Antioxidanter: varför hela världen är så tokig i dem och varför de behövs
Det räcker att slå upp beskrivning av någon ”hälsosam” produkt eller något skönhetsmedel (speciellt det som stoppar åldrande) för att hitta information om antioxidanter. Vad är antioxidanter egentligen och kan de verkligen skydda vår kropp mot tidigt åldrande? Låt oss fördjupa oss i den här frågan.
Syre – vän eller fiende?
Som alla vet kan vår kropp inte leva utan syre som är det nödvändigaste ämnet och är med i nästan alla de viktigaste processerna i kroppen och hjärnan. Samtidigt ger syre upphov till oxidationsprocesser på grund av vilka oliga kemiska ämnen förvandlas till fria radikaler, instabila molekyler som kan skada cellerna. I vissa fall kämpar kroppen ner dem på egen hand genom att bearbeta och ta bort dessa ”avfall”, men annars kan det uppstå oxidativ stress som inte bara förstör cellerna utan också stör viktiga funktioner i kroppen.
Oxidativ stress ökar till exempel risken av sådana sjukdomar som hjärtsjukdomar, cancer, artrit, stroke, respirationssjukdomar, immunbrist, lungemfysem, Parkinsons sjukdom och många andra.
Antioxidanter är ämnen som skyddar cellerna i kroppen mot skadeverkan från fria radikaler (instabila molekyler som uppstår under oxidativa processer vid normal metabolism)..
Den här termen blev välkänd inte så länge sedan. Man tog upp det här ämnet på 1990-talet i samband med teorier att fria radikaler kan bidra till ateroskleros och synförlust.
Antioxidanter kan däremot stabilisera störningar från fria radikaler och till och med vända bakåt de negativa processerna som de redan startat.
Varifrån kommer antioxidanter?
En viss mängd antioxidanter kan kroppen producera på egen hand. De kallas endogena antioxidanter. Men de flesta antioxidanterna är exogena, de kommer utifrån.
Det kan vara naturliga (från växter) och syntetiska (från laboratoriet) antioxidanter.
Flest antioxidanter anses förekomma i teer (främst ofermenterade eller delvis fermenterade tesorter som grönt, vitt, oolong), bär, främst röda och svarta, för det är just ämnena som ansvarar för färgen som är kraftfulla antioxidanter, samt vissa frukter och grönsaker.
Vilken fara bär fria radikaler med sig och vem drabbar de mest?
Fria radikaler produceras som resultat av de negativa faktorerna i miljön. Även extrahård fysisk aktivitet (till och med intensiv gymträning) kan stimulera eller försnabba produktion av fria radikaler.
De främsta riskfaktorerna:
- Skador och vävnadsskador på grund av skador eller inflammation;
- Omåttligt intag av produkter med transfetter samt konstgjorda sötningsmedel, färgämnen och flera tillsatser;
- Effekt av några läkemedel och kemikalier;
- Rökning;
- UV-strålning (huden åldras snabbare i öppna solstrålar bland annat på grund av fria radikaler).
Så nästan alla av oss är i riskgruppen – förr eller senare kommer en av faktorerna som stimulerar produktion av fria radikaler. Detta är så farligt inte bara för det får cellerna att åldras snabbare (fast det inte heller är trevligt) utan också för det startar inflammatoriska och andra processer som påverkar hälsan direkt.
Rent teoretiskt kan hälsosam kost, stressfri tillvaro i en helt ekologisk miljö minimera risken av fria radikaler. Men i praktiken behöver vi alla de här ”medhjälpar” som botar de drabbade cellerna i tid och skyddar kroppen.
Antioxidanter – samma som vitaminer?
Både ja och nej. Saken är att så kallar man en hel del ämnen som kan påverka fria radikaler och skydda kroppen mot deras skadeverkan. ”Antioxidant” är egentligen inte ett namn utan beskrivning av de här ämnenas funktioner. Idag känner vi till hundratals olika ämnen som verkar som antioxidanter.
Här är bara de vanligaste bland dem:
- vitamin А;
- vitamin C;
- vitamin Е;
- lykopen;
- lutein;
- selen.
Vi får dessa antioxidanter utifrån, bland annat i form av konstgjorda tillskott.
Naturliga antioxidanter som finns i växter tillhör följande grupper:
- flavonoider;
- flavoner;
- catechins;
- polyfenoler;
- fytoöstrogener.
En annan viktig sak som man borde hålla i huvudet är att dessa antioxidanter inte ersätter varandra. Om man får tillräckligt med vitamin C eller catechins (de är särskilt många i teet) behöver man ändå vitaminerna A och E samt selen och fytoöstrogener (som kan bland annat kompensera för östrogenbrist hos kvinnor som går igenom menopaus). Varje antioxidanttyp har sin ”specialitet” och en grupp kan tyvärr inte helt ersätta den andra.
Kan man få överdos av antioxidanter?
Ja, det kan man. Ju fler sådana ämnen man får utifrån desto mindre blir kroppens förmåga att producera antioxidanter. Dessutom kopplar man överskott av flera av dem med höjd risk för hudcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Som regel uppstår det här problemet dock vid betydlig och regelbunden överdos. Om man följer läkarens rekommendationer och inte skriver ut till sig själv vitaminer och mineraler med antioxidativa egenskaper är det en väldigt låg risk för överdos.
Vilka produkter innehåller flest antioxidanter?
Ju mer varierande vår dagliga kost är, ju mer grönsaker, frukt och bär vi äter och ju oftare vi dricker te och kaffe desto fler antioxidanter får vi. Och i så fall är de också mycket varierande och kan hjälpa vid helt olika skadogörelser från fria radikaler, vilket är otroligt viktigt. Det går inte att räkna alla naturliga antioxidantkällor men vi ska nämna grönsaker, frukt och bär som innehåller flest antioxidanter.
● Katrinplommon
I den amerikanska undersökningen “Largest USDA study of food antioxidants reveals best sources” (”Den största USDA undersökningen av antioxidanter i mat avslöjar de bästa källorna”), står det att en portion katrinplommon innehåller 4873 antioxidanter. Inte bara färska frukter är nyttiga och även torkade katrinplommon förlorar inte sina egenskaper och de flesta av dem är kvar.
● Blåbär
Det här bäret slår alla rekord vad gäller antal antioxidanter. I samma undersökning, “Largest USDA study of food antioxidants reveals best sources” (Den största USDA undersökningen av antioxidanter i mat avslöjar de bästa källorna”), säger forskarna att blåbär innehåller i genomsnitt 40 gånger fler aolika antioxidanter än alla andra frukter och grönsaker. Ett kilo skogsblåbär är ungefär 10 gånger mer än det behövs varje dag. Men man ska förstås inte sluka i sig ett kilo blåbär om dagen! Det är särskilt bra att veta att även torkat blåbär eller blåbärsylt bevarar de flesta antioxidativa egenskaperna.
● Hallon
Ett annat bär som hjälper till att skydda mot cancerogena ämnen. Undersökningen “Low Concentrations of Quercetin and Ellagic Acid Synergistically Influence Proliferation, Cytotoxicity and Apoptosis in MOLT-4 Human Leukemia Cells” (”Låg koncentration av kvercetin och ellaginsyra påverkar synergistiskt spridning, cytotoxicitet och apoptos i MOLT-4 leukemicellerna hos människan”) som har publicerats i Journal of Nutrition, visade att antioxidanten ellaginsyra (finns i hallon, granatäpplen, valnötter och tranbär) förstärker kvercetins förmåga (antioxidanten som produceras i äpplen, vindruvor, lök och bovete) att döda patologiska celler. Så man ska nog äta hallon med äpplen… eller med lök, det är en smaksak.
● Kål
Vitamin С, betakaroten, lutein och zeaxantin – vitkål innehåller de här tre antioxidantgrupperna. Brysselkål innehåller många föreningar som kallas isotiocyanater. De för ut farliga cancerframkallande radikaler innan de börjar verka. Broccoli är särskilt nyttig för män – undersökningen ”Cruciferous Vegetables, Isothiocyanates, and Bladder Cancer Prevention” (”Korsblommiga grönsaker, isotiocyanater och förebyggande av urinblåsecancer”), publicerad i journalen Molecular Nutrition & Food Research, visade att män som har ätit minst 5 portioner korsblommiga grönsaker som broccoli i veckan fick urinblåsecancer hälften så ofta under 10 år.
Dessutom innehåller russin, jordgubbar och apelsiner många antioxidanter.
Antioxidanter – ett medel mot åldrande?
Varje sekund avvärjer vår kropp en miljon anfall. Fast vart och ett av dem är så försumbart förstör alla av dem tillsammans så småningom vår hälsa. Tack vare forskningarna och hälsovården får vi veta allt mer om vår kropp, vilka lagar som styr dess funktion och hur den kan skyddas med var dag som går. Antioxidanter är inte läkemedel och de kan inte bli en magisk pill mot åldrande, men de kan bli vår sköld. Med det hjälper de oss att inte bara vinna tid utan också förbli friska, vackra och unga längre. Det är väl ganska mycket?
Vad kan du ta reda på? Läs här: