Trender inom nutraceutika: nytt på kosttillskottsmarknaden

113 views

Forskning om neutraceutika utvecklas ständigt, forskare skapar nya mångfunktionella tillskott och vitaminkomplex. Det här området har sina trender och nyheter, precis som alla andra områden. Nu tar vi reda på de populäraste kosttillskotten som har tagit den hälsosamma livsstilens värld med storm.

Kollagen

Kollagen anses vara stoppningsmaterial för hudceller. Som en viktig komponent av intercellulärsubstansen bidrar kollagen till att blodkärl kan vidgas och dra ihop sig, och stärker deras väggar medan aminosyror och arginin deltar i detoxifikationsprocessen vid förgiftning.

Det var Sydkorea som uppskattade och började använda kollagenkosttillskott först. Detta land har legat i topp vad som gäller funktionell kost i över 15 år.

Man får kollagen till kosttillskott från fisk, äggskal och andra animaliska proteinkällor. Förra året blev kollagenet ett av de mest efterfrågade kosttillskotten. Bara i USA såldes det för 105,9 miljoner dollar.  

Probiotika

På 1990-talet blev det trendigt att dricka ”levande” yoghurt med bifidobakterier. Det här tillskottet är ett av de mest efterfrågade nuförtiden. Nästa år kommer världens prebiotikamarknad överskrida gränsen på 60 miljarder dollar, påpekar undersökningen “Estimated value of probiotics market worldwide from 2018 to 2023”. Undersökningen “Consumer Trends in Health and Nutrition: Vitamins and Supplements Driving Innovation” som Euromonitor International’s 2019 Health and Nutrition Survey genomförde visade att nästan en fjärdedel av deltagarna tar probiotika.

Prebiotika

Blanda inte ihop dem med probiotika. Prebiotika är fibrer som inte smälts i magen utan försörjer nyttiga probiotikabakterier med mat. Inulin, fruktooligosackarider (FOS), galaktooligosackarider (GOS) och betaglukaner är ävsedda att hjälpa till med en hälsosammare tarmflora. Enligt Natural Products Insider har försäljningen av prebiotikatillskott dubblats varje år sedan 2016. Man räknar att den totala försäljningen av prebiotika kommer att övverskrida en miljard dollar till 2020.

Medellångkedjiga treglycerider

Du behöver inte skämmas över att du inte har hört någonting om den här tillsatsen för det är en av de senaste trenderna i den hälsosamma livsstilens värld. Trots att inte många känner till den går den åt som smör i solsken – förra året ökade efterfrågan på den med 80 procent.

Medellångkedjiga treglycerider är fettsyror som man får fram från kokosolja. På grund av MCT:s (Medium Chain Triglycerides) kortare kedjelängd bryts de ned snabbt och tas upp i kroppen. Till skillnad från långkedjade fettsyror kommer MCT direct till levern där de kan användas som en energikälla eller förvandlas till ketoner. Dessutom visade undersökningen “Medium Chain Triglycerides enhances exercise endurance through the increased mitochondrial biogenesis and metabolism”att den här tillsatsen även har andra dolda egenskaper.

D-vitamin

D-vitamin bidrar till skelett- och tandhälsa och hjälper till att smälta kalcium.  

– Den låga nivån av D-vitaminen har ett direkt samband med kognitiva störningar, säger medicine doktorn Ginny Tavi som är neurolog på kliniken Northwestern Medicine (USA). – Mina undersökningar visar att brist på D-vitaminen leder till neurodegeneration. Det kan bero på att kärlen som förser hjärnan med blodet börjar fungera sämre. På senaste tiden talar man dock allt  oftare om att det finns en tydlig koppling mellan D-vitaminen och immunförsvaret. Debatten väcktes efter undersökningarna “Regulation of Immune Function by Vitamin D and Its Use in Diseases of Immunity” och “Vitamin D and the immune system: new perspectives on an old theme“. Nuförtiden tror forskare att denna vitamin kommer att avslöja fler fantastiska egenskaper i framtiden.

B12-vitamin

Den här vitaminen har blivit så populär på sistone att många kallar den för ”ett trendigt tillbehör”.

Brist på B 12-vitaminen kan orsakas av många vanliga läkemedel, bland annat mediciner mot reflux och diabetes. Ibland beror det på mat man äter. Kött, fisk, ägg och kyckling innehåller B12-vitaminen så det brukar hända att veganer inte får tillräckligt med denna vitamin.

Undersökningen “The Many Faces of Cobalamin (Vitamin B12) Deficiency“ visade i sin tur att stickningar och domningar i kroppsdelar, kramper, synstörningar, trötthet och dålligt humör utan en orsak kan orsakas av bristen på B 12-vitaminen.

Så vi står inför många nya upptäckter. Det gäller både nya substanser som kan förbättra vårt liv och stötta kroppen och de välkända som forskare fortsätter att undersöka och avslöja.

Vad kan du ta reda på? Läs här:

 
Kosttillskott eller…?
Nu för tiden är det inne med en balanserad kost. Allt fler lär sig om hälsosam kosthållning och egenvård eftersom vi alla inser att hälsa, utseende och prestation till stor…
Continue Reading…