar på havsbottnen.

Bra sömn är ett sätt att bevara hälsan

Emellertid slår galapagossköldpaddor alla rekord på land. En av dem som kallades Ensamme George levde mer än 100 år – helt ensam. George bodde på ön Pinta som är en obebodd ö på Galápagos. Han hittades där 1971, och efter ett år tog den lokala nationalparkens medarbetare honom till Charles Darwin-forskningsstationen på Santa Cruz Island. De hoppades att hitta en hona till George.

Alla hoppen gick upp i rök när det visade sig att George är den sista levande Pinta sköldpaddan. Ensamme George levde dock över 50 år till. Som alla andra sköldpaddor sov han 16 timmar om dygnet, drack mycket vatten och höll en diet så och då. Nationalparkens anställda hade noggrann koll på Ensamme Georges kost och dagsrutin. Även människor kunde ärligt talat ta det på allvar – man ska sova tillräckling, om än inte 16 timmar såklart, samt äta hälsosamt.   

Vad kan du ta reda på? Läs här: