En global diet: Trender när det kommer till näring, samt triggers över hela världen

475 views

Världshälsoorganisationens experter är eniga om att en livsstil som är stillasittande tillsammans med en ohälsosam diet fortfarande är de största och främsta orsakerna till att vi inte har en bra hälsa i världen World Health Organization. De ansvarar för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, samt ett antal cancersjukdomar. Dessa bidrar enormt till dödsfall i många av världens länder. Även fast vi är medvetna om detta faktum så fortsätter människor att leva i sina vanor där de självförstör genom att konsumera för mycket socker, salt och fett, medan de försummar fullkorn, färska grönsaker, frukt och andra hälsosamma fiber. Vi bör alla bli mer medvetna om den övergripande positiva förändringen i kosten som ger ett hälsosammare liv.

Skär ner på kalorierna!

Ända fram tills väldigt nyligen observerade ekonomer och näringsspecialister runt om i världen en trend när det kommer till näring: ju högre befolkningens välfärd är, desto mer kalorier konsumerar den genomsnittliga invånaren. Trots detta så har de senaste tio åren haft en omvänd trend: i många rika länder leder den genomsnittliga inkomsten per capita till en minskning av intaget av kalorier. Schweiz, Tyskland, Frankrike, Japan, och även USA har visat en stadig minskning av efterfrågan på livsmedel med mycket kalorier. Ekonomen Hannah Ritchie ser det specifikt på den ökade efterfrågan av färska grönsaker och frukt, såväl som deras tillgänglighet och överkomliga priser för människor i utvecklade länder: antalet livsmedel som vi kan äta är begränsat och om andelen ”vegetarisk” mat ökar, så minskar antalet ohälsosamma livsmedel med högt kaloriintag stadigt.

Skär ner på kolhydrater!

En annan trend som världens experter inom näring- och livsmedelssäkerhet uppmärksammat är en minskning på livsmedel med mycket kolhydrater i utvecklingsländerna. Brasilien och Kina till exempel, vars ekonomier har ökat under de senaste tio åren, har populariteten för rätter som är rika på kolhydrater minskat dramatiskt. Deras häftklamrar, som gryn och rotgrönsaker, som är näringsrika, billiga att odla och enklare att förvara under lång tid, har sett en minskning i försäljningen.

Däremot har köttkonsumtionen ökat något enormt: bara i Kina är konsumtionen fem gånger större än 1996. Nu är det 63 kg per år, per person. Protein, inklusive animaliskt protein, är utan tvekan mer användbart som bas för kosten än kolhydrater. Det är dessutom säkert att anta att om den ekonomiska takten i tillväxten i dessa länder fortsätter att växa stadigt kommer de snart att gå med i ”grönsaksligan”.

Lite extra fett?

Vegetabiliska fetter så som animaliska omättade fetter (som finns i vissa fiskarter) bidrar till normal funktion av det kardiovaskulära systemet. Produkter som är rika på hälsosamma fetter, bland annat fisk, avokado, nötter samt olika animaliska och växtbaserade oljor har blivit mer tillgängliga för människor såväl i u-länder som i-länder under de senaste decennierna.   

Kyckling eller fisk istället för kött?

Den mest eftertraktade produkten för människor i fattiga och utvecklingsländer är, och har varit kött. Ekonomiskt välbefinnande verkar vara ett globalt lackmuspapper: så snart inkomstnivån börjar växa och befolkningen kan börja ha en högre levnadsstandard så ökar andelen kött i deras kost kraftigt. Något som däremot är värt att notera är att denna trend inte lämnar de kulturer där kött aldrig betraktades som en integrerad del av en traditionell diet: Sydostasien eller Indien. Dessutom blir ”kötthunger” i första hand oftast tillfredsställt av billigt rött kött, främst fläsk.

Men om ekonomin fortsätter att växa över tiden, flyttas fokusen på konsumtion från skadligt rött kött till säkrare vitt kött, så som kyckling eller kalkon. Även soja, som är en vegetarisk proteinkälla och naturligtvis fisk, växer också i popularitet.

Experterna på WHO påminner om att du njuter av en hälsosam kost om 25% av kalorierna faller på proteiner (grönsaker och djur), 30% på sunt fett och de återstående 45% finns i en form av säkra kolhydrater. Who experts reminde Idag är det tyvärr svårt att förutse objektivt när länder kan komma nära dessa siffror.

I Italien, där matvanorna anses vara några av de hälsosammare, så utgörs konsumtionen av färska grönsaker, örter, och frukt bara hälften av den rekommenderade nivån. Men om man tittar på den ljusa sidan så är den allmänna trenden ganska positiv. Om tillväxten i världsekonomin och utvecklingsländernas ekonomier förblir på nivån som de för nuvarande är på så kommer världsdieten att förändras mot ett säkrare och hälsosammare mönster.

Vad kan du ta reda på? Läs här: