Lykkelig alderdom for lengelevede dyr
I år 2019 var den gjennomsnittlige forventede levealderen for mennesker over hele verden 72,6 år. Ifølge data fra FN har folk i Skandinavia levd til de blir 70 år helt siden 1950, og nå lever de i opptil 82 år, takket være store forbedringer innen helsesektoren. I naturen (og til og med i fangenskap) lever…
Les mer
 
Kronobiologi: Hvem trekker opp den biologiske klokken?
I år 2017 ble Nobelprisen i medisin tildelt forskerne Michael W. Young, Jeffrey C. Hall og Michael Rosbash for oppdagelsen av mekanismer som styrer døgnrytmen, dvs. vår biologiske klokke. Døgnrytmen blir påvirket av de fleste prosessene i kroppen. Døgnrytmen bestemmer mange ting, deriblant tidspunktet på døgnet da de fleste hjerteinfarkt eller hjerneslag skjer, og til…
Les mer
 
Nakenrotte: Et dyr som ikke dør av aldring
På savannene og halvørkenene i Øst-Afrika befinner det seg et dyr med et morsomt utseende — en nakenrotte. Det ligner stort sett et foreldet kyllingbryst med bevertenner, hale og fire ben, som om det ble skapt bare for moro skyld. Noen ser på nakenrotter som skremmende, mens andre ser på dem som sjarmerende. Forskere tenker…
Les mer
 
Antioksidanter og frie radikaler: Hvordan fiender har blitt venner
Antioksidant betyr antioksygen. Livet vårt er fullt av paradokser: Vi kan ikke leve uten oksygen. Men det er oksygenet som starter oksidasjonsprosessene, som fører til ødeleggelse av celler og til slutt – aldring og død. Hvordan startet denne nøytraliseringen? Folk har tidlig funnet ut at luft har en destruktiv effekt. I begynnelsen var det ingen…
Les mer
 
Forskere sier at et lykkeligere liv betyr et lengre liv
Basert på data fra WHO er den gjennomsnittlige levealderen i verden 71 år. Denne indikatoren varierer avhengig av kjønn (gjennomsnittlig lengde på en kvinnes liv i verden er 73,5 år, og 68,5 for menn), bostedsland (på førsteplass er Hongkong, der kvinner i gjennomsnitt blir 87,3 år, og menn 81 år), og mange andre faktorer. Arvelighet…
Les mer
Vise flere +