Kosttillskott – självklart eller tvivelaktigt?

1429 views

Visst är det något som förbryllar många av oss? Ändå besvaras denna fråga ofta felaktigt eller med tvetydiga svar. Vi är många som bara känner till kosttillskott vid namnet, har hört talas om det från olika källor men som ändå inte till fullo förstår vad det är, vad det är till för, vilka sorters kosttillskott som finns, och framför allt hur man väljer kvalitativa varianter som passar ens individuella behov.

Att förebygga är bättre än att behandla

Vi tar en närmare titt på lite siffror: kosttillskott används av över 90 % av japanerna, över 80 % av USAs befolkning och ungefär 65 % av Europas invånare. Hur kan denna skillnad förklaras? När det gäller Europa, beror det bland annat på det vanliga ställningstagandet mot allt plastförpackat som ej är mat. Man anser att en hälsosam kost är mer fördelaktig än ett kosttillskott. Det är dock svårt att tro att en till synes oduglig produkt skulle ha stått sig på marknaden under tre årtionden och ständigt öka i popularitet. Kanske rör det sig i själva verket om synen på vår hälsa: många vänder sig till medicinsk hjälp först när en del påtagliga problem börjar sjunka in. Dessvärre har vi ännu inte lärt oss att förebygga sjukdomar genom att ha en konsekvent helhetssyn över vad vi äter, hur vi förändras med åren och hur vi mår. Det är här kosttillskott kommer in i bilden, med sjukdomsförebyggande verkan som dess direkta mål. Det är inget läkemedel och inte heller direkt mat (det är omöjligt att ersätta färska grönsaker och frukter med kosttillskott). Likväl förser inte ens en ren diet oss med alla nödvändiga näringsämnen.

Men om jag äter superhälsosamt då?

Det är tråkigt om än sant, men mat har under de senare årtiondena objektivt setts förlora dess biologiska värde. Strävan efter hög produktivitet av jordbruksprodukter till nackdel för kvaliteten, tillsammans med modern processteknik berövar produkterna på många essentiella komponenter. Dessa består i första hand av vitaminer, mineraler, fosfolipider, fleromättade fettsyror och så vidare. En tredjedel av dem är oumbärliga, då livsmedel inte kan tillhandahålla tillräckligt av dem på egen hand. Brist på vissa spårämnen eller vitaminer har en stor förmåga att starta en kedjereaktion och trigga igång olika sjukdomar.

Nyckelordet här är ett kosttillskott. ”Biologiskt aktiv” innebär först och främst att man fyller på detta underskott på ett tillförlitligt sätt. Vi får inte på något sätt nöja oss med ett syntetiskt substitut. Högkvalitativa kosttillskott tillverkas av naturliga råmaterial – växter, mineraler och animaliskt innehåll. Med stöd av en sådan ”bonus” anpassar sig kroppen till att utföra dess funktioner ordentligt.

Kosttillskottens avancerade egenskaper

Genom att använda biologiskt aktiva kosttillskott förbättras metabolism, enzymaktiviteten återställs, immunförsvaret förstärks och interna organs arbete regleras och stöttas. Risken för många sjukdomar minskar betydligt, inklusive allvarliga sådana såsom stroke, hjärtinfarkt, ateroskleros och diabetes.

Kosttillskott kan ha väldigt olika sammansättning och syfte, och finns till och med i olika varianter: de finns som tabletter, kapslar, vätskor och pulver. Det finns kosttillskott med en ”bred profil”, exempelvis omega-3 fleromättade fettsyror, som vi verkligen behöver. De har en central roll i vårt immunsystems bildande och motståndskraft, hjärnfunktionen, och minskar även risken för att utveckla kardiovaskulära sjukdomar.

En del kosttillskott är anpassade för att möta specifika behov. Exempelvis hjälper medel från kräftdjursskal till att reducera kolesterol, glukos, fördröja fettabsorptionen från tarmarna och avlägsna det, vilket hjälper dig att kontrollera din vikt. Det finns kosttillskott som förbättrar hudens, hårets och naglarnas tillstånd. Det finns även en särskild grupp kosttillskott som används inom stärkande medicin. De främjar vår organisms anpassningsförmåga och assisterar i reduceringen av läkemedelsbiverkningar, då de agerar som en stöttande mekanism. Som du ser finns det massvis att välja mellan.

Är det säkert?

Tanken på att lägga din tilltro och dina pengar på en falsk produkt är skrämmande, så vad gör man för att undvika att få en blek kopia och istället köpa en kvalitetsprodukt? På samma sätt som man noga skådar sina jordbruksodlade grönsaker och väljer de bästa till familjen, vill man även välja de kosttillskott som skulle möta människokroppens behov som bäst. Dessvärre är det inte enkelt att hitta tillförlitliga uppgifter om kvalitativa kosttillskott, och ofta är det enda man vet att de måste vara licensierade. Internationella organisationer såsom HACCP, GMP, ESO har ett vetenskapligt förhållningssätt till kvalitetskontroller av kosttillskott. Protokoll har tagits fram gällande obligatorisk certifiering: produkter kontrolleras för säkra och biologiskt aktiva medel. Det här är av allt större vikt då HACCP-certifiering exempelvis garanterar att tillskottet enbart producerats av råmaterial och inte innehåller några farliga ingredienser. Certifieringen är effektiv och gäller i hela Europa. Om du ser någon av dessa certifieringar på förpackningen kan du känna dig trygg med ditt val.

Vad kan du ta reda på? Läs här: