Därför är kosttillskott a och o idag

1680 views

Vilken typ av ätare är du idag? Älskar eller hatar du kött? Är du en medveten vegetarian, en snabbmatsälskare, raw food-fantast eller den som äter vad som helst? Det kan hända att man tror på matrestriktioner eller bara kör på när det gäller näring, men vi har alla ett gemensamt problem: det är inte fysiskt möjligt för den mänskliga kroppen att konsumera tillräckligt mycket mat som för att förse den med tillräckliga nivåer av alla viktiga näringsämnen såsom vitaminer, mineraler, oljor och syror. Här är koncentrationen nyckeln. Kosttillskott är världens mest effektiva hjälpmedel för att stötta våra livsprocesser.

Kosttillskott kan vara vegetariska, animaliska eller mineralutvunna, kemiskt eller biologiskt syntetiserade och klassificerade som nutraceutika, parafarmaceutiska eller synbiotika, som tillsätts till kosten för att balansera den. Hur identifierar man och skräddarsyr en egen meny av kosttillskott? Först och främst bör man konsultera en läkare. Det kan dock vara bra att känna till global näringsfakta och uppgifter som tagits fram av forskare världen över. De har bekymmer att delge, då det vi står inför idag är brister på näringsämnen.

Den främsta bristen hos människor är för närvarande järnbrist. Enligt WHO är över 30 % av den globala befolkningen drabbad, varav kvinnor och barn löper störst risk. Det är helt klart kopplat till ekonomiska förhållanden, vilket innebär att det förekommer mest där befolkningen har en begränsad konsumtion av järnrika livsmedel såsom kött eller fågel. Specialkost eller biogeografiska faktorer spelar dock också in – såsom i Japan, där tillsatser av järn och zink har en enorm efterfrågan. 

Jod är ett annat grundämne med hög efterfrågan – i synnerhet på fastlandet. Jod göder produktionen av livsviktiga hormoner som ansvarar för hjärnhälsa, metabolism m.m. Även om de flesta europeiska marknader har uppfört särskilda regler för joderat salt sedan mitten av förra seklet, finns det fortfarande ett tydligt behov av ytterligare tillförsel.

B-vitaminer (från tiamin till kobalamin) är lika viktiga. De bidrar till cellens metabolism, energiproduktion, regeneration av kroppens system inklusive nervsystemet. Man har upptäckt till exempel att vegetarisk och detox kost måste kompletteras med kobalamin (B12) tillskott för att undvika anemi och minnesstörningar. Det är förvånansvärt att brist på B1 och B6 har registrerats hos många europeer i så olika länder som Sverige, Portugal och Tyskland, säger undersökningen “Vitamin B Deficiency”.

Ämnen verkar inte ensamma. Ett bra exempel på sådan samverkan är magnesium – kalcium – D-vitamin som tillsammans blir en livvakt för storstadsmänniskor. Dessa tre komponenter ska gå hand i hand i rätt proportion för att hantera över 300 fermenteringsprocesser i kroppen. Det är främst D-vitamin, solens vitamin, som ofta saknas när man inte har solljus under hela året, som i de nordiska och baltiska länderna samt USA, Storbritannien, Benelux och norra delar av Östra Europa.

Omega 3 fettsyror? Kan jag få en dubbelportion, tack? Vet du vad som hander när man tar för mycket Omega 6? Ja, det gör du säkert, även om du föredrar högkvalitativ mat. Omega 6 finns i din extra-virgin olivolja, din hemlagade majonnäs och dina sesamfrön till exempel. De skadliga fettsyrorna tar in de nyttiga ämnenas plats i cellerna och vinner upp till 50 mot 1 så att kroppen blir försvagad. Som tur är finns det en enkel lösning på detta, och det är Omega 3 tillskott. Tänk att våra mormor och farmor gjorde oss friskare när de tvingade oss att ta fiskolja!

Listan kan göras längre med bland annat vitamin A, C och Folsyra. Visserligen vidtar många länder åtgärder för att berika och förstärka baslivsmedel för att förse konsumenter med nödvändig näring. Men detta till trots, så bör kosttillskott fortfarande vara människans bästa vän under livet. Vet du vilket land som har längst förväntad livslängd? Korrekt: det är Japan. Vet du hur hög konsumtionsgrad de har av kosttillskott? 90 % av den totala befolkningen. Dags att komma ikapp, Europa. Det finns utrymme för förbättring!   

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…