Vitaminer og kosttilskudd: Derfor fungerer de ikke

453 views

Bare i USA alene bruker forbrukerne rundt 7,5 milliarder dollar i året på vitaminer og kosttilskudd, drevet av et håp om at piller og pulver vil gjøre dem yngre, at de lever lenger, eller i det minste renser organismen og forbedrer helsen. Det finnes fortsatt ingen konkret vitenskapelig enighet om den virkelige nytten av disse mineralene og kosttilskuddene fra et medisinsk synspunkt: For nesten hver eneste studie, som sier at vi må få i oss alle nødvendige stoffer utelukkende gjennom matvarer, finnes det et arbeid som bekrefter fordelene ved visse tilsetningsstoffer. Det ser ut til at forkjemperne for begge synspunkter er enige om én ting: Et menneske bør få i seg alle vitaminer og mineraler som er nødvendige for helsa, og hvis det ikke er mulig å spise et perfekt balansert og sunt kosthold, så kan man henvende seg til farmakologi for å få hjelp.

Men som alltid med innblanding i organismen, må vi utvise største forsiktighet når det kommer til valg og bruksområde for ethvert kosttilskudd samt den foreskrevne måten å ta dem på.

Hvorfor vitaminer og kosttilskudd ser ut til å ikke fungere

Før du begynner å ta noe av disse må du forstå at verken vitaminer eller mineraler eller kosttilskudd av noe slag er legemidler. Det vil si at de ikke er til for å behandle en medisinsk tilstand. Formålet til et kosttilskudd er å opprettholde organismen din i en best mulig stand. Hvis du imidlertid har tatt et kosttilskudd i relativ lang tid og ikke merkernoe, kan en årsak/feil være følgende:

Årsak 1: Du følger ikke instruksjonene

Ta på tom mage eller med mat, før leggetid eller tidlig på morgenen – instruksjoner som dette finnes på emballasjen eller pakningsvedlegget og er veldig viktige. Selv om kosttilskudd og vitaminer ikke er legemidler, har de noe til felles. Begge har en kjemisk formel som kan interagere med stoffene i organismen og deres effektivitet. Til og med et glass juice eller en kopp te som du bruker til å skylle ned vitaminene dine med kan ha en avgjørende effekt. Spesielt hvis du rett som det er blander ting sammen og tenker at jo mer, desto bedre.

Årsak 2: Du får ikke i deg riktig dose

Mange som velger et vitaminkompleks (vi minner om at du bør oppsøke fastlegen din før bruk) fokuserer vanligvis kun på gjennomsnittsverdier av standarder for vitaminer og næringsstoffer. For å være ærlig så er ikke dette den smarteste praksisen. Grunnen til det er at disse standardene ikke nødvendigvis gjelder for alle: Verdiene kan være for lave eller for høye. Hvis du ikke merker noen forbedring en god stund etter at du begynte å ta kosttilskuddet, kan det hende at doseringen rett og slett ikke passer for deg. Dette bør du fikse (igjen så er det best å gjøre dette i samråd med fastlegen din).

Årsak 3: Ikke-optimale lagringsforhold

Ofte blir vitaminer og kosttilskudd oppbevart i et skap på badet eller i kjøleskapet. Begge disse alternativene bør unngås! Fuktige og varme miljøer (som baderom) eller fuktige og kjølige miljøer kan være ødeleggende for aktive stoffer og kan raskt forvandle nyttige tilsetningsstoffer til ubrukelig pulver eller medikamenter uten virkning.

Utløpsdatoen er en annen viktig ting å ta hensyn til. Siden aktiviteten til næringsstoffer i kosttilskudd har en tendens til å reduseres over tid, så vil produktet ha mer biotilgjengelighet og flere aktive næringsstoffer som kroppen din kan absorbere jo nærmere produksjonsdatoen du skaffer deg produktet.

Årsak 4: Feil kombinasjon

Noen kosttilskudd og vitaminer fungerer bedre hvis de tas i kombinasjon: For eksempel er det best å ta kalsium sammen med vitamin D og K fordi de hjelper til med absorpsjon av kalsium. En annen vellykket kombinasjon er jern og vitamin C, som stimulerer kroppen til å aktivt produsere dette mineralet. Men det finnes andre, mindre heldige kombinasjoner: For eksempel vil et inntak av kalsium og magnesium forstyrre absorpsjonen av begge disse mineralene – kosttilskuddene utsletter hverandre rett og slett. Så sørg for at du kombinerer alt på riktig måte.

Årsak 5: Uegnet produktform

Flytende eller i pulverform? Eller tyggetabletter? Formatet på vitaminer og kosttilskudd er viktig. Noen elementer er for eksempel mindre stabile i et flytende format, og produktets effektivitet kan svekkes lenge før volumet går tom. Snakk med fastlegen din om hvilket kosttilskuddformat som passer best for deg.

Årsak 6: Du tar dem ikke i lang nok tid

Det store flertallet av vitaminer og kosttilskudd har en kumulativ effekt, noe som betyr at de bygger seg opp i systemet ditt. Hver gang vi spiser deilig og sunn mat får vi i oss vitaminer og næringsstoffer, noe som kroppen benytter seg av gjennom døgnet. Hvis organismen din av en eller annen årsak ikke har fått nok av et element, blir mangelen for sterk og det vil ta ganske lang tid å fylle opp lageret på nytt.

Er det mulig å øke effektiviteten til et kosttilskudd på en trygg måte?

Ja, dette er fullt mulig – alt du trenger å gjøre er å nøye gjennomgå dine vaner når det kommer til mat og legemidler. Som vi nevnte ovenfor, så påvirker de aktive stoffene i et kosttilskudd og legemidler hverandre aktivt, noe som til og med kan være tilfellet med mat og drikke. Dermed kan til og med små endringer forbedre resultatene betydelig. Hva kan gjøres?

Slik påvirker medisiner og kosttilskudd hverandre

Hvis du tar reseptbelagte eller reseptfrie legemidler for skjoldbruskkjertelen din, må du være superforsiktig med kosttilskudd som inneholder kalsium: Virkestoffene går ikke særlig godt sammen. De hindrer absorpsjonen av hverandre, og vil som et resultat av dette ikke fungere. Sørg for at det er tilstrekkelig langt tidsrom mellom dosene. Det beste av alt er å vente til slutten av behandlingen. Det samme gjelder over hele linjen: Dersom du regelmessig tar legemidler, må du huske å undersøke hvordan de oppfører seg sammen med kosttilskuddet eller vitaminene du planlegger å ta.

Den beste løsningen er å informere alt av helsepersonell du er i kontakt med om alle kosttilskudd og medisiner du tar. På denne måten kan de hjelpe deg med å unngå skadelige effekter.

Sunne fettstoffer kan hjelpe

Dersom du tar fettløselige vitaminer, kan fete matvarer være med på å forbedre absorpsjon. La oss si at du tar et kosttilskudd som inneholder vitamin D. Da kan det være en god ide å enten ta det sammen med et glass melk, en skive avokado eller en porsjon fet yoghurt. Dette gjør det mulig å øke effektiviteten til de aktive stoffene med nesten en tredjedel.

Vær forsiktig med grapefruktjuice

Ifølge FDA kan grapefrukt redusere effekten av noen kosttilskudd og legemidler, spesielt de som er for angstlindring. For ekstra sikkerhet bør du kutte ned på inntaket av grapefruktjuice i perioden du tar kosttilskuddene.

Ta dem på riktig tidspunkt

For hvert vitamin finnes det et bestemt tidspunkt på dagen der det behandles av den menneskelige organismen på en best mulig måte. For eksempel er det beste tidspunktet på dagen å ta B-gruppen på om morgen, ettersom en av hovedfunksjonene til denne gruppa er å tilføre energi. Men for melatonin, som regulerer søvnsyklusen, er kvelden det beste tidspunktet.

Ikke overdriv kaffeinntaket

For det første kan koffein i seg selv påvirke visse aktive ingredienser i kosttilskudd, enten ved å svekke eller øke effekten. For det andre er kaffe et sterkt vanndrivende middel, noe som betyr at de aktive stoffene kan skylles ut av kroppen før de blir fullstendig absorbert.

Det fungerer!

Vitaminer og kosttilskudd kan ikke brukes som legemidler mot en bestemt sykdom. De har nemlig en helt annen funksjon. Av denne årsak bør du ikke forvente å få en «magisk» eller «wow»-effekt. Likevel, dersom man nøye følger foreskrevet bruksfrekvens og dosering, og dersom man kombinerer dem smart sammen med sunne matvarer og nødvendige medisiner, vil den ønskede effekten komme. Du vil etter hvert legge merke til en glødende hud, fininnstilte funksjoner i organismen og en tilførsel av energi.

Hva kan du lære mer om? Les her: