Vitaminer & tillskott: därför fungerar de inte
Bara i USA spenderar konsumenter omkring 7,5 miljarder dollar på vitaminer och kosttillskott varje år, i hopp om att de smarta tabletterna eller pulvertillskotten ska hjälpa dem att bli yngre och leva längre, eller åtminstone rena kroppen samt förbättra hälsan. Det finns ännu inte någon definitiv vetenskaplig enighet om vilket värde dessa mineraler och tillskott har utifrån en medicinsk ståndpunkt: för nästan varje studie som påstår att vi måste få i oss alla nödvändiga substanser uteslutande från mat, så finns det ett arbete som bekräftar fördelarna med särskilda tillskott. Det verkar som att förespråkare för båda synsätt är överens om en sak: människan bör alltid få i sig alla vitaminer och mineraler som är nödvändiga för hälsan, och om det inte finns ett sätt att äta en fullständigt balanserad och varierad kost, så varför inte vända sig till tillskott.
Men precis som för all påverkan man utsätter sin kropp för så måste man vidta yttersta försiktighet när man väljer ett kosttillskott, såväl som att man ska observera sättet de ska intas på.
Anledningen till att vitaminer och kosttillskott inte verkar fungera
Innan du över huvud taget börjar ta några tillskott, är det viktigt att du förstår att varken vitaminer, mineraler eller kosttillskott är någon form av läkemedel. Det innebär att de inte är till för att behandla särskilda tillstånd, och därför kan effekten ta sin tid. Deras syfte är att hålla din kropp i bästa skick medan den gradvis underlättar några av dess centrala funktioner. Men om du har tagit kosttillskott ganska länge och inte märker några förändringar alls kan det vara en av orsaker som vi räknar upp nedan.
Orsak 1: du följer inte instruktionerna
Att ta kosttillskott på tom mage eller i samband med måltid, intag före läggdags eller tidigt på morgonen, är alla viktiga instruktioner som står på förpackningen eller i bipacksedeln. Även om kosttillskott och vitaminer inte är läkemedel så har de något gemensamt. De har båda en kemisk formula som kan interagera med substanser inuti din kropp, och därmed kan deras effektivitet påverkas. Till och med ett glas juice eller te att skölja ner tabletterna med, kan ha en avgörande effekt. I synnerhet om du blandar särskilda ingredienser på regelbunden basis i tron om att det blir ännu bättre.
Orsak 2: Du doserar felaktigt
När man väljer ett vitaminkomplex (vi påminner om att du bör konsultera läkare innan användning), fokuserar man vanligen på det genomsnittliga normalvärdet för specifika vitaminer och näringsämnen. Ärligt talat så är det inte det smartaste tillvägagångssättet. I själva verket går det inte att tillämpa dessa enformiga standarder på alla: de kan visa sig vara för låga eller för höga. Om du inte upplever någon förbättring efter att ha intagit kosttillskott en längre tid, kan det vara så att dosen helt enkelt inte lämpar sig för dig och att du behöver justera den (återigen bör detta göras under tillsyn av läkare).
Orsak 3: Olämplig förvaring
Man förvarar mycket ofta vitaminer och kosttillskott i ett badrumsskåp eller i kylskåpet. Båda alternativen är fel! Aktiva ingredienser kan förstöras och förlora sina nyttiga egenskaper snabbt om man förvarar dem vått och varmt eller vått och kallt.
Något annat som är viktigt att uppmärksamma är utgångsdatumet. Eftersom effekten av näringsämnena i kosttillskott tenderar minska över tid, kommer tillskotten i din burk eller förpackning vara mer biotillgängliga och ha aktivare näringsämnen för din kropp att absorbera om du väljer en som ligger nära tillverkningsdatumet.
Orsak 4: Felaktig kombination
Vissa kosttillskott och vitaminer fungerar bättre när de tas i kombination. Exempelvis fungerar kalcium som bäst tillsammans med D- och K-vitamin då de hjälper kalciumet att absorberas. En annan lyckad kombination är järn och C-vitamin, som stimulerar kroppen till att aktivt producera mineralet. Dock finns det andra, mindre lyckade exempel: intag av kalcium och magnesium på samma gång kommer att störa absorptionen av båda mineraler, och kosttillskotten tar således ut varandra. Försäkra dig därför om att du kombinerar allt korrekt.
Orsak 5: Olämplig produktform
Vätska eller pulverform? Eller tuggtabletter? När det kommer till vitaminer och kosttillskott så spelar formen faktiskt roll. Vissa ämnen är till exempel mindre stabila i vätskeform och produktens effektivitet kan försvagas långt innan den tar slut. Tala med din läkare för att komma fram till vilken form av kosttillskott som är rätt för dig.
Orsak 6: Du tar dem inte tillräckligt länge
De flesta vitaminer och kosttillskott har en succesivt ökande effekt, vilket innebär att de byggs upp i ditt system. Varje dag man äter god och hälsosam mat får man i sig vitaminer och näringsämnen som förbrukas under dagen. Om din kropp av någon anledning inte får i sig tillräckliga mängder, blir bristen för kraftig och det kan ta ganska lång tid för den att återhämta sig till fullo.
Är det möjligt att boosta effektiviteten av kosttillskott på ett säkert vis?
Ja, mest troligt är säkerhetsmetoder möjliga – allt du behöver göra är att grundligt granska din mat och dina läkemedel. Som vi nämnde ovan, så interagerar de aktiva substanserna i kosttillskott aktivt med medicinerna man tar, och även med maten och drycken. Därför kan till och med små förändringar förbättra dina resultat betydligt. Vad kan man göra?
Så interagerar mediciner och kosttillskott
Om du tar en receptbelagd eller receptfri medicin för din sköldkörtel ska du vara ytterst försiktig med kosttillskott som innehåller kalcium: de aktiva substanserna går nämligen inte bra ihop och hindrar varandras absorption, vilket resulterar i att de inte fungerar. Se till att du tar dem med tillräckligt stort mellanrum mellan doserna. Det bästa är att vänta tills behandlingen är över. Det samma gäller om du tar någon medicin på regelbunden basis, då du måste undersöka hur de interagerar med de kosttillskott eller vitaminer du överväger att börja med.
Den bästa lösningen är att informera din vårdgivare om alla kosttillskott och mediciner du tar. På så vis kan de hjälpa dig att undvika skadliga interaktioner.
Hälsosamma fetter kan hjälpa
I de fall du tar fettlösliga vitaminer, hjälper fettprodukter absorptionen. Om du exempelvis tar kosttillskott som innehåller D-vitamin, så är det en bra idé att ta dem med ett glas mjölk, en bit avokado eller fet yoghurt. På så sätt går det att öka effektiviteten av dessa tillskott med nästan en tredjedel.
Var försiktig med grapefruktjuice
Enligt FDA, kan grapefrukt minska effektiviteten av vissa kosttillskott eller mediciner, och i synnerhet de som tas för att lindra oro. För säkerhets skull är det bra att skära ner på grapefruktjuice under perioderna du tar kosttillskott.
Ta dem vid rätt tidpunkt
Det finns en specifik tidpunkt på dagen när vardera vitamin ska tas för att bearbetas av människokroppen på bästa sätt. Så när vi talar om B-vitamingruppen är det bäst att ta dem på morgonen då deras huvudsakliga funktion är att ge dig energi. Däremot ska melatonin, som reglerar sömncyklerna, helst tas på kvällen.
Ta det lugnt med kaffet
Först och främst kan kaffe störa vissa aktiva ingredienser i kosttillskott, försvaga dem eller tvärtom förstärka deras effekt. Därutöver är kaffe ett starkt vätskedrivande medel, vilket innebär att erhållna tillskott kan spolas ut från kroppen innan de absorberats till fullo.
Det fungerar!
Vitaminer och kosttillskott kan inte användas som medicin mot någon specifik sjukdom, de fyller en helt annan funktion. Av samma anledning bör du inte förvänta dig att de ger en magisk verkan eller wow-effekt. Men om man noga följer den ordinerade användningsfrekvensen och dosen, kombinerar det smart med hälsosam mat och nödvändiga mediciner, så kommer den önskade effekten att komma. Du kommer märka det på sättet din hud får lyster, hur trimmade dina kroppsfunktioner blir och hur energifylld du känner dig.
Vad kan du ta reda på? Läs här: