Du behöver det inte: Hur extra vikt påverkar din kropp
Enligt en forskning från WHO så bär 39% av männen och 40% av kvinnorna extra vikt på sig, och 13% har fetma som en diagnos. Efter år 1975 har den sista siffran vuxit till sig nästan två gånger så mycket. Låt oss nu ta en närmare titt på vad extra vikt innebär, vilka problem det kan orsaka och om alla kan dra nytta av att röra på sig mer och äta mindre.
Hur du utvärderar din vikt och när du ska bli orolig
Börja från att beräkna förhållandet till din kroppsmassa. För att kunna göra det så måste du dela din vikt i kilogram med din höjd i kvadratmeter (kg/m2). Om den resulterande siffran ligger inom gränserna 18,5–24,9 kg/m2, så ligger din vikt inom det normala intervallet. Enligt experterna på WHO så uppstår hälsoriskerna när kvoten av kroppsmassan ligger inom gränserna 25–29,9, och fetma är det när indexet är lika med, eller är större än 30 kg/m2.
Ett annat sätt att ta reda på om din vikt kan skada din kropp är att mäta omkretsen på midjan. Midjeomkretsen bör ligga inom gränserna 80-88 cm för vuxna kvinnor och upp till 101 centimeter för män. Men om midjan är större än det så behöver du inte oroa dig! Lägg bara fokus på att äta mer vegetabiliska livsmedel i din diet och träna dagligen. Du kommer med all säkerhet att dra nytta av båda oavsett.
Missuppfattningar om sin egen ”extra vikt” kan samtidigt leda till allvarliga konsekvenser. I mars 2020 publicerade en grupp forskare en rapport om sin forskning i Nature Journal, som har visat att stigmatiseringen av överviktiga människor leder till psykologiska och fysiska problem, som att skämmas över sin egen kropp. Detta kan hindra dem från att vända sig till någon för att få medicinsk hjälp, inklusive problem som inte är relaterade till extra vikt.
Varför är det dåligt med extra vikt
Extra vikt är farligt. Enligt experterna från Center of Disease Control and Prevention kan bukfetma leda till lågt ”bra” kolesterol och högt ”dåligt” kolesterol och problem med blodtrycket. Extra vikt ökar trycket på lederna, orsakar sjukdomar i gallblåsan, leverinflammation, prediabetes eller typ 2-diabetes.
Apné eller snarkning kan också orsakas av fetma. Det tas ofta lätt utan en allvarlig tanke eftersom apné leder till ett kort avbrott i andningen, vilket orsakar syrebrist, som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
Kost eller träning: Vad är bäst
Det finns hittills inte ett enda botemedel. Den modern vetenskapen erbjuder heller inte en formel för att gå ner i vikt. Det finns ingen kost som skulle ha passat perfekt (eller åtminstone acceptabelt) för alla, och principen om att äta mindre och röra på sig mer fungerar inte i alla fall. Där man kan skära ner på kolhydrater och integrera löpning så kommer en annan att bli neurotisk, till exempel i fallet när maten under barndomen inte bara var ett sätt att tillgodose det naturliga behovet utan en belöning, eller, på grund av ledvärk till följd av en kraftig ökning av träningsintensiteten.
Man får heller inte glömma bort att fetma kan bero på genetik, kronisk stress, fel mediciner, dåliga matvanor, hormonella sjukdomar och depression. Det kan finnas flera orsaker samtidigt, och endast läkare kan hjälpa till att identifiera dem. Tills dess, oroa dig inte och håll dig inte till ”extrema dieter” även om midjan är större än 88 (eller 100) centimeter. Även om de amerikanska forskarna förklarar hur man mäter midjan, så rekommenderar de att man går till en screening istället för att ge en diagnos själv.
Läs mer om TILLSKOTT+, Vikt
Vad kan du ta reda på? Läs här: